Ξανά τον Σεπτέμβριο ενδεχόμενη συνάντηση με Γ.Γ.

ΑΚΕΛ: Οι προεκλογικές σκοπιμότητες του ΠτΔ έφεραν παλινωδίες

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και στη διάθεση των δύο πλευρών για να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στέφαν Ντουζαρίκ. Προφανώς, είπε, πρέπει να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα και είναι καιρός για προβληματισμό όλων των πλευρών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη, για τα επόμενα βήματα ο ΓΓ μάλλον θα περιμένει τον Σεπτέμβριο όπου το δεύτερο 15θήμερο θα έχει συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και τους ΥΠΕΞ των εμπλεκόμενων πλευρών. Ο κ. Γκουτέρες θα περιμένει να ακούσει τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών και μετά θα λάβει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Ο ΓΓ θα ενημερώσει για το Κυπριακό τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 19 Ιουλίου, ενώ στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να υπάρξουν διφορούμενες αναφορές για την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί, καθώς και για το Κρανς-Μοντάνα. Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις ίσως στο βρετανικό προσχέδιο να υπάρχει διφορούμενη αναφορά για τη μελλοντική παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

 

ΑΚΕΛ: Οι χειρισμοί του Προέδρου

επέτρεψαν στην Τουρκία να κάνει παιχνίδι Με τους χειρισμούς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέτρεψε στην Τουρκία να κάνει παιχνίδι στο Κρανς-Μοντάνα, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Από το πρώτο Μοντ Πελεράν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε να ενεργεί βάσει προεκλογικών σκοπιμοτήτων ενισχύοντας τις παλινωδίες και τις λανθασμένες του κινήσεις τις οποίες εκμεταλλεύτηκε η τουρκική πλευρά για να οδηγήσει σε αδιέξοδο τη διαδικασία, υπογράμμισε ο Στ. Στεφάνου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα παλινωδιών του Προέδρου όπως ήταν οι χειρισμοί του για το ενωτικό δημοψήφισμα και η πρόταξή του για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν το Κρανς-Μοντάνα. Ήταν φανερό, τόνισε ο Στ. Στεφάνου, ότι ενώπιον εξελίξεων στο Μοντ Πελεράν 1, ο Πρόεδρος δείλιασε. Ανέσυρε επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν και εναντίον του, όπως ο ισχυρισμός ότι κάποιοι τον πιέζουν να δεχθεί την όποια λύση. Ο Στ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ μπορούσε να ανταποδώσει στα ίσα, αλλά δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και στήριξε τη διαδικασία παρά τις διαφωνίες για τους χειρισμούς του Προέδρου.

Άσκησε παράλληλα κριτική και στον Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας για παλινωδίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι οι προτάσεις του και οι υποχωρήσεις που έκανε στην Ελβετία είναι στο τραπέζι και θα επανέλθουν αν κάνει βήματα η Τουρκία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ είπε ότι για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να νιώσει κόστος η Τουρκία.

ΗΕΔΕΚ με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εκφράζει την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του έχουν πια αντιληφθεί τα λάθη τακτικής που διέπραξαν και σύντομα θα προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις.

 

Συνεχίζει την ενημέρωση για το Κυπριακό ο Ακιντζί

Με τα εκτός «βουλής» κόμματα και τους «δημάρχους» συνεχίζει την ενημέρωση για το Κυπριακό στα κατεχόμενα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σήμερα στις 10 το πρωί ο κ. Ακιντζί θα ενημερώσει για τα διαμειφθέντα στο Κρανς-Μοντάνα τα κόμματα Ενωμένη Κύπρος, Νέα Κύπρος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κόμμα του Λαού, το Κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας, το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα της Αναγέννησης. Αμέσως μετά στις 11.30 θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τους 28 «δημάρχους». Ήδη ο κ. Ακιντζί έχει ενημερώσει τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα και την «πρόεδρο» της «βουλής».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy