Ξέχασε και πάλι τη Δερύνεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έντονα παράπονα του Δήμου για ανισομερή καταμερισμό κονδυλίων

 

Ο φτωχός συγγενής απέναντι στην κυβέρνηση ήταν και παραμένει ο Δήμος Δερύνειας. Σε αυτή την εκτίμηση συνόψισε τα έντονα παράπονά της η δημοτική αρχή Δερύνειας αποτιμώντας την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για εξαγγελία έργων.

Ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ενημέρωσε σε έκτακτη συνεδρία το Δημοτικό Συμβούλιο για τις νέες προεδρικές εξαγγελίες και το απαύγασμα είναι απογοήτευση και δυσφορία για μεροληψία απέναντι σε άλλες περιοχές και ανισομερή καταμερισμό των κονδυλίων.

«Οι εξαγγελίες, ειδικά για τους παραλιακούς Δήμους, ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε έργα υποδομής, ενώ για τον ακριτικό και ημικατεχόμενο Δήμο Δερύνειας μόλις που φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Έργα που έμειναν στο ράφι

Ο Δήμος Δερύνειας καταγγέλλει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία στα έργα προτεραιότητας που απέστειλε έγκαιρα ο Δήμος, όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου, το οποίο έχει πληγεί από την κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος, η δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού / Συνεδριακού Κέντρου κόστους 3 εκατ. ευρώ, η αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς με προϋπολογισμό λιγότερο από 600 χιλ. ευρώ και η δημιουργία Περιφερειακού Κολυμβητηρίου Ολυμπιακών Προδιαγραφών κόστους 5 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που πρότεινε ο Δήμος Δερύνειας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφορούν ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο τον Δήμο Δερύνειας, παρόλα αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη. Το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι εκτιμά την προσπάθεια του ΚΟΑ για ετοιμασία μελέτης για το κολυμβητήριο καθώς και για τη δημιουργία γηπέδων κοινωνικού αθλητισμού, για τα οποία έχει ενταχθεί κονδύλι ύψους 155 χιλ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.

Επίσης, θετικά αποτιμώνται έργα επιδιόρθωσης και αναβάθμισης σχολικών μονάδων στη Δερύνεια, ο προγραμματισμός δημιουργίας Δημόσιου Νηπιαγωγείου και η αντικατάσταση, μέσω του ΚΟΑ, του πλαστικού τάπητα της Αίθουσας Αθλοπαιδιών «Αναγέννησης» Δερύνειας ύψους 90 χιλ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Δερύνειας εξέφρασε όμως τη λύπη του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προκήρυξη προσφορών για την εκτέλεση του δρόμου Δερύνειας – Σωτήρας, ο οποίος αναμενόταν να ξεκινήσει στις αρχές του 2018 και πλέον ουδείς γνωρίζει πότε θα αρχίσει αφού ο Πρόεδρος εξήγγειλε προκήρυξη προσφορών τον Απρίλιο του 2018. «Πέραν των πιο πάνω, δεν έχουν εξαγγελθεί οποιαδήποτε άλλα έργα για τον ακριτικό και ημικατεχόμενο Δήμο Δερύνειας, ο οποίος μετά και την απώλεια ολόκληρης της παραλιακής του περιοχής και της γης του, αποτελεί μέρος της ενδοχώρας. Η επαρχία Αμμοχώστου, παρά τους αυξημένους αριθμούς τουριστικών αφίξεων, πλήττεται κάθε χρόνο από την εποχικότητα.

Παρόλα αυτά η επαρχία και κυρίως η ενδοχώρα θα παραμείνουν αβοήθητες για τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά ζευγάρια και νέοι άνθρωποι να την εγκαταλείπουν» τονίζει ο Δήμος. Σημειώνει επίσης την απογοήτευσή του για την έλλειψη στεγαστικών κινήτρων.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy