Ξεχάστε το χρέος…

Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο Σόιμπλε

 

Τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα επιχείρησε να αποτινάξει από πάνω του ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Γιούρογκρουπ της 15ης Ιουνίου και με φόντο τη διαμάχη Βερολίνου – ΔΝΤ για το χρέος της χώρας.

Με δηλώσεις του ο Σόιμπλε ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν τη Γερμανία να πιέζει εκ νέου για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και παράλληλα να μεταθέτει τις σημαντικές αποφάσεις για το χρέος στο απώτερο μέλλον, παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρώπη και με μια ρητορική που παραπέμπει στο μονότονο και επαναλαμβανόμενο τα τελευταία χρόνια «συνεχίστε εσείς τις μεταρρυθμίσεις…», ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα «έχουν γίνει βήματα προόδου», αλλά αυτή η πρόοδος «δεν είναι αρκετή».

Ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε πως «η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας φορτώνει το βάρος στους αδύνατους» και προχώρησε σε προσωπική επίθεση κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, λέγοντας πως «υποσχέθηκε να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές. Τίποτα όμως δεν έγινε».

Επίσης, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την ελλειμματική λειτουργία των κρατικών δομών της και υποστήριξε πως εάν η χώρα θέλει να παραμένει στη ζώνη του ευρώ, τότε θα πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό της μηχανισμό σε κατάσταση που να διασφαλίζει αυτήν την παραμονή, σε μακροχρόνιο επίπεδο.

«Μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα.

Μαξίμου: Οι ευθύνες του Σόιμπλε έχουν καταγραφεί…

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μαξίμου στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν πως «οι ευθύνες του Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

Σε κάθε περίπτωση, ο Σόιμπλε φαίνεται να βρίσκεται σε δυσχερή θέση για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η ανυποχώρητη στάση του έχει οδηγεί ακόμα και γερμανικά μέσα ενημέρωσης να του ασκήσουν κριτική.

 

Ο Γιούνκερ «βγάζει γλώσσα»…

 

Την άποψη ότι οι Αμερικανοί γυρνούν την πλάτη στην Ευρώπη εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να συνάψουν διμερείς εμπορικές συμφωνίες με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι η ΕΕ θα εμποδίσει αυτές τις προσπάθειες.

Προειδοποιώντας πως θα εμποδίσει κάθε προσπάθεια να διασπαστεί η ενιαία θέση της ΕΕ σε θέματα εμπορίου, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Οι Αμερικανοί λένε “δεν θέλουμε να διαπραγματευτούμε μαζί σας ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά”. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβούν ατομικές (εμπορικές) συμφωνίες μεταξύ των Αμερικανών και μεμονωμένων ευρωπαϊκών κρατών».

Ο Γιούνκερ είπε πως είχε εκφράσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τις ανησυχίες του για τη στάση προστατευτισμού που έχει υιοθετήσει η Ουάσινγκτον.

«Δεν νομίζω ότι προμηνύει κάτι καλό η εξέλιξη όπου στο μέλλον θα κάνουμε περισσότερα με την Κίνα απ’ ό,τι με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε και σημείωσε ότι «αυτή θα είναι λάθος κατεύθυνση, πιστεύω. Αλλά δεν μπορώ να το εμποδίσω από το να συμβεί».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «έχουμε εξηγήσει στον κύριο Τραμπ ότι δεν είναι καλό για τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή οικονομική ζωή. Αλλά εκείνος αυτό θέλει. Είμαι εναντίον (αυτής της ιδέας), αλλά εκείνον δεν τον ενδιαφέρει καθόλου».

Την ίδια στιγμή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τη διαφωνία του για τις προτάσεις της Γερμανίας να τεθεί ως όρος για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις εκ μέρους της ΕΕ η συμμόρφωση των κρατών-μελών προς τις αρχές του κράτους δικαίου.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρώπη στο Βερολίνο, αν υποστηρίζει την πρόταση της Γερμανίας, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Είμαι της γνώμης ότι δεν θα πρέπει να γίνει αυτό». Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλους τρόπους να καταστήσει σαφές πως η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως ο στόχος της ΕΕ που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσει τις από κοινού συμφωνημένες ενώσεις, των κεφαλαιαγορών και της τραπεζικής, και πως η εμβάθυνση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη θα πρέπει να έρθει αργότερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy