Βρίσκει χρόνο και γράφει ποίηση η πολύτεκνη, εργαζόμενη και φοιτήτρια Μαίρη Ηλιάδη

«Ταξίδι στο ανέσπερο φως της αγάπης» είναι ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της Μαίρης Ηλιάδη από την Πάφο. Ενας τίτλος, που καλύπτει όχι μόνο τις ποιητικές αναζητήσεις της ποιήτριας, αλλά και την ίδια την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζει και δημιουργεί.

Μια νεαρή μητέρα έξι παιδιών, με καταγωγή από την Παναγιά Πάφου, αποτελεί ίσως την προσωποποίηση της αγάπης, αλλά και της ελπίδας. Το προσωπικό της παράδειγμα ζωής, αγώνα και δημιουργίας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Δεν είναι μόνο πολύτεκνη μητέρα η Μ. Ηλιάδη, είναι και εργαζόμενη, αλλά τα καταφέρνει να είναι και φοιτήτρια ταυτόχρονα, αφού κάνει το πρώτο της πτυχίο στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης στην Πάφο.

Ο λόγος της μέσα από τα 270 τόσα ποιήματα της πρώτης της συλλογής, ακούγεται τόσο αληθινός, όσο αληθινή είναι και η ίδια. Αγάπη, αγώνας, αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα είναι οι λέξεις που φτιάχνουν τον κεντρικό άξονα, πάνω στον οποίο η Μαίρη Ηλιάδη περιστρέφει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, αλλά και τα μηνύματά της. Ακόμη και το θάνατο της αγαπημένης της αδελφής πριν από ένα χρόνο, τον κάνει… “αληθινό ταξίδι στ’ όνειρο, ένα αληθινό ταξίδι στο ανέσπερο και ανεξίτηλο φως της αγάπης”.

Τα δικά της βιώματα δεν είναι προσωπικά, όπως η ίδια λέει, αλλά είναι τα συνολικά κοινωνικά αισθήματα και συναισθήματα, τα οποία από μικρή τα απορροφούσε και ήθελε να τα τραγουδά, να τα κάνει ύμνους και να τα στρέφει πίσω στην κοινωνία. Η κριτική της αυστηρή, αλλά μέσα από αυτήν στέλνει μήνυμα αναγεννημένης ελπίδας.

«Εμειναν τα συνθήματα στα ακριβοπηρωμένα πανό, τα λόγια στα καπνισμένα κι αραχνιασμένα βιβλία μας,
κάθε επέτειο βγάζουμε απ’ τη λήθη, απ’ τη φτηνή τους ναφθαλίνη
εντύπωση να κάνουμε στα πλήθη…
αυτές οι αράχνες μένουν μέσα ζωντανές να εργαστούν και πάλι
να πλέξουνε -πάλαι ποτέτον ακριβό ιστό τους,
αυτόν που κεντάμε τα πανάκριβα κυριακάτικα ενδύματά μας…».

Η Μαίρη Ηλιάδη πιστεύει στο μέλλον, όχι όμως το αόριστο, αλλά σε εκείνο το μέλλον που φτιάχει με τη δύναμη, τον αγώνα και την πίστη του ο άνθρωπος.

«Οσο κρατάς αναπνοές, μέσα τους η αναγέννηση…
πάντοτε κι αιώνια».

Το «ταξίδι στο ανέσπερο φως της αγάπης» διατίθεται από τη συγγραφέα μέσα από την ιστοσελίδα www.maryeliadi.com

Τάσος Τσαππαρέλλας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy