Ζήτησαν διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας

Εκατοντάδες Αμμοχωστιανοί, και όχι μόνο, πραγματοποίησαν σήμερα στη Δερύνεια εκδήλωση με κύριο αίτημα το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας.

Με κοινή δήλωσή τους, που επέδωσαν σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι διοργανωτές της εκδήλωσης, «Αμμόχωστος, η πόλη μας» και «Πρωτοβουλία Αμμόχωστος» τόνισαν ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος θα επισπεύσει τη συνεργασία και θα καλλιεργήσει το διάλογο, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της δικοινοτικής εμπιστοσύνης και ειρήνης στην Κύπρο.

Συγχαίροντας τους διοργανωτές ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός είπε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή γι` αυτές τις διεκδικήσεις. Για μια ακόμα μια φορά να πούμε ότι αφήσαμε την ψυχή μας μέσα και θέλουμε να επιστρέψουμε στην πόλη μας. Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας είναι ένα βήμα. Το άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι ακόμα ένα μεγάλο βήμα για επανένωση της Κύπρου».

Στόχος μας, πρόσθεσε ο Αλέξης Γαλανός, είναι η επανένωση της Κύπρου και η λύση του Κυπριακού. “Να εκμεταλλευτούμε το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει μετά από 41 χρόνια, γιατί μπορεί να μην ανοίξει άλλο παράθυρο και αγωνιζόμενοι εναντίον της κατοχής, να έχουμε μια Κύπρο ελεύθερη”.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και Τ/κ οι οποίοι με την κυπριακή σημαία στα χέρια τόνιζαν πως τα οδοφράγματα θα πρέπει να φύγουν αφού ένας είναι ο κυπριακός λαός και μια η Κύπρος.

«Θέλω το σπίτι μου-Θέλω την πόλη μου»,«Να ανοίξει η Λεωφόρος της επιστροφής», «Να ανοίξει η Λεωφόρος Αμμοχώστου» ήταν τα κύρια συνθήματα της εκδήλωσης.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην τ/κ πλευρά στην εκδήλωση συμμετείχαν ο “υπουργός” εσωτερικών και αναπληρών “υπουργός” εξωτερικών, Τεμπερουκέν Ουλουτσάι, ο “υπουργός” περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, Χακάν Ντιντσγιουρέκ, “βουλευτές” της περιοχής, ο “έπαρχος” και ο “δήμαρχος” Αμμοχώστου. Την εκδήλωση στήριζαν 25 οργανώσεις, σωματεία και κόμματα, μεταξύ των οποίων και η τοπική οργάνωση του κόμματος Εθνικής Ενότητας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Συμμετείχε και μια ομάδα Ε/κ, όπως σημειώνεται, που σε κάποια φάση ύψωσε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά από την προτροπή των διοργανωτών, την κατέβασαν.

Εκ μέρους της “Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος”, ο Οκάν Νταγλί είπε ότι μοναδικός στόχος είναι το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, λέγοντας πως στην περιοχή της Αμμοχώστου και στο “βορρά” και στο “νότο” υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πτωχεύουν επιχειρήσεις, οι νέοι της περιοχής μεταναστεύουν σε άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό και αυτά όλα δεν μπορούν να τα παρακολουθούν άλλο χωρίς να μιλούν.

Το οδόφραγμα στο Δυόμιση Μίλι (Άκγιαρ στα τούρκικα) θα μειώσει την απόσταση από τα 17 χλμ στα 800 μέτρα, θα ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα ενισχύσει την προσπάθεια των εμπόρων και καταστηματαρχών της περιοχής να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους, πρόσθεσε.

Μιλώντας για την πιθανότητα επανεγκατάστασης στα Βαρώσια, ο Οζκάν Νταγλί είπε ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ Τ/κ και Ε/κ μέχρι την επανένωση της Αμμοχώστου.

Ο κ. Ουλουτσάι χαρακτήρισε την εκδήλωση για το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας και τη στήριξη από όλα τα κόμματα, τους εμπόρους και τον κόσμο, πολύ σημαντικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις που επανήρχισαν να ολοκληρωθούν με θετικό αποτέλεσμα και γι` αυτό – όπως είπε – η “κυβέρνηση” θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy