Ξηλωθηκαν οι τρεις αρχηγοί των όπλων στην Τουρκία

Και τους τρεις αρχηγούς των 3 όπλων ξήλωσε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, μια εξέλιιξη που χαρακτηρίζεται ως έκπληξη.
Το αποτέλεσμα αυτό της 4ωρης συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στις 11.15 και ολοκληρώθηκε το απόγευμα στις 16.15 δείχνει τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας για “ολική εκκαθάριση” των τάξεων του στρατού ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Αρχηγός του στρατού διορίζεται ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, αρχηγός του ναυτικού, ο ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ και αρχηγός της αεροπορίας ο πτέραρχος Χασάν Κιουτσούκακγιούζ.

Οι αποφάσεις θα υποβληθούν για να τις “εγκρίνει”στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο χθες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε 6ωρη συνάντηση. Απόψε ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να παραθέσει δείπνο στα μέλη του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και ο Υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Τζανικλί, και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ τόνισε τη σημασία του αγώνα που δίνει η Τουρκία στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Η αυξανόμενη αστάθεια στις χώρες που βρίσκονται στα νότια σύνορά μας, όπως επίσης και η έλλειψη κυβερνήσεων και οι εμφύλιοι πόλεμοι θέτουν σε τεράστια απειλή τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι οι συνταγματικές αλλαγές, που επικυρώθηκαν με το πρόσφατο δημοψήφισμα θα επιτρέψουν στο τουρκικό κράτος να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις εν μέσω των συγκρούσεων στην περιοχή. 

Αναμένεται η γραπτή ανακοίνωση του Συμβουλίου, που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες και σημαντικές προαγωγές απλών αξιωματικών του τουρκικού στρατού, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες δεν είχαν πιθανότητες προαγωγής, αλλά λόγω της “ηρωικής” τους στάσης πέρυσι στο πραξικόπημα αναμένεται να ανταμειφθούν φέτος με βαθμούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy