Ζητείται ελπίς για την Παλαιστίνη

Του

Δημήτρη Χαραλάμπους

 

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη «Νάκμπα», την «Καταστροφή», όπως αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων ομοεθνών τους από τα σπίτια τους το 1948 με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί γιορτάζουν την 70ή επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ -14 Μαΐου του 1948- γεγονός το οποίο για τους απανταχού Εβραίους αποτελεί την επισημοποίηση της επιστροφής τους στη «Γη της Επαγγελίας», ενώ για τους Παλαιστίνιους τη μέρα έναρξης της δικής τους καταδίκης, τη δική τους έξοδο από την πατρίδα τους.

Από τις 30 Μαρτίου που άρχισαν οι ειρηνικές κινητοποιήσεις της «μεγάλης πορείας επιστροφής» στη Γάζα έχουν σκοτωθεί δεκάδες Παλαιστίνιοι, ενώ πέραν των δύο χιλιάδων έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά, δακρυγόνα, οπλοβομβίδες, όλμους, οπλοπολυβόλα, άρματα μάχης, πυροβόλα και πολλά άλλα μέσα θανάτου. Ανάμεσα στα θύματα, η οκτώ μηνών Λέιλα αλ Γαντούρ, ο θάνατος της οποίας συγκλόνισε το παγκόσμιο. Η αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης επιβάλλεται. Όπως επιβάλλεται για τον κάθε λαό που αγωνίζεται για απελευθέρωση, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Την ώρα που διαδραματίζεται το νέο ισραηλινό μακελειό στη Γάζα, την ίδια ώρα οι ΗΠΑ παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Σ.Α. του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση Τραμπ, ως μια άλλη ακραιφνής ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική κυβέρνηση, συνεχίζει να «αιμοδοτεί» τη διαχρονική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, συμβάλλοντας σε ακόμα πιο προκλητικές και επιθετικές ενέργειες τόσο σε σχέση με τη μεταφορά της πρεσβείας της από τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, όσο και με τη μονομερή απόσυρσή της από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Έτσι, διά της πλαγίας οδού, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν με τον πλέον επαίσχυντο και βδελυρό τρόπο την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, καταστρατηγώντας το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί και τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών έχουν καταστήσει τη Μέση Ανατολή σε μια περιοχή αδιάκοπου αιματοκυλίσματος και θανάτου. Ενόσω η προκλητικότητα των ιμπεριαλιστών καλά κρατεί, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με απάθεια που προκαλεί τα όσα τεκταίνονται, διατηρώντας απαράδεκτη στάση ίσων αποστάσεων από θύτη και θύμα. Η γερμανική -κι όχι μόνο- κυβέρνηση προέβη σε έκκληση και στις δύο πλευρές, για «αυτοσυγκράτηση», αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας. Ταυτόχρονα, κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει την «αρχή της αναλογικότητας» στη χρήση βίας, τουτέστιν να σκοτώνει με μέτρο τον άμαχο πληθυσμό, γιατί μόνον έτσι ερμηνεύεται αυτή η έκκληση.

Ενός λεπτού σιγή λοιπόν για τον παλαιστινιακό λαό… Γιατί το πρόσχημα που επικαλείται διαχρονικά η «πολιτισμένη Δύση» για τις πολεμικές της επιχειρήσεις μπορεί να αναπροσαρμόζεται κατά το δοκούν στη βάση υπεράσπισης των εκάστοτε συμφερόντων του κεφαλαίου, αλλά ο στόχος του ιμπεριαλισμού ήταν ανέκαθεν ο ίδιος: η υποταγή των λαών και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy