Ζήτησε από Νούλαντ παρέμβαση από ΗΠΑ προς ΔΝΤ

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, είχε σήμερα 45λεπτη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

Μιλώντας στους Ελληνες ανταποκριτές, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τη συνομιλία πολύ εποικοδομητική, επισημαίνοντας ότι κάλυψαν όλα τα θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις, τη συμμαχία, το ΝΑΤΟ, αλλά και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

«Την ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ και της ζήτησα για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ να παρέμβουν προς το ΔΝΤ για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών, οι οποίες πάνε αρκετά καλά, όπως με ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός», δήλωσε.

Συζήτησαν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην ανάπτυξη του ISIS και της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια, όπως και την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε στην κοινή δράση της Ελλάδας, των ΗΠΑ, αλλά και του ΝΑΤΟ μαζί με τις χώρες οι οποίες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες», σημείωσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας είπε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις που υπάρχουν και επανέλαβε τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, όπως τη διατύπωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, «ότι αποτελεί προϋπόθεση η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο».

Σε σχέση με άλλα ζητήματα, ο κ. Καμμένος είπε ότι «διευκρινίστηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα, αλλά και με τα μέσα τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Για τη συνεργασία με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής».

Πρόσθεσε ότι διαφαίνεται ξεκάθαρα πως οι ΗΠΑ σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων θα βοηθήσουν ακόμα μια φορά, όπως έκανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα με δημόσιες δηλώσεις του. «Είναι σημαντικό το ότι η Συμμαχία πλέον αντιλαμβάνεται ότι το θέμα του ISIS διευρύνεται και ότι απαιτείται η σταθεροποίηση της Ελλάδας με οποιοδήποτε μέσο. Αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να έχουμε γρήγορα ευχάριστες εξελίξεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος δεν του έθεσε το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας, υπονοώντας την υπόθεση Σάββα Ξηρού.

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται επιτυχώς στην Ελλάδα και με κοινή δράση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», δήλωσε.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και το Ουκρανικό, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι συζητήθηκε, καθώς και η διαδικασία του Μινσκ.

«Εκφράσαμε κι εμείς την άποψη ότι θα πρέπει, για το καλό όλων, να προχωρήσει σε μια συμφωνία ο διάλογος που υπάρχει, προς όφελος όλων. Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις που έχει με όλα τα κράτη είναι διαφανείς και δημόσιες. Στα ενεργειακά θέματα υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ, το οποίο θα είναι και μια πολύ σοβαρή προϋπόθεση για την ανάκαμψη της Ελλάδας», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy