Ζημιώνουν τα ταμεία Λέσχες Αξιωματικών και το ΚΑΑΥ

Συνολική ζημιά ύψους 1,2 εκ. Ευρώ κατέγραψαν οι Λέσχες Αξιωματικών και το Κέντρο Απώλειας Υγείας (ΚΑΑΥ) της Εθνικής Φρουράς κατά το 2013, ποσό που επιβάρυνε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Στην Εκθεση σημειώνεται επίσης ότι τα κέρδη από τη λειτουργία των ΚΨΜ στις μονάδες χρησιμοποιούνται για κάλυψη αναγκών για τα οποία υπάρχουν ήδη σχετικά κονδύλια.

Σύμφωνα με την Έκθεση, από επισκόπηση των δαπανών και εσόδων από την Ελεγκτική Υπηρεσία για τις Λέσχες Αξιωματικών και το ΚΑΑΥ, οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν σε €474.701 και το αντίστοιχο κόστος τροφής και ποτών ανήλθε σε €400.471. Ως αποτέλεσμα, οι Λέσχες και το ΚΑΑΥ παρουσιάζουν συνολικό `κέρδος` €74.230, το οποίο διατέθηκε σε ποσοστό 40% στο ΓΕΕΦ, ενώ το υπόλοιπο 60% παρέμεινε στις ΛΑΕΦ/ΚΑΑΥ.

Η Έκθεση επισημαίνει ότι το ποσό αυτό ουδόλως μπορεί να χαρακτηριστεί ως κέρδος, αφού για τον υπολογισμό του δεν λήφθηκαν υπόψη τα λειτουργικά έξοδα των Λεσχών και ΚΑΑΥ, όπως μισθοί, ηλεκτρισμός, τηλέφωνα, νερό και σκύβαλα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έξοδα τους, συνολικού ποσού ύψους €1.268.054 η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι κατά το 2013 δεν πραγματοποιήθηκε κέρδος αλλά συνολική ζημιά ύψους €1.193.826, η οποία επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αμυνας.

Επίσης, η Εκθεση του Γενικού Ελεγκτή εστιάζεται και στη διάθεση των κερδών των Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδων (ΚΨΜ). Σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΦ, το 40% του κέρδους από τη λειτουργία των ΚΨΜ, των Λεσχών Αξιωματικών, του Σπιτιού του Εθνοφρουρού, του ΚΑΑΥ και του Πρατηρίου ΕΦ, αποδίδεται στο ΓΕΕΦ για κάλυψη των έκτακτων αναγκών του ΓΕΕΦ ή των Μονάδων της ΕΦ και το υπόλοιπο 60% παραμένει στη Μονάδα για τη δημιουργία ικανού κεφαλαίου προς κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του ΚΨΜ και τη διενέργεια μικροδαπανών γις τις ανάγκες της Μονάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στη Διαχείριση Πόρων του ΓΕΕΦ κατά το 2013, το σύνολο των κερδών των ΚΨΜ ανήλθε στις €800.510, εκ των οποίων τα €320.204 (40%) αποδόθηκαν στο ΓΕΕΦ και τα €480.306 παρέμειναν στις Μονάδες.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει ότι, όπως διαπιστώθηκε από την Υπηρεσία, τα κέρδη αυτά χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για κάλυψη αναγκών για τις οποίες υπάρχουν σχετικά Κονδύλια στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Η άποψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι η πρακτική αυτή καταστρατηγεί τις έννοιες του Προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενδεχομένως να είναι και αντισυνταγματική. Τέλος, συστήνει τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών και της Πάγιας Διαταγής ώστε τα έσοδα από τα ΚΨΜ να κατατίθενται στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy