ΖΟΑΟ ΠΙΜΕΝΤΑ ΛΟΠΕΣ: Στόχος η ανάκτηση κυριαρχίας μέσα από ρήξη με την ΕΕ

Το Πορτογαλικό ΚΚ δεν στηρίζει την κυβέρνηση και μέσα από την εργατική πάλη πιέζει το PS στα όριά του

  • Έγινε κατορθωτή μια μικρή ανάκτηση δικαιωμάτων που είχαν αφαιρεθεί από τη δεξιά, που δίνει κάποια ανακούφιση στις λαϊκές οικογένειες, αν και δεν είναι αρκετή
  • Ρήξη με Ευρωζώνη και «τραπεζική ένωση» και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, για να γίνει κατορθωτή η ανάκτηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Πορτογαλίας
  • Η σωτηρία της Ευρώπης και των λαών της περνά μέσα από την ήττα της ΕΕ, που υπηρετεί μεγάλες δυνάμεις και την κερδοφορία των μονοπωλίων

 

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

 

Ποια είναι η κατάσταση με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Aντόνιο Κόστα με τη συμμετοχή, ή καλύτερα τη στήριξη, του κόμματός σας;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το κόμμα μας δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση και ούτε στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» (PS). Αυτό που πράξαμε μετά τις εκλογές του Οκτώβρη του 2015 ήταν ότι αναλάβαμε τις ευθύνες μας για να μην επιτρέψουμε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τη δεξιά. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για διμερείς διαπραγματεύσεις του Πορτογαλικού ΚΚ (PCP) με το PS, αλλά και για διμερείς διαπραγματεύσεις του PS με άλλα κόμματα της Αριστεράς. Αυτό οδήγησε σε τρεις διμερείς συμφωνίες του PS με αυτά τα κόμματα, που αποτελούν συμβιβασμούς, ανοίγοντας το δρόμο στο κόμμα του Κόστα να σχηματίσει κυβέρνηση με το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα.

 

 

Πώς αξιολογείτε τις πολιτικές της κυβέρνησης;

Υπήρξαν μερικές θετικές εξελίξεις την τελευταία διετία. Έγινε κατορθωτό να επανακτηθεί μέρος των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων που είχαν περικοπεί από την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» (PSD) και του «Λαϊκού Κόμματος» (CDS-PP). Μια ανάκτηση που φυσικά δεν ήταν στο εύρος το οποίο χρειάζεται ο πορτογαλικός λαός και στο δικό μας πρόγραμμα.

Παρόλ’ αυτά καταγράφονται κάποιες θετικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήταν πολύ περιορισμένη και δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που ζητούσε το κόμμα μας, που ήταν μια αύξηση στα 600 ευρώ. Παρόλ’ αυτά υπήρξε μια μικρή αύξηση στα 530 ευρώ πέρσι και στα 545 ευρώ φέτος. Υπάρχει και προοπτική για το επόμενο έτος για ακόμη μια μικρή αύξηση. Πρόκειται για πολύ μικρές αυξήσεις, που όμως έδωσαν κάποιας μορφής ανακούφιση στις λαϊκές οικογένειες. Άλλα παραδείγματα είναι η αφαίρεση κάποιων φορολογιών για τους εργαζόμενους και η επαναφορά μερικών αργιών που είχαν καταργηθεί. Η κατάργηση αυτών των αργιών στο παρελθόν σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι «πρόσφεραν» στα αφεντικά τέσσερις μέρες ετησίως δωρεάν εργασία…

Έγινε επίσης κατορθωτό να επανακτηθούν κάποια πράγματα στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων, κυρίως για τη φροντίδα παιδιών και συνταξιούχων. Έγινε κατορθωτό να αυξηθούν με περιορισμένα ποσά ορισμένες συντάξεις. Υπάρχει δηλαδή μια δέσμη μερικής επανάκτησης εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που είναι σημαντική. Από την άλλη, ο λαός μπόρεσε να κατανοήσει κι άλλα πράγματα μετά τις εκλογές του 2015. Πρώτο, ότι δεν είναι αναγκαίο να σχηματίσει κυβέρνηση το κόμμα που λαμβάνει την πρώτη θέση.

Μια αντίληψη που κυριαρχούσε για χρόνια στην Πορτογαλία, ότι αυτόματα το πρώτο κόμμα σχημάτιζε κυβέρνηση. Δεύτερο, έγινε κατανοητό ότι μέσα από τη σκληρή πάλη των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων ήταν κατορθωτή η ήττα της δεξιάς και ο σχηματισμός μιας νέας κατάστασης. Τρίτο, ακόμη κι αν το PS δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να κυβερνήσει, εξαρτώμενο από αριστερές δυνάμεις που περνούν με αυτό τον τρόπο μερικές δικές τους πρωτοβουλίες.

 

Αυτή η διαδικασία δεν κρύβει και πολλούς κινδύνους;

Είναι μια διαδικασία με πολλές προκλήσεις.Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που το κόμμα μας λέει κατ’ επανάληψη: Είναι μια διαδικασία που έχει πολλούς περιορισμούς εντός της ΕΕ και των πολιτικών της. Περιορισμοί από τις συνθήκες της ΕΕ, κυρίως για τις πολιτικές οικονομικής διακυβέρνησης. Περιορισμοί που προκύπτουν κυρίως από τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και δεν επιτρέπουν την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και στην Πορτογαλία. Επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το PS πάντοτε ήταν και είναι πιστό στη διαδικασία της ΕΕ και την περαιτέρω ενσωμάτωση, ακόμη και σε επίπεδο ομοσπονδιοποίησης.

Κάτι που εμάς φυσικά μας βρίσκει αντίθετους, αφού έχει ως συνέπεια την περαιτέρω απώλεια εθνικής κυριαρχίας και των αντίστοιχων κυρίαρχων εργαλείων για χάραξη πολιτικής ανάλογα με τα συμφέροντα της χώρας. Είναι και γι’ αυτούς τους περιορισμούς που το PCP και μετά το πρόσφατο συνέδριό του, επιδιώκει την ενίσχυση του κόμματός μας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένων των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του φθινοπώρου.

Στόχος μας είναι το κόμμα να επιβεβαιώσει τη θέση του ως η διαφορετική εναλλακτική πολιτική υπέρ του λαού για αλλαγή της κατάστασης. Και πέραν από τη θεσμική ενδυνάμωση, το PCP επιδιώκει την ενίσχυση της πάλης της εργατικής τάξης. Γνωρίζουμε ότι είναι περιορισμένες οι θεσμικές δυνατότητές μας μέσω Κοινοβουλίου, εκτός κι αν αλλάξουν δραματικά τα ισοζύγια, και γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στην πάλη της εργατικής τάξης στους δρόμους και στους χώρους εργασίας.

 

Με ποιους στόχους;

Μόνο η πάλη των εργαζομένων μπορεί να πιέσει το PS να φτάσει τουλάχιστον στα δικά του όρια εντός των περιορισμών της ΕΕ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θέτουμε αυτό το διάστημα τρεις βασικούς στόχους, ενώ παράλληλα μέσα από αυτή την πάλη συνεχίζουμε να προωθούμε το δικό μας πρόγραμμα για μια εναλλακτική αριστερή πατριωτική πολιτική μαζί με άλλες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις μέσα από ένα ευρύ μέτωπο.

Οι τρεις στόχοι για ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ αφορούν την Ευρωζώνη, το χρέος και το τραπεζικό σύστημα. Λέμε ότι χρειάζεται να ελευθερωθεί η χώρα από τους περιορισμούς της Ευρωζώνης, αφού η νομισματική πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες της Πορτογαλίας, στα επίπεδα ανάπτυξής της, στα επίπεδα της βιομηχανίας της, στα επίπεδα της παραγωγής της κ.τ.λ. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να συγκριθεί η παραγωγή της Γερμανίας με αυτή της Πορτογαλίας, ενώ οι πολιτικές της Ευρωζώνης καθορίζονται για να εξυπηρετήσουν τις μεγάλες οικονομίες όπως η γερμανική.

Πρέπει να επανακτήσουμε τα κυρίαρχα νομισματικά εργαλεία για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που χρειάζεται. Για παράδειγμα, σήμερα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποτίμηση του νομίσματος για να ανταποκρίνεται στις συνθήκες της Πορτογαλίας. Αν μπορεί η δική σου Κεντρική Τράπεζα να εκδίδει χρήμα δεν είσαι εξαρτημένος από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Παράλληλα, επιδιώκουμε την ανατροπή της «τραπεζικής ένωσης», αφού είναι ένα εργαλείο της ΕΕ που υπηρετεί τη συγκέντρωση της κερδοφορίας και τα μονοπώλια. Δεν αφήνει ανεξαρτησία στην εθνική Κεντρική Τράπεζα, ούτε στο δημόσιο έλεγχό της.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, μετά την ιδιωτικοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας τη δεκαετία του ’90, υπηρετεί επενδυτικά μόνο συγκεκριμένους τομείς, όπως οι υπηρεσίες και ο τουρισμός. Έχουν εξαλειφθεί θεμελιώδεις παραγωγικοί τομείς όπως η βιομηχανία και η γεωργοκτηνοτροφία-αλιεία. Τομείς που ήταν βασικοί για την Πορτογαλία. Αυτή την περίοδο προωθούμε μια εκστρατεία του PCP με σύνθημα «Η Πορτογαλία να παράγει» και βασικό στόχο την ανάκτηση παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Μέσα από την ΕΕ και τις κοινές πολιτικές η Πορτογαλία έχει χάσει τη μισή βιομηχανία της, 400 χιλιάδες μικρές γεωργικές μονάδες παραγωγής, 30 χιλιάδες πλοία αλιείας κ.τ.λ. Το τρίτο θέμα είναι η ελάφρυνση του χρέους μέσα από επαναδιαπραγμάτευση του μεγέθους του, των επιτοκίων του και της περιόδου αποπληρωμής.

Όπως είναι σήμερα, στο 130%, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας δεν είναι βιώσιμο. Δεν θα μειωθεί χωρίς επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Κι υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι αυτό είναι κατορθωτό, όπως η Αργεντινή και το Εκουαδόρ, που με την αλλαγή των επιτοκίων μετατόπισαν αυτά τα κονδύλια στην παραγωγή και έδωσαν την ευκαιρία στις χώρες αυτές να μπορέσουν να αποπληρώνουν το χρέος τους. Δεν είναι δυνατό μια χώρα που δεν παράγει να βρει τους πόρους να πληρώσει τα χρέη της κι έτσι το χρέος μεγεθύνεται. Μέσα από τη ρήξη με αυτές τις πολιτικές θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη και παραγωγή, αλλά θα δώσει ταυτόχρονα εργατικά δικαιώματα και θα εγγυηθεί την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και την πραγματική αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

Επίσης θα θέσει την part time εργασία στην πραγματική της φύση και όχι όπως σήμερα, να μετατρέπεται σε αντικατάσταση της πλήρους εργασίας. Ακόμη ένα βασικό στοιχείο των θέσεών μας είναι η κρατική παρέμβαση για να καταπολεμηθεί η ανεργία, καθώς και η υπεράσπιση του δημοσίου ελέγχου σε στρατηγικούς τομείς όπως είναι η ενέργεια, το υδατικό και οι συγκοινωνίες ενάντια στις μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις. Είναι μια δύσκολη πάλη που συνεχίζουμε. Στις αρχές του Ιούνη είχαμε μια μεγάλη μαζική ταξική κινητοποίηση σε όλη την Πορτογαλία για τα εργατικά δικαιώματα και αυτό θα ενταθεί θέτοντας πιέσεις και στην κυβέρνηση του PS.

Αυτό το αριστερό πατριωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την έξοδο της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;

Για την ώρα δεν καλούμε για την έξοδο από την ΕΕ, αλλά λέμε ότι εντός των συνθηκών της ΕΕ δεν είναι δυνατό να υπάρξει χώρος για ανάπτυξη των πολιτικών του προγράμματος αυτού. Από την άλλη, στα πλαίσια της συζήτησης που παραπλανητικά βαφτίζουν ως «το μέλλον της Ευρώπης», ενώ ουσιαστικά είναι για το μέλλον της ΕΕ, αυτό που λέει το PCP είναι ότι η σωτηρία της Ευρώπης και των λαών της περνά μέσα από την ήττα της ΕΕ που υπηρετεί μεγάλες δυνάμεις και την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ως προς το ΝΑΤΟ διαχρονικά υποστηρίζουμε αυτό που εμπεριέχεται ακόμα και στο πορτογαλικό Σύνταγμα για μη συμμετοχή σε στρατιωτικά μπλοκ. Παλεύουμε για την έξοδο της Πορτογαλίας από αυτό το μπλοκ και τη διάλυση του ΝΑΤΟ.

Αλληλεγγύη για λύση υπέρ του κυπριακού λαού

Το PCP πάντοτε στήριζε τον αντικατοχικό αγώνα του κυπριακού λαού. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις;

Για χρόνια το κόμμα μας εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον κυπριακό λαό διοργανώνοντας εκστρατείες ενημέρωσης και εκθέσεις και συζητήσεις στο φεστιβάλ της «Αβάντε». Θεωρούμε ότι εναπόκειται στον κυπριακό λαό να βρει την αναγκαία λύση για την επανένωση, χωρίς τις έξωθεν πιέσεις από άλλα μέρη που πέραν από την Τουρκία, αφορούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που είχε ρόλο στη δημιουργία του προβλήματος. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις και θεωρούμε ότι είναι η πάλη του κυπριακού λαού και του ΑΚΕΛ που θα ανοίξει το δρόμο για μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Κυπρίων κι όχι του οποιουδήποτε άλλου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy