Ζωολογικός κήπος παραδέχεται πως θανάτωσε 9 υγιή λιονταράκια επειδή «περίσσευαν»

Ένας ζωολογικός κήπος στη Σουηδία έχει θανατώσει τα τελευταία έξι χρόνια εννέα υγιέστατα λιονταράκια επειδή «περίσσευαν», αποκάλυψε ο διευθυντής.

Ο Bo Kjellson εξήγησε πως ο λόγος που σκότωσαν τα νεαρά λιοντάρια ήταν επειδή δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν ή να τα μετακομίσουν και «η επιθετικότητα μέσα στις αγέλες των λιονταριών έγινε πάρα πολύ μεγάλη».

Την ίδια στιγμή παραδέχθηκε πως μπορεί να θανατωθούν κι άλλα λιοντάρια αν δεν μπορούν να σταλούν αλλού και δεν προσαρμόζονται με την αγέλη.

«Νομίζω πως θανατώθηκαν μετά από δύο χρόνια. Εκείνη την περίοδο είχαμε ήδη προσπαθήσει να τα πουλήσουμε ή να επανεγκαταστήσουμε σε άλλους ζωολογικούς κήπους, αλλά μάταια. Δεν υπήρχε κανείς να τα δεχθεί και όταν η επιθετικότητα μέσα στην αγέλη αυξήθηκε έντονα, χρειαζόταν να αφαιρέσουμε μερικά ζώα. Κι έπρεπε να είναι αυτά», λέει ο Kjellson σχετικά με τα λιονταράκια που έχουν θανατωθεί από το 2012.

Οι Kiara, Banzai και Kovu γεννήθηκαν την άνοιξη του 2014. Εδώ σε φωτογραφία του ζωολογικού κήπου.

Οι Kiara, Banzai και Kovu γεννήθηκαν την άνοιξη του 2014. Εδώ σε φωτογραφία του ζωολογικού κήπου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα νεαρά λιοντάρια που θανατώθηκαν ονομάζονταν Potter, Weasley, Simba, Rafiki, Nala, Sarabi, Kiara, Kovu και Banzai.

Οι Simba, Rafiki, Nala και Sarabi γεννήθηκαν την άνοιξη του 2012 και θανατώθηκαν το φθινόπωρο του 2013. Οι Kiara, Banzai και Kovu γεννήθηκαν την άνοιξη του 2014 και θανατώθηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015.

Το 2016 γεννήθηκαν τέσσερα λιοντάρια με ονόματα εμπνευσμένα από τον Χάρι Πότερ -Weasley, Granger, Dolores και Potter. Πριν μερικές ημέρες οι Potter και Weasley θανατώθηκαν, ενώ οι Granger και Dolores στάλθηκαν σε έναν ζωολογικό κήπο της Μεγάλης Βρετανίας.

Δύο από τα τρία αδέρφια, Kiara, Banzai και Kovu, που γεννήθηκαν το 2014 και θανατώθηκαν την επόμενη χρονιά.

Δύο από τα τρία αδέρφια, Kiara, Banzai και Kovu, που γεννήθηκαν το 2014 και θανατώθηκαν την επόμενη χρονιά.

Ο ζωολογικό κήπος Borås Djurpark στη Σουηδία ιδρύθηκε το 1962 και φιλοξενεί περίπου 500 ζώα από 80 διαφορετικά είδη. Όταν όμως τα ζώα που γεννιούνται εκεί δεν ταιριάζουν με την αγέλη -ή δεν χρειάζονται- θανατώνονται, κάτι που ο Kjellson χαρακτηρίζει «φυσικό μονοπάτι».

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μυστικό και δεν προσπαθούμε καν να αποκρύψουμε πως λειοτυργούμε με αυτόν τον τρόπο», λέει ο ίδιος.

Την άποψή της συμμερίζεται και η ερευνήτρια ζώων Helena Pedersen από το Gothenburg University, που λέει ότι η θανάτωση ζώων είναι απλώς «κομμάτι της διαχείρισης ενός ζωολογικού κήπου». «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι γιατί μας είναι τόσο σημαντικό να έχουμε ζωολογικούς κήπους και αν αξίζουν το τίμημα που πληρώνουν τα ζώα γι’ αυτούς», καταλήγει η ίδια.

 Lions killed by zoo

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy