Ζύμωσαν το χώμα και φύτεψαν μαζί το κλαδί της ειρήνης

Η καρδιά της Μάνας Κύπρου κτύπησε στο Λήδρα Πάλας

Γυναίκες απ’ όλη την Κύπρο, Ε/κ και Τ/κ, ζύμωσαν το χώμα και φύτεψαν μαζί το κλαδί της ειρήνης στη μεγαλειώδη εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες 45 και πλέον γυναικείες, συνδικαλιστικές και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις από τις δύο κοινότητες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με δύο χωριστές πορείες, μία από τις ελεύθερες και μία από τις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες ενώθηκαν στο Λήδρα Πάλας. Οι Ε/κ γυναίκες κρατούσαν από ένα χάρτινο περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς, τα οποία τα έδωσαν στις Τ/κ γυναίκες.
Σε κοινή διακήρυξή τους οι οργανώσεις έστειλαν το μήνυμα ότι «η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί!»
«Είμαστε εδώ, ενωμένες, συσπειρωμένες, προσηλωμένες στους κοινούς μας στόχους. Είμαστε εδώ να βροντοφωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ΟΧΙ στον εθνικισμό, ΟΧΙ στο διαχωρισμό, ΟΧΙ στο θάνατο. Λέμε ΝΑΙ στη ζωή, ΝΑΙ στην ΕΙΡΗΝΗ ΝΑΙ στην ομοσπονδία».
«Απόψε εδώ κτυπά η καρδιά της γυναίκας της Κύπρου, η καρδιά της Μάνας Κύπρου, της Κύπρου μας, της κοινής μας πατρίδας», τόνισαν μεταξύ άλλων στην διακήρυξή τους οι γυναικείες οργανώσεις.
Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν γυναίκες ζύμωσαν μαζί χώμα και φωνάζοντας το σύνθημα «Εμπρός για την Ειρήνη – Ηade Baris» φύτεψαν μαζί ένα κλαδί ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης.

«Φτάνει ένταση και αντιπαράθεση»

Κοινές επισκέψεις αντιπροσωπειών ΠΕΟ και DEV-IS σε χώρους εργασίαςΟ αγώνας για ισονομία και ισότητα των γυναικών συνδέεται με τον αγώνα για μια ενωμένη Κύπρο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στα γραφεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η διοίκηση και το προσωπικό του ΚΥΠΕ υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση και αντιπροσωπείες του γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και του γυναικείου τμήματος της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-IS, με τον πρόεδρο του ΔΣ, Λάρκο Λάρκου, να λέει πως το Πρακτορείο έχει τις πόρτες του ανοιχτές για κάθε συνάντηση, η οποία φέρνει τους Κύπριους πολίτες πιο κοντά.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Π. Κυρίτσης ανέφερε ότι με την κοινή επίσκεψη στο ΚΥΠΕ των αντιπροσωπειών της ΠΕΟ και της DEV-IS, μεταφέρεται το μήνυμα πως ο αγώνας για ισότητα και ισοτιμία συνδέεται με τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου, την απελευθέρωση της πατρίδας και τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Λάρκου αναφέρθηκε τόσο στα ζητήματα ισότητας των γυναικών, όσο και στο εθνικό θέμα, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τον επιθετικό και ρατσιστικό λόγο που επικρατεί στη δημόσια σφαίρα, δημιουργώντας νέα φαινόμενα.
Ο αγώνας για την ειρήνη είναι απαραίτητος στην Κύπρο, είπε από την πλευρά της η Σιεβγκούλ Ουλουντάγκ, εκπρόσωπος του γραφείου γυναικών της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-IS. Αναφέρθηκε στα δεινά που επισώρευσε η διένεξη στην Κύπρο, με τις γυναίκες να πλήττονται δυσανάλογα, ενώ όπως είπε, «δεν θέλουμε άλλη ένταση και αντιπαράθεση».
Ως γυναίκες και ως εργαζόμενοι, συνέχισε, πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να πούμε στους δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης.
Η υπεύθυνη του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ, Μαρίνα Κούκου, μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό του Γραφείου, αναφέρθηκε στον κοινό στόχο Ε/κ και Τ/κ για λύση και επανένωση και κάλεσε -όπως αναφέρεται και στη φετινή διακήρυξη του Γραφείου για την Ημέρα- «όλες τις γυναίκες, μαζί με όλη την εργατική τάξη να αντισταθούμε στις πολιτικές αυτές και να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για υπεράσπιση και βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία».
«Για μας», τονίζεται στη διακήρυξη της ΠΕΟ, «ο αγώνας μας είναι ταξικός και δεν σταματά ποτέ. Αντίθετα, σε τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να περιφρουρείται ακόμη περισσότερο».
Αντιπροσωπεία της ΕΚΥΣΥ επισκέφθηκε τα Πολυδύναμα Κέντρα Ηλικιωμένων Αγίου Δομετίου, Λακατάμειας και Στροβόλου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πλούσια δράση της ΠΕΟ και της ΕΚΥΣΥ, καθώς και για τα νέα μέτρα αγώνα που προγραμματίζει η Ένωση.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.