1+1 γι’ αυτούς που θα φέρουν τη «δημοκρατία»

Του Δημήτρη Στρατή

Η στήλη αποφάσισε σήμερα να εξετάσει ένα ερώτημα: Ποιοι είναι αυτοί που λένε ότι θέλουν να φέρουν τη «δημοκρατία» στη Συρία; Ερώτημα που ήρθε στο νου με αφορμή τη συζήτηση που εκτυλίσσεται στον κυπριακό δημόσιο λόγο για την πυραυλική επίθεση που προστίθεται στα εγκλήματα επτά χρόνων στη γειτονική μας χώρα.

Αρκετοί, περίπου δικαιολογούν τις επιθέσεις, κριτικάροντας μάλιστα όσους διαφωνούν με τον πόλεμο. Καταφέρονται ενάντια σε όσους διαφωνούν με την αγαστή στήριξη που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους σχεδιασμούς των Δυτικών και του ΝΑΤΟ.

Πάμε λοιπόν για ένα σύντομο φρεσκάρισμα μνήμης. Καμιά φορά χρειάζονται και τα αυτονόητα: Είναι οι ΗΠΑ; Η χωρά που μαζί με τους συμμάχους της ισχυρίζεται ότι επεμβαίνει για τα χημικά που έριξε ο στρατός του Άσαντ (χωρίς απόδειξη προς το παρόν); Η χώρα που πίσω στις δεκαετίες του 60’ και 70’ έριξε μερικούς τόνους φυτοκτόνων χημικών και άλλων τοξικών ουσιών στο Βιετνάμ; Η χώρα που έριξε τον Αύγουστο του 1945 την «Little Boy» και την «Fat man»; Έριξαν τις πρώτες ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες πέθαναν από καρκίνο του πνεύμονα, λευχαιμία κ.λπ..

Περίπου 300.000 έχουν καταγραφεί ως θύματα της ραδιενέργειας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της. Η χώρα των Τρούμαν, των Νίξον, των Μπους και των Ομπάμα; Ανεξαρτήτως Προέδρου ή κόμματος που κυβερνά, η εξωτερική πολιτική είναι διαμορφωμένη ώστε να διασφαλίζεται η παγκόσμια ηγεμονία τους.

Η χώρα που επιτέθηκε, μεταξύ άλλων, στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στο Ιράκ (τη δεκαετία του ’90), στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, ξανά στο Ιράκ, μεθόδευσε την πολεμική σύγκρουση στη Λιβύη, στηρίζει τη σφαγή των Παλαιστινίων και σήμερα επιτίθεται στη ματωμένη Συρία. Είναι οι ΗΠΑ; Οι μυστικές υπηρεσίες τους βρίσκονται πίσω από πραξικοπήματα όπως στη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ελλάδα και εσχάτως στην Ουκρανία. Πίσω από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο.

Όσοι λοιπόν μπορούν να κάνουν ένα ιστορικό ένα συν ένα, αντιλαμβάνονται ότι ισοδυναμεί με δύο. Στους σχεδιασμούς αυτών που περιγράψαμε δίνει το κυπριακό κράτος γη και ύδωρ. Αυτοί είναι που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα σήμερα για τη «δημοκρατία» στη Συρία.

Ο καθένας λοιπόν, οφείλει, ν’ αναμετρηθεί πρώτα με τη συνείδησή του. Να λάβει θέση όχι υπέρ του ενός ή του άλλου στρατοπέδου, αλλά ενάντια σε κάθε αιματοχυσία και «πόλεμο για τ’ αφέντη το φαΐ».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy