Ζητούν παραίτηση Καδή και Ταλιαδώρου

Την παραίτηση τόσο του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, όσο και του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρη Ταλιαδώρου ζήτησε εκ μέρους των καθηγητών πληροφορικής ο Πέτρος Γάης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για τα νέα ωρολόγια προγράμματα, τονίζοντας ότι κόβονται ώρες από το μάθημα της πληροφορικής.

Κάλεσε το Υπουργείο να μην επικαλείται έρευνα ότι ο μέσος όρος διδασκαλίας του μαθήματος στην Ευρώπη είναι πιο χαμηλός από ότι στην Κύπρο και διερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχουν έρευνες και για άλλα μαθήματα.

Ο κ. Γάης κατήγγειλε επίσης τον κ. Καδή ότι παραδέχθηκε δημόσια ότι δεν έχει διαβάσει την πρόταση της επιτροπής.

Περισσεύουν χίλιοι συμβασιούχοι

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητής Σωτήρης Χαραλάμπους δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι χίλιοι συμβασιούχοι που υπηρετούν αυτή τη στιγμή με τα νέα ωρολόγια περισσεύουν, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για κάποιους μόνιμους.

Κατήγγειλε ότι τα ίδια άτομα που ετοίμασαν το ενιαίο λύκειο το 2000 το οποίο κρίνεται αποτυχεμένο, συμμετέχουν στην επιτροπή που ετοίμασε την πρόταση για το νέο λύκειο, όπως για παράδειγμα η κα. Κουτσελίνη. Πρόσθεσε ότι εκτεθειμένος είναι και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ο οποίος συμμετείχε σε αυτή την επιτροπή.

Ο κ. Χαραλάμπους κατήγγειλε επίσης το Υπουργείο Παιδείας ότι καταργεί τον πολιτισμό αφού καταργεί ή υποβαθμίζει όλα θα σχετικά μαθήματα όπως το θέατρο και η τέχνη, ενώ υποβαθμίζονται είπε και οι γλώσσες.

Προωθείται, επισήμανε ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου και αυξάνονται σε πέντε τα μαθήματα αποφοίτησης από το λύκειο, ενώ το σχολείο μετατρέπεται σε φρονιστήριο.

Για στοχευμένες παρεμβάσεις μιλά ο Ταλιαδώρος

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ και της Αλλαγής Δημήτρης Ταλιαδώρος σε δική του παρέμβαση στον ΑΣΤΡΑ υποστήριξε ότι με την πρόταση για τα νέα ωρολόγια προγράμματα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις με έξι κατευθύνσεις που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις των μαθητών.

Υποστήριξε επίσης ότι διατηρούνται τα μαθήματα που αφορούν τον πολιτισμό, ως μαθήματα ενδιαφέροντος στη δεύτερη και τρίτη λυκείου.

Ο κ. Ταλιαδώρος εξήγησε ότι με βάση την πρόταση καθιερώνονται τετράωρα ξένων γλωσσών και όχι τα δίωρα που υπήρχαν, ενώ καθιερώνονται και μαθήματα όπως η πληροφορική.

Ο ίδιος απέφυγε να πει κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την πρόταση για τα νέα ωρολόγια προγράμματα, ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ο διάλογος και στη συνέχεια να κατατεθούν οι προτάσεις για να ληφθεί απόφαση.

Όσον αφορά τον κατάλογο διοριστέων, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει σωστά το θέμα, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να διοριστούν αυτοί που ήδη υπηρετούν από τους συμβασιούχους.

Ανεμενόμενες οι αντιδράσεις για τον Καδή

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής χαρακτήρισε αναμενόμενες τις αντιδράσεις για τα νέα ωρολόγια προγράμματα. Ωστόσο τόνισε ότι η πρόταση που είναι ενώπιον των ενδιαφερομένων είναι αρκετά εκσυγχρονιστική και τεκμηριωμένη.

Ο κ. Καδής παρέπεμψε στον διάλογο που θα ακολουθήσει, πριν το Υπουργείο Παιδείας καταλήξει στην τελική πρόταση για τα νέα ωρολόγια προγράμματα.

Επισήμανε ότι είναι γενικότερα παραδεκτό ότι χρειάζονται αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και ότι το ενιαίο λύκειο έχει κλείσει τον κύκλο του.

Οι αντιδράσεις, είπε, ήταν αναμενόμενες καθώς όλες οι ειδικότητες διεκδικούν περισσότερες ώρες με αποτέλεσμα να μην είναι αρκετός ο διδακτικός χρόνος.

Ο κ. Καδής διαβεβαίωσε ότι κανείς από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς θα χάσει τη δουλειά του, ενώ είπε ότι αν κάποιοι περισσεύουν θα απορροφηθούν σε άλλες σχετικές εργασίες.

Διαβεβαίωσε ότι στην επιτροπή που ετοίμασε την πρόταση συμμετείχαν μάχιμοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί και τεχνοκράτες.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα για να μη χαθεί άλλη μια χρονιά.

Αναφερόμενος στο νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών ο κ. Καδής είπε ότι αυτό θα ισχύσει από το 2018.

Όπως εξήγησε ο κ. Καδής, με βάση την πρόταση διορισμού, προτείνεται ο διορισμός των συμβασιούχων με το υφιστάμενο σύστημα μέσα στην επόμενη τριετία και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα κριτηρίων από το 2018.

Τόνισε ότι πλέον δεν θα αποτελεί μοναδικό κριτήριο ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου, αλλά και η πείρα και οι ικανότητες του κάθε υποψηφίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy