Ζεστό χρήμα 4 δις ευρώ, αλλά και σκόπελοι για τις πολιτογραφήσεις

  • Στο μικροσκόπιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ η Κύπρος για αθέμιτες πρακτικές
  • Θορυβημένη η κυβέρνηση από τις «καμπάνες», προειδοποιεί τους επιχειρηματίες

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Δύο και όχι ένα σκόπελο θα πρέπει να ξεπεράσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την κατ’ εξαίρεση υπηκοότητα την οποία παραχωρεί σε αλλοδαπούς επενδυτές.

Μπορεί με την εν λόγω πρακτική και με τη χαλάρωση των κριτηρίων να μπήκε ζεστό χρήμα 4 δις ευρώ από το 2013, όμως δημιουργήθηκαν και πονοκέφαλοι, οι οποίοι θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Οι παράνομες πρακτικές και απάτες που χρησιμοποιούν ορισμένοι που εμπλέκονται στη διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας και εστιάζονται στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, λογιστές, δικηγόρους κ.α. προκάλεσαν την αντίδραση διαφόρων κρατών, τα οποία κατήγγειλαν την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η χώρα μας να τεθεί στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία μάλιστα προειδοποίησε την Κύπρο με την επιβολή ποινών.

Ομως εκτός από την ΕΕ που παρακολουθεί την Κύπρο με άγρυπνο μάτι και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποίησε την Κύπρο και άλλα κράτη πως τα εν λόγω σχέδια πολιτογραφήσεων δεν πρόκειται να συνεχιστούν για πολύ ακόμη, καθώς υπονομεύουν τη διαφάνεια.

Η Financial Times παρουσιάζει την έκθεση του ΟΟΣΑ με θέμα τη διαφάνεια και φορολόγηση επενδυτών, με τον επικεφαλής του φορολογικού τμήματος του Οργανισμού, Pascal Saint-Amans, να επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών που προσφέρονται από κυβερνήσεις όπως η Κύπρος, η Μάλτα και χώρες της Καραϊβικής, δεν θα υπονομεύσουν την πορεία της διαφάνειας. «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Δεν θα επιβιώσουν καιρό (αυτά τα προγράμματα)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Θορύβησαν οι… καμπάνες

sokratis xasikos

Τις πιο πάνω προειδοποιήσεις φαίνεται να είχε υπόψιν του ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, όταν στην εκδήλωση του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) την περασμένη βδομάδα μίλησε «έξω από τα δόντια», για τις απαράδεκτες μεθόδους που χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες, διαμηνύοντας ότι όσοι δεν συμμορφώνονται θα καταγγέλλονται. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν θα βάζει υπογραφή για παροχή υπηκοότητας, αν προηγουμένως δεν γίνει ενδελεχής έλεγχος για τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η χαλάρωση των κριτηρίων για την απόκτηση υπηκοότητας από ξένους επενδυτές, έδωσε μεγάλες ανάσες στην οικονομία σε μια περίοδο ασφυξίας. Ομως φαίνεται πως ήταν και δέλεαρ για κάποιους επιτήδειους, οι οποίοι βρήκαν τρόπους να κερδοσκοπήσουν με αθέμιτες πρακτικές, γεγονός που αμαύρωσε το όνομα της Κύπρου διεθνώς.

Back to back loans και στο βάθος ξέπλυμα;

xeplima_xrimaton_money

Οπως κατήγγειλε ο κ. Χάσικος «αντί να προστατεύουμε το σύστημα, προσπαθούμε μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας», επισημαίνοντας πως κάποιοι παροχείς υπηρεσιών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σχέδιο με την πρακτική του λεγόμενου «back to back loans».

Δηλαδή όπως εξήγησε, με την κατάθεση της επένδυσης, χορηγείται στον επενδυτή ισόποσο δάνειο, κάτι που για την κυπριακή οικονομία είναι δώρο άδωρο. Να σημειώσουμε ότι και στην εφημερίδα μας έφτασαν τέτοιου είδους καταγγελίες για συγκεκριμένους επενδυτές και όπως επισημάνθηκε είναι ένας τρόπος για ξέπλυμα χρήματος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο κάποιοι να ισχυρίζονται προς τους αιτητές ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν διαβατήριο με 800 χιλιάδες ευρώ με τις πλάτες του αρμόδιου Υπουργού, τη στιγμή που τα κριτήρια στην ιστοσελίδα του κράτους είναι εντελώς διαφορετικά.

Αναφέρθηκε ακόμη σε φαινόμενα όπου με τα ίδια χρήματα προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν στους επενδυτές όχι ένα, αλλά πολλά διαβατήρια.

Ο κ. Χάσικος έψεξε επίσης τα φαινόμενα αθέμιτου πλουτισμού που παρουσιάζονται, καθώς κατήγγειλε κάποιοι γυρεύουν θύματα και αντί να πωλήσουν μια κατοικία στην πραγματική της αξία, τριπλασιάζουν την τιμή, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κοροϊδεύουν τους επενδυτές ότι θα τους πωλήσουν έτοιμα σπίτια πολυτελείας, τα οποία όμως δεν τα παραδίδουν, γιατί ακόμη βρίσκονται στα θεμέλια.

Ο στόχος των δύο πρώτων σχεδίων

Το πρώτο σχέδιο για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπών επενδυτών εκπονήθηκε το 2007 και προέβλεπε επένδυση σε έναν από τους τομείς:

  • Αμεσες επενδύσεις (ακίνητα, εργοστάσια κτλ) ύψους 25.661 εκ. ευρώ
  • Καταθέσεις ύψους 17.107 εκ. ευρώ
  • Εταιρεία με κύκλο εργασιών τουλάχιστον 85.535 εκ. ευρώ
  • Συνδυασμό των ανωτέρων κριτηρίων ύψους τουλάχιστον 25.661 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, τα πιο πάνω κριτήρια ήταν απαγορευτικά για προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα δε, όταν σε άλλες χώρες παραχωρείτο υπηκοότητα με πολύ πιο ελκυστικά κριτήρια.

Στη συνέχεια αυτό το σχέδιο αναθεωρήθηκε το 2011 με τη σημαντική μείωση του ποσού που απαιτείτο για επενδύσεις στα 10 εκ. ευρώ, αλλά εξακολουθούσε να είναι αποτρεπτικό.

Οπως σημείωσε στην εφημερίδα μας λειτουργός του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, τα δύο πιο πάνω σχέδια είχαν γίνει για υφιστάμενους αλλοδαπούς που ήταν ήδη στην Κύπρο και ουσιαστικά είχαν προβεί σε επενδύσεις προσφέροντας πάρα πολύ στην κυπριακή οικονομία, είχαν εργοδοτήσει πολλούς Κυπρίους και επιθυμούσαν κυπριακό διαβατήριο. Οι πλείστες των περιπτώσεων αφορούσαν Ρώσους επιχειρηματίες.

Ως εκ τούτου, ανέφερε και οι πολιτογραφήσεις ήταν πάρα πολύ λίγες και σε καμία περίπτωση σημείωσε δεν έχουν ξεφτιλιστεί όπως γίνεται με άλλες χώρες, οι οποίες με 600 χιλιάδες ευρώ προβαίνουν σε πολιτογραφήσεις.

Σύμφωνα με τον λειτουργό του CΙPA, προς τιμήν όλων των Υπουργών Εσωτερικών, κανένας δεν ενέδωσε σε ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται να πωλούν διαβατήρια. Οπως εξήγησε, αρκετές χώρες εκχωρούν το δικαίωμά τους σ’ αυτές τις εταιρείες να σχεδιάζουν το πρόγραμμα πολιτογράφησης και να το προωθούν εκ μέρους των χωρών.

Αν και η Κύπρος βομβαρδίζεται από τις πιο πάνω εταιρείες, επεσήμανε, εντούτοις καμιά κυβέρνηση δεν ενέδωσε και η Κυπριακή Δημοκρατία χειρίζεται αποκλειστικά το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων.

Αλλαγές κριτηρίων το 2013

ypourgeio esoterikon

 

Το 2013 λαμβάνοντας υπόψιν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της οικονομίας λόγω του κουρέματος των καταθέσεων, το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, καθώς και την ανάγκη υποστήριξης της οικονομίας από ξένες επενδύσεις, έγινε αναθεώρηση των κριτηρίων προς τα κάτω με σημαντικές χαλαρώσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δικαίωμα υποβολής είχαν όσοι διατηρούσαν εταιρείες στην Κύπρο για διάστημα τριών ετών, κατέβαλλαν φορολογία, και αμοιβές υπηρεσιών και εργοδοτούσαν Κύπριους υπηκόους.

Παράλληλα, δικαίωμα υποβολής παραχωρήθηκε και σε επενδυτές, οι οποίοι είχαν προβεί σε επένδυση τουλάχιστον 5 εκ. ευρώ.

Η επένδυση μπορεί να είχε τη μορφή της αγοράς ακινήτων, επιχειρήσεων, ή εταιρειών, χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων όπως ομόλογα, αξιόγραφα και χρεόγραφα ή της κατάθεσης τακτής τριετούς προθεσμίας σε κυπριακές τράπεζες.

Ακόμη δικαίωμα είχαν και επενδυτές, οι οποίοι είχαν υποστεί απομείωση καταθέσεων λόγω του κουρέματος, τουλάχιστον 3 εκ. ευρώ.

Εκ νέου χαλάρωση… 

Το 2014 αποφασίστηκε η αναθεώρηση των οικονομικών κριτηρίων με την εισαγωγή των συλλογικών μεγάλων επενδύσεων και τη μείωση της απαιτούμενης επένδυσης σε 2,5 εκ. ευρώ για επενδυτές που αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε συλλογικό σχέδιο επενδύσεων, ύψους τουλάχιστον 12,5 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2016 κατρακύλησαν ακόμη περισσότερο τα κριτήρια με τη μείωση των επενδύσεων στα 2 εκ. ευρώ και επιπλέον μισό εκατομμύριο για αγορά κατοικίας. Επίσης, οι επιτρεπόμενοι τομείς επενδύσεων περιορίστηκαν στην αγορά ακινήτων και στη συμμετοχή σε κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ο περιορισμός των κριτηρίων σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χάσικο, αποφασίστηκε ώστε να υποβοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης, αλλά και τη μείωση της ανεργίας.

Να σημειώσουμε ότι για την απόκτηση διαβατηρίου, ο όρος πλέον είναι δύο εκατομμύρια για επένδυση και επιπλέον μισό εκατομμύριο για την αγορά κατοικίας.

Οσον αφορά τον αριθμό των πολιτογραφήσεων φαίνεται να τηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς δεν παρέχονται στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, ακόμη ούτε στον CIPA. Ομως οι περισσότερες πολιτογραφήσεις αφορούν Ρώσους, Κινέζους και Αραβες.


Απόκτηση βίζας

Με την αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν τη νέα, ταχεία διαδικασία χορήγησης άδειας μετανάστευσης -δηλαδή βίζα- έχουν εισρεύσει στη Δημοκρατία από το 2013 περίπου 700 εκ. ευρώ, επιπρόσθετα των 3,3 δις που εισέρρευσαν για πολιτογραφήσεις. Να σημειώσουμε ότι για μόνιμη βίζα, το άτομο εξακολουθεί να είναι ξένος υπήκοος και η υποχρέωση είναι η αγορά κατοικίας 300 χιλιάδων ευρώ, αλλά χωρίς δικαίωμα εργασίας και την εξασφαλίζουν πάρα πολλοί Κινέζοι.

Το εν λόγω πρόγραμμα υπήρχε από παλαιότερα, το οποίο είχε σχεδιαστεί για τους συνταξιούχους του Ηνωμένου Βασιλείου πριν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ και επιθυμούσαν να κατοικήσουν στην Κύπρο.


Στις επενδύσεις η μερίδα του λέοντος 

Από το ζεστό χρήμα που εισέρρευσε στην Κύπρο από το 2013, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι επενδύσεις για αγορά ακινήτων και ιδιόκτητης κατοικίας ύψους 1.752 δις ευρώ, οι επενδύσεις σε κυπριακές εταιρείες ύψους 464 εκ., οι καταθέσεις με 654 εκ. και η αγορά κρατικών ομολόγων με 410 εκ. ευρώ.

Με την αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν τη νέα, ταχεία διαδικασία χορήγησης άδειας μετανάστευσης σε αιτητές που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και επενδύουν στην Κύπρο σε καινούρια ακίνητα αξίας τουλάχιστον 300 χιλιάδων ευρώ, έχουν εισρεύσει στη Δημοκρατία άλλα περίπου 700 εκ. ευρώ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy