Ξεκίνησε η αντεξέταση του Ρεζά Ζαράμπ στο δικαστήριο του Μανχάταν

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν η εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Ρεζά Ζαράμπ από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα και τώρα ξεκινά η αντεξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank και μοναδικού παρόντα -από τους συνολικά 9 κατηγορουμένους – Χακάν Αττίλα  στη δίκη για την παραβίαση του αμερικανικού και διεθνούς εμπάργκο σε βάρος του Ιράν.

Στις περισσότερες από τέσσερις μέρες της εξέτασής του, ο Ζαράμπ εξήγησε το μηχανισμό που είχε στηθεί για να παραβιάζεται το εμπάργκο, χρησιμοποιώντας ψευδή έγγραφα που κάλυπταν τα χρήματα που καταβάλλονταν για τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου, αρχικά ως πωλήσεις χρυσού και αργότερα τροφίμων. Περιέγραψε το ρόλο του τότε υπουργού Οικονομικών Τζαφέρ Τσαγκλαγιάν -που φέρεται να δωροδοκήθηκε με ποσό περίπου 52 εκατομμυρίων δολαρίων -του γενικού διευθυντή Σουλεϊμάν Ασλάν -που επίσης δωροδοκήθηκε -αλλά και το ρόλο του Χακάν Ατίλα, ο οποίος και χαρακτηρίστηκε ο εμπνευστής και εκτελεστής του σχεδίου.

Ο κ. Ζαράμπ επίσης κατονόμασε τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και τον υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, ως αυτούς που έδωσαν την εντολή να ξεκινήσει η επιχείρηση παραβίασης του εμπάργκο. Απ` αυτούς φέρεται να δωροδοκήθηκε ο Μπαγίς με 100.000 δολάρια -μέσω του γιου του -ενώ ο τότε υπεύθυνος για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς φέρεται να έλαβε 1,5 εκατομμύρια.

Πριν ολοκληρωθεί η εξέταση του Ζαράμπ, σήμερα το πρωί, ο δικαστής Ρίτσαρντ Μπέρμαν ανακοίνωσε την απόφασή του επί της χθεσινής ένστασης της υπεράσπισης, που κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι παραβίασε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, κάνοντας διαθέσιμες με μεγάλη καθυστέρηση 5 ηχογραφήσεις συνομιλιών του Ζαράμπ με μη κατονομαζόμενο άτομο. Σε μία απ` αυτές -το Σεπτέμβριο του 2016 -ακούγεται να λέει ότι όταν κάποιος φυλακίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, να πει ψέματα « για να αποφυλακιστεί ή να λάβει μια μειωμένη ποινή. Χρειάζεται να ομολογήσεις εγκλήματα που δεν έκανες», αναφέρει στην ηχογράφηση που καταγράφηκε ενόσω ήταν προφυλακισμένος στις ΗΠΑ ο Ζαράμπ.

Ο δικαστής είπε ότι ενώ δεν έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα του Αττίλα, οι συνήγοροι του μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηχογραφήσεις για να δείξουν την αναξιοπιστία του Ζαράμπ ως μάρτυρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy