Ξεκινούν απόψε στο Βερολίνο οι διαπραγματεύσεις Μέρκελ-Σουλτς για σχηματισμό κυβέρνησης

Για σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στη Γερμανία, σχεδόν τρεις  μήνες μετά τις εθνικές εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν βασικό στόχο την κυβέρνηση ενός  μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Όμως χθες η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών έριξε μια νέα πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Την κυβέρνηση «μεταβλητών συνεργασιών».

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να συμφωνήσουν μερικά βασικά θέματα συνεργασίας (πχ Ευρώπη, οικονομία, ασφαλιστικό) και σε όλα τα υπόλοιπα –που υπάρχουν διαφωνίες- οι Χριστιανοδημοκράτες να αναζητούν τις ανάλογες πλειοψηφίες στο Κοινοβούλιο.

Αυτό όμως το εγχείρημα κρίνεται πολύ δύσκολο να το δεχθεί η Καγκελάριος Μέρκελ, καθώς στόχος είναι η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης σε μια εποχή που πολλά προβλήματα αναζητούν λύση στη Γερμανία, στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.

Στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, επέκριναν την πρόταση αυτή, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν οι Σοσιαλδημοκράτες να κυβερνούν, αλλά παράλληλα, την ίδια στιγμή, να κάνουν αντιπολίτευση.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2018.

Κατόπιν η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί με ψηφοφορία από τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Συνεπώς, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι πριν την άνοιξη του 2018 δεν θα έχει σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, ανοιχτά παραμένουν και τα δύο εναλλακτικά σενάρια, δηλαδή κυβέρνηση μειοψηφίας, ή προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy