Ζητούν επίμονα διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας

Μη ικανοποιημένες δηλώνουν τοπικές οργανώσεις στη Λεύκα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος Απλικίου θα περιμένει μέχρι την αποναρκοθέτηση της περιοχής από ειδική ομάδα των ΗΕ που θα έρθει στην Κύπρο, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε δηλώσεις στην Κίπρις Ποστασί, ο Αχμέτ Χιζλί, της “ένωσης περιβάλλοντος και προώθησης της Λεύκας”, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη περί αποναρκοθέτησης αποσκοπούν στο να κερδίσει χρόνο λόγω παρασκηνιακών προβλημάτων στο άνοιγμα του οδοφράγματος για να προσπαθήσει να τα επιλύσει. Ο Χακάν Οράν, “πρόεδρος” της “ένωσης αλληλεγγύης και ανάπτυξης Λεύκας και περιοχής” ανέφερε ότι οι δηλώσεις Ακιντζί δείχνουν ότι το σημείο διέλευσης δεν θα ανοίξει μέχρι το τέλος του χρόνου και αναρωτήθηκε αν ο καθαρισμός των ναρκών είναι τόσο δύσκολη δουλειά. Υπενθύμισε ότι είχαν αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα κατά το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στη Ζώδια.

Η Αφρίκα γράφει ότι αν και ο Ακιντζί, που δεν τον κατονομάζει, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εντούτοις το άνοιγμα των δύο σημείων διέλευσης δεν είναι εφικτό. Στις δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Τ/κ ηγέτης, σύμφωνα με την Αφρίκα, απέφυγε να αναφερθεί ξεκάθαρα στον τουρκικό στρατό, κάνοντας λόγο σε «διάφορες αρχές» που έχουν προτείνει ένα εναλλακτικό δρόμο στη Δερύνεια. Είπε, συνεχίζει, ότι προτάθηκε και εκεί εναλλακτικός δρόμος, αλλά δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα αυτό.

Το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στο Απλίκι παρεμποδίζεται από ενστάσεις του στρατού και η πρόταση για εναλλακτικό δρόμο αποσύρθηκε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Έτσι, έχει αποφασιστεί για το υφιστάμενο δρόμο να ανοίξει μετά τον καθαρισμό των ναρκών, καταλήγει.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο Μουράτ Κανατλί, του κόμματος Νέα Κύπρος, επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ανοίγματος οδοφράγματος στη Δερύνεια, λέγοντας ότι στο Απλίκι μπορεί να υπάρχει επιβράδυνση αλλά κινείται το θέμα. Ζήτησε όπως υπάρξει άμεση πρόοδος στο θέμα των διόδων, απονακροθετηθεί η περιοχή της Δερύνειας και επιστραφεί η περιοχή των Βαρωσίων στους προ του 1974 ιδιοκτήτες της. Αυτού του είδους τα βήματα θα δείξουν πραγματική πρόθεση για λύση, είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy