«Ξήλωσε» τις μυστικές υπηρεσίες η πρόεδρος της Αργεντινής

Εντολή να διαλυθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αργεντινής έδωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, στον απόηχο της δολοφονίας του εισαγγελέα, Αλμπέρτο Νίσμαν και με δεδομένες τις υπόνοιες για εμπλοκή πρακτόρων στην υπόθεση αυτή.
Ο Νίσμαν ερευνούσε την υπόθεση της επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα Άμια στο Μπουένος Άιρες το 1994, οπότε βρήκαν το θάνατο 85 άνθρωποι.

Ο εισαγγελέας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση, και την πρόεδρο προσωπικά, πως προστάτευε τους δύο βασικούς Ιρανούς υπόπτους μετά από φερόμενη συμφωνία στην οποία είχε φτάσει το Μπουένος Άιρες με το Ιράν.

Η κυβέρνηση είχε ήδη απορρίψει τους ισχυρισμούς του Νίσμαν, αλλά στο διάγγελμά της την Δευτέρα η Φερνάντεζ αναφέρθηκε για πρώτη φορά ευθέως στα περί «συμφωνίας» με το Ιράν: «Είναι παράλογο να υποθέτει κανείς πως η κυβέρνηση θα έκανε τέτοια κίνηση», είπε.

Ο Νίσμαν είχε ξεκινήσει να χειρίζεται την υπόθεση από το 2004 ως ειδικός ανακριτής, αλλά δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους ενόχους. Μια μέρα πριν καταθέσει στοιχεία σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Κογκρέσου βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Στο χέρι του κρατούσε όπλο.

Η υπηρεσία πληροφοριών θα αντικατασταθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy