Ζοφερό το μέλλον για την ευρωζώνη

Η διαίρεση της Ευρώπης μεταξύ πιστωτών και οφειλετών και ισχυρών και αδυνάτων, καθώς και η επιβολή της φιλοσοφίας μίας χώρας επί των άλλων εταίρων στη νομισματική ένωση δημιουργεί τον κίνδυνο διάλυσης των καλών πραγμάτων που συνοδεύουν την ενωμένη Ευρώπη, προειδοποίησε με διάλεξή του στο Λονδίνο ο σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος σημείωσε ότι η νομισματική ένωση δε λειτουργεί και ότι απαιτείται είτε περισσότερη είτε λιγότερη Ευρώπη, αλλά όχι συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης.

Αποτιμώντας τα αίτια της κρίσης είπε ότι δε σχετίζονται με τις αδυναμίες στη δομή των αγορών εργασίας, όπως πρεσβεύει κυρίως η Γερμανία και ιδίως ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Πρόκειται, αντέτεινε, για μια κρίση διαχείρισης ενός ενιαίου νομίσματος για την κοινή χρήση του οποίου δεν πληρούν όλες οι χώρες που το μοιράζονται τα απαιτούμενα κριτήρια.

Ο Κύπριος καθηγητής είπε πως η εσωτερική υποτίμηση που επιχειρήθηκε στις χώρες του Νότου και κυρίως στην Ελλάδα είχε τελικά αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, εντείνοντας την κρίση κατά το πρότυπο της θεωρίας του Κέινς.

Ως προς το τι πρέπει να γίνει στο εξής για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση, ο κ. Πισσαρίδης συνέστησε επεκτατική νομισματική πολιτική, περισσότερες δημοσιονομικές μεταφορές προς τις αδύναμες χώρες και αναδιάρθρωση χρέους.

Είπε ότι η ΕΚΤ δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό που απειλεί την ευρωζώνη και κυρίως τις υπερχρεωμένες χώρες και εκτίμησε ότι η Φρανκφούρτη θα προβεί τελικά στην υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές μεταφορές προς τις αδύναμες χώρες, έκανε λόγο για κάποια θετικά αλλά όχι αρκετά ή ολοκληρωμένα βήματα σε επίπεδο Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Είπε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποδίδει το 1% του ΑΕΠ της προς την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά αντίθετα «εντελώς αχρείαστα» το Βερολίνο σχεδιάζει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για του χρόνου, ώστε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Ως προς την αναδιάρθρωση χρέους, είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επέμβει και να αγοράσει κρατικά ομόλογα με νέο χρήμα. Προειδοποίησε πως όταν τα επιτόκια αρχίσουν να ανεβαίνουν, το χρέος των ήδη υπερχρεωμένων χωρών θα γίνει ανυπόφορο.

Στα συμπεράσματά του ο καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχημένη νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση, αν και εκτίμησε ότι η ευρωζώνη δε θα οδηγηθεί προς τα εκεί. «Το μέλλον της διαγράφεται ζοφερό», κατέληξε ο κ. Πισσαρίδης.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος παραχωρούσε (την Παρασκευή) την έβδομη διάλεξη στη μνήμη του Ανδρέα Α. Δαυίδ στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, σε εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.

Εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και η κυβέρνησή του μιλούν σαν είναι δεδομένη η έξοδος της χώρας από την ΕΕ, πιθανότητα που ο ίδιος θεωρεί «καταστροφική» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy