Ζητούνται διορθώσεις στο νομοσχέδιο κατά της σεξουαλικής κακοποίησης

Παρατηρήσεις από Σκεύη Κουκουμά και Επίτροπο Λήδα Κουρσουμπά

 

Διορθώσεις ζητούν η αντιπολίτευση και οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί εταίροι στο νομοσχέδιο που αφορά την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπου αναδείχθηκε σειρά προνοιών που χρήζουν βελτίωσης. Κύριο σημείο τριβής η πρόνοια για δημιουργία Συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής. Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, το Συμβούλιο θα απαρτίζεται από εννέα πρόσωπα, που θα προέρχονται από κατάλογο λειτουργών της Δημόσιας Υπηρεσίας και άτομα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Με παρέμβασή του το Γραφείο της Επιτρόπου για την προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού εγείρει τον προβληματισμό του ως προς την επιλογή να αποδοθεί στο Συμβούλιο η αρμοδιότητα επεξεργασίας, αξιολόγησης και έγκρισης των προγραμμάτων πρόληψης που καταρτίζονται από τον ιδιωτικό ή τον μη κυβερνητικό τομέα. Επισημαίνει ότι με αυτή την πρόνοια υπάρχει το ενδεχόμενο δημιουργίας σύγκρουσης συμφερόντων ή και ίσης μεταχείρισης, από το γεγονός ότι στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που ενδεχομένως να υποβάλουν προς έγκριση προγράμματα στην Επιτροπή.

Παράλληλα, κρίνει ως απαραίτητο να διασυνδεθεί άμεσα το νομοσχέδιο με τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμο του 2014.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά υπέδειξε ότι δεν ξεκαθαρίζεται το ποιοι θα στελεχώνουν επακριβώς το Συμβούλιο και παράλληλα επισημαίνει ότι το Σώμα αυτό δεν έχει τους επαρκείς πόρους για να δραστηριοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για το σκοπό λειτουργίας του σώματος αυτού θα διατεθούν μόλις 30 χιλιάδες ευρώ για φέτος.

Η Σκεύη Κουκουμά επεσήμανε ότι από μόνο του το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αντιμετώπισης του προβλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

 

Το Σπίτι του Παιδιού

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες για τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, ανέφερε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σπίτι αυτό δεν θα είναι χώρος φιλοξενίας παιδιών, αλλά θα συστεγάζει μια σειρά από ειδικότητες, όπως γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς που θα εξετάζουν κάθε καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, με τη λειτουργία του θεσμού αυτού θα μπορούν να στοιχειοθετηθούν καλύτερα υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων. Παράλληλα, είπε, στο Σπίτι θα τηρείται και ολοκληρωμένο αρχείο με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, αφού, όπως ανέφερε, σήμερα δεν υπάρχουν ξεκάθαροι αριθμοί ως προς το μέγεθος του προβλήματος. Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy