Ξεπουλούν και γη και θάλασσα

Της Ελένης Μαύρου

Αυτή η κυβέρνηση έβαλε σκοπό να ξεπουλήσει όσα περισσότερα προλάβει μέχρι τον Φλεβάρη. Θυμίζω το λιμάνι της Λεμεσού, τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, το Κρατικό Λαχείο, τις κατοικίες στο Τρόοδος, τον λόφο στην Αγλαντζιά όπου βρίσκονται το Συνεδριακό Κέντρο και το ΑΞΙΚ, τη CΥΤΑ (επιμένουν ακόμα)…

Και δεν την φτάνουν όσα βρίσκονται στη γη!

Το θέμα προέκυψε με την κατάθεση δύο νομοσχεδίων με τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί να κηρύσσει ως «ακίνητη ιδιοκτησία» θαλάσσιο χώρο που έχει επιχωθεί για να δημιουργηθεί χώρος ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και στη συνέχεια θα την εκμισθώνει στον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία.

Όπως παραδέχθηκαν και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, τα νομοσχέδια είναι λίγο-πολύ καρπός πιέσεων από τον ιδιωτικό τομέα, αφού το «αναπτυξιακό ενδιαφέρον έχει πλέον στραφεί στη θάλασσα» (πότε θα καταλάβουμε ότι άλλο ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη και άλλο η αρπαχτή).

Προχθές η πλειοψηφία της Βουλής ενέκρινε την κυβερνητική πρόταση που διαφοροποιεί την αντίληψη, που ισχύει μέχρι σήμερα, για τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών της Κύπρου. Και το χειρότερο, αυτό έγινε με τον πιο πρόχειρο και προκλητικό τρόπο.

  • Η κυβερνητική πρόταση στηρίζεται σε μια μελέτη του 1993 η οποία -κατά τους αρμόδιους- δεν χρειάζεται επικαιροποίηση!
  • Δεν έγινε ποτέ Στρατηγική Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος του 2005 και όπως επιβάλλει το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου (που έξι χρόνια μετά την υιοθέτησή του ακόμα δεν το έχουμε κυρώσει).
  • Δεν υπάρχει θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε μόλις πρόσφατα και ακόμα συζητείται.
  • Δεν έχει καν εξεταστεί η συνολική δυνατότητα των παράκτιων περιοχών για τη δημιουργία των «μικρών μαρίνων» καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις σωρευτικά από το σύνολο των έργων.
  • Ακόμα και το γεγονός ότι τον Ιούνη του 2016 κατέθεσαν ένα νομοσχέδιο και ένα χρόνο αργότερα κατέθεσαν και δεύτερο (όταν «ανακάλυψαν» ότι το πρώτο είχε κενά) είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα.

Ισχυρίζονται ότι η εκμίσθωση θα γίνεται «για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας». Η επίκληση όμως του δημοσίου συμφέροντος αποδείχθηκε πολλές φορές το όχημα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο (οποιοδήποτε) Υπουργικό Συμβούλιο.

Η θάλασσα παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην οικονομία αλλά και στη ζωή μιας χώρας, της οποίας μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει στα παράλια και ο τουρισμός αποτελεί ζωτικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Οι παράκτιες ζώνες είναι εύθραυστα οικοσυστήματα. Και έχουμε δει -και στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες- πως η ανθρώπινη παρέμβαση τις έχει υποβαθμίσει. Δεν είναι αδικαιολόγητος λοιπόν ο φόβος ότι η άτακτη αστικοποίηση της ακτογραμμής μας μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία υποβάθμιση των παράκτιων βιοτόπων και στη μείωση των ανοικτών παράκτιων χώρων που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.

Υστερόγραφο: Οι κυβερνώντες έχουν αναγάγει την ιδεολογική εμμονή τους (και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν) σε αιχμή της πολιτικής τους. Δυστυχώς βρίσκουν συμμάχους και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Υπέρ των νομοσχεδίων τάχθηκαν 21 βουλευτές του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και ο Γ. Λιλλήκας, εναντίον 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ, των Οικολόγων, ο Π. Μυλωνάς και η Α. Θεολόγου από τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ αποχή τήρησαν 7 βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΕΛΑΜ.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy