Ζητήθηκε γνωμάτευση για το συμβόλαιο διαχείρισης σκουπιδιών

Το τί μέλλει γενέσθαι με το συμβόλαιο της διαχείρισης των σκουπιδιών μετά τις εξελίξεις σε σχέση με το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Γεωργίας και του Γενικού Ελεγκτή.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ξεκαθάρισε ότι “η σύσκεψη δεν είχε να κάνει με οτιδήποτε αφορά τις ανακρίσεις, τη νομική πτυχή του θέματος δηλαδή. Εμείς ασχοληθήκαμε με το τί ακριβώς κάνουμε ενόψει όλων αυτών των διεργασιών, συλλήψεων κλπ του γεγονότος ότι κάποιοι σήμερα είναι κρατούμενοι, ανακρίνονται κλπ.”.

“Όπως ξέρετε ήταν έτοιμη η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υπογραφή ανανέωσης αυτού του συμβολαίου, ήταν προϊόν επαναδιαπραγμάτευσης. Γενικός Εισαγγελέας, Γενικός Ελεγκτής, Υπουργός Εσωτερικών, Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων και Υπουργός Γεωργίας συμφωνήσαμε την προηγούμενη φορά όπως -θυμίζω τα γεγονότα-να γίνει επαναδιαπραγμάτευση και καταλήξαμε με τον εργολάβο στο να έχουμε συμφωνία για τρία χρόνια παράταση, το γνωστό νούμερο 39,90 – 80 χιλιάδες τόνοι να διοχετεύονται από τον Κοτσιάτη στην Κόσιη και είμαστε στο παρά ένα ουσιαστικά να υπογραφεί αυτό το συμβόλαιο. Μετά από όλα αυτά σταματούμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε, λέμε εμείς ως Κυβέρνηση”, είπε.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι “ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ζήτησε από εμένα – γραπτώς πλέον- να απευθυνθώ κοντά του , να του βάλω όλα τα γεγονότα, για να μου δώσει τη δική του γνωμάτευση. Δηλαδή, πράγματι έχουμε το δικαίωμα να μην προχωρήσουμε; Ένα ερώτημα. Δεύτερο, εάν δεν προχωρήσουμε με την ανανέωση του συμβολαίου τί θα κάμουμε σαν Κυβέρνηση; Θα αναλάβουμε τη διαχείριση εμείς, κατ΄ ανάλογο τρόπο που έγινε στην Πάφο; Όλα αυτά είναι που θα δούμε”.

“Για την ώρα καταλήξαμε ότι θα πρέπει γραπτώς πλέον ο Γενικός Εισαγγελέας να μας δώσει τη γνωμάτευση του”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προκύψει θέμα διαχείρισης σκουπιδιών, ο κ. Χάσικος είπε ότι “εκείνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει θέμα να μην υπάρχει κάποιος να τα διαχειριστεί”. Δεν υπάρχει έτσι θέμα” να γεμίσουμε σκουπίδια, είπε ερωτηθείς σχετικά. “Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαχείριση μέχρι να προκηρυχθούν νέες προσφορές κλπ”, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχαν κάποιες διαμαρτυρίες από δημάρχους και συγκεκριμένα από ένα δήμαρχο και ερωτηθείς εάν δεν έφταναν στα ώτα της Κυβέρνησης αυτές οι διαμαρτυρίες, ο κ. Χάσικος είπε ότι “δεν ξέρω ποίος δήμαρχος σας τα είπε τούτα, εγώ άλλο έχω να σας πω. Ευθύς ως αναλάβαμε τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου στο Υπουργείο Εσωτερικών ασχοληθήκαμε με δύο θέματα κατά προτεραιότητα, κορυφαία θέματα”.

“Το ένα ήταν η Δρομολαξιά. Βιώσετε όλοι πώς ξεκίνησε και πού κατέληξε, να μην τα επαναλαμβάνω. Υπάρχουν πολλοί απ` αυτούς στη φυλακή. Το δεύτερο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών ήταν το θέμα Κόσιη. Να σας πω ότι διατάξαμε ανεξάρτητη έρευνα, είχαμε πόρισμα το Σεπτέμβριο του 2013 που μιλούσε για το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών αδικημάτων, μιλούσε ότι υπάρχουν διοικητικές ευθύνες, εκατονόμαζε. Τα στείλαμε στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στη Νομική Υπηρεσία του κράτους, στον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων σε όλους. Από το Σεπτέμβριο του 2013. Δυστυχώς δεν βρήκαν τίποτε”.

Γι` αυτό, συνέχισε, “ και μπήκαμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης από το 75 να πάμε εκεί που πήγαμε. Άρα λοιπόν με ενοχλεί να ακούω ότι το κράτος εκώφευε ή δεν τους ελαμβάναμε υπόψη κλπ. Εγώ ρωτώ: Πριν από εμένα δεν υπήρχαν άλλοι Υπουργοί; Από το 2006 υπεγράφη η σύμβαση. Τότε ναι, εκώφευαν όλοι. Εμείς από το 2013 είχαμε πόρισμα, όχι μόνο δεν εκωφεύσαμε, είχαμε πόρισμα. Άρα λοιπόν αλλού αυτά. Να ψάξουν τους προηγούμενους και να επαναλάβω για πολλοστή φορά μέχρι να το καταλάβει ο κόσμος ότι όλα αυτά δεν είναι θέματα δικά μας, άλλοι τα έκαμαν, πάμε πίσω το `04, το `06, το `08, το `10. Δεν υπήρχαμε εμείς”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την επιστολή που απέστειλε για το θέμα του κ. Λουρουτζιάτη, ο κ. Χάσικος είπε ότι “πρέπει να συμπεριφερόμαστε ίσα και όμοια σε όλους. Κατ΄ ανάλογο τρόπο που επήρε την επιστολή ο κ. Βέργας τότε, λαμβάνει σήμερα και ο κ. Λουρουτζιάτης. Δεν μπορεί να είσαι σε διαδικασία διερεύνησης, να είσαι κρατούμενος κλπ. από τη μια και από την άλλη να μπορείς να συμμετέχεις ή να λαμβάνεις αποφάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε αυτό αφορά το Δήμο είτε αυτό αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών”.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών, ο κ. Χάσικος είπε ότι “μόνο προς τα κάτω θα πηγαίνει το κόστος”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy