Ξεκίνησε η δίκη των 17 δημοσιογράφων και εργαζομένων της Τζουμχουριέτ

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη των 17 δημοσιογράφων και εργαζομένων της εφημερίδας Τζουμχουριέτ στο δικαστήριο Τσάλαγιαν της Κωνσταντινούπολης, ενώ πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο έξω από το δικαστήριο, όπου θα παραμείνει για τις επόμενες πέντε μέρες ως ‘φρουρός’ των δημοσιογράφων.

Την υπεράσπισή του έκανε πρώτος ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο οποίος είπε ότι το κατηγορητήριο είναι εκτός πραγματικότητας ενώ οι κατηγορίες για το ByLock είναι παράλογες. “Αν υπάρχει τέτοιο έγκλημα, τότε όλη η χώρα είναι ένοχη”, είπε ο Καντρί Γκιουρσέλ και εξήγησε ότι οι 85 από τους 102 χρήστες του ByLock με τους οποίους ήρθε σε επαφή του είχαν στείλει SMS και οι 17 του τηλεφώνησαν . “Δεν επικοινώνησα εγώ μαζί τους”, είπε.

Ο Καντρί Γκιουρσέλ απέρριψε επίσης ότι είναι υπεύθυνος για το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Γενίγκιουν και ότι είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Τζουμχουριέτ. “Το κατηγορητήριο είναι γεμάτο συκοφαντίες”, ανέφερε. Ο Καντρί Γκιουρσέλ κατηγορείται μαζί με τους υπόλοιπους δημοσιογράφους και εργαζομένους της εφημερίδας Τζουμχουριέτ για δημοσιεύματα τα οποία έδειχναν νόμιμες τις δραστηριότητες του κινήματος Γκιουλέν, του ΡΚΚ και της ακροαριστερής οργάνωσης DHKPC. Για τον Καντρί Γκιουρσέλ ζητείται ποινή φυλάκισης από 7,5 έως 15 χρόνια.

Έξω από το δικαστήριο ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπαρίς Γιαρκαντάς δήλωσε ότι “αυτό το κατηγορητήριο είναι άδειο όπως ένα μπαλόνι” και έσκασε ένα μπαλόνι που είχε στα χέρια του. Ο επαρχιακός Πρόεδρος του κόμματος Τζεμάλ Τζανπολάτ ανέφερε ότι το αίτημά τους είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι, “Το δικαστήριο μετατράπηκε σε δίκη όπου δικάζεται η αντιπολίτευση. Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ πάντοτε πλήρωνε το κόστος. Όλοι οι δημοσιογράφοι να αφεθούν ελεύθεροι”, είπε.

Ο διευθυντής του ειδησεογραφικού συγκροτήματος ΙΡΙ Έλλις δήλωσε ότι αυτή η δίκη θα δείξει αν υπάρχει ή όχι δημοκρατία. Ο αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Ουμούτ Οράν δήλωσε ότι “με ενότητα και αντίσταση θα κερδίσουμε”. Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP Φιλίζ Κερσετζίογλου δήλωσε ότι ‘κατά την κυβέρνηση όλη η αντιπολίτευση είναι τρομοκράτες. Οι μόνοι που δεν είναι τρομοκράτες είναι οι ίδιοι”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy