Ξεπουλημάτων συνέχεια…

Της Ελένης Μαύρου

Η κυβέρνηση κατέθεσε αρχές της βδομάδας στη Βουλή την ετήσια Έκθεση της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Από τα στοιχεία, αν κάτι γίνεται ξεκάθαρο είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον Συνεργατισμό.

Κατ’ αρχήν, καταγράφεται σαφώς ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα απαλλαγεί από το 75% των μετοχών της στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Και μπορεί, για να χρυσώσει το χάπι, να επαγγέλλεται την δωρεάν παραχώρηση, σε φυσικά πρόσωπα, του 25% των μετοχών, όμως τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα για το πώς θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση, η οποία με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκληρωνόταν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017!

Η μερίδα του λέοντος βεβαίως, το 50%, προορίζεται να παραχωρηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε «θεσμικούς/στρατηγικούς» επενδυτές.

Εδώ είναι που η Έκθεση γίνεται ενδιαφέρουσα.

Το 2013 το κράτος προχώρησε στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας με €1,5 δις. Το 2015 πρόσθεσε άλλα €175 εκ. στα κεφάλαια της Τράπεζας. Το 2016 η αξία της ΣΚΤ μειώθηκε στα €800 εκ., ενώ στη συνέχεια και λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 και το νέο επιχειρηματικό πλάνο της ΣΚΤ, η αξία της έπεσε στα €600 εκ.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μειώνεται σταδιακά το αντίτιμο που θα πρέπει να καταβάλει ο επίδοξος «στρατηγικός επενδυτής», ενώ ταυτόχρονα εξαλείφονται «αδυναμίες» που θα μειώνουν τα κέρδη του.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα (μη κερδοφόρα) καταστήματα της ΣΚΤ σε μικρές κοινότητες της υπαίθρου.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, έγινε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αντιδράσεις με την (προσωρινή) μίσθωση λεωφορείων δύο φορές τον μήνα για εξυπηρέτηση των πελατών. Πόσο θα κρατήσει αυτό, θα δούμε…

Σε ό,τι αφορά όμως την ανάθεση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρεία του εξωτερικού (με μια συμφωνία που δεν έχει δημοσιοποιηθεί), τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Ήδη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να μειώσει τα προβληματικά δάνεια στο μισό μέχρι το 2026 διαθέτοντας ταυτόχρονα στην αγορά ακίνητα αξίας €1,8 δισ. που πέρασαν ή θα περάσουν στην κυριότητα του Συνεργατισμού έναντι χρεών. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπήρξε καμιά πρόνοια για προστασία των δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές εξώσεις που είδαμε στο εξωτερικό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έχει υπογραμμιστεί ότι η ουσιαστική διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι συνυφασμένη με τη βελτίωση των εισοδημάτων στην οικονομία, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα αποπληρωμής των δανείων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Άστε που οι τράπεζες θάπρεπε να προχωρήσουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, αξιοποιώντας τα περιθώρια που διαθέτουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινωνία έχει στηρίξει τα τελευταία χρόνια τον τραπεζικό τομέα με αιματηρές θυσίες.

Η κυβέρνηση είναι ο βασικός μέτοχος της ΣΚΤ και με τις αποφάσεις της καθορίζει την πορεία της. Οι σχεδιασμοί για το μέλλον του Συνεργατισμού θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα ενός πλατιού κοινωνικού διαλόγου με στόχο την αποκατάσταση του συνεργατικού χαρακτήρα τόσο στη λειτουργία όσο και στη λήψη των αποφάσεων στη ΣΚΤ.

Υστερόγραφο: Στα ξεπουλήματα της εβδομάδας και το Κρατικό Λαχείο και μάλιστα με ειδικά δώρα στον «τυχερό». Δεν φτάνουν τα εγγυημένα κέρδη πέραν των 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, τα οποία πραγματοποιεί σήμερα το Κρατικό Λαχείο, η κυβέρνηση φρόντισε να του προσφέρει και άδεια διεξαγωγής νέων παιχνιδιών (όπως το ηλεκτρονικό ξυστό) και αποκλειστική εκμετάλλευση όλων των μορφών λοταρίας για 15 χρόνια (πάει και το λαχείο του ΡΙΚ) και διασφαλισμένα όλα τα έσοδα, αφού μένουν εκτός οι πράκτορες που είναι συμβεβλημένοι με το Κρατικό Λαχείο (κυρίως ανάπηροι).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy