4 στοιχεία αποτυπώνουν το παρόν και το μέλλον

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Τα νέα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτυπώνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ενώ σκιαγραφούν και το μέλλον, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Το πρώτο στοιχείο το οποίο προκύπτει είναι ότι δάνεια τα οποία εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι πρόσφατα, έχουν πέσει στα μη εξυπηρετούμενα.

Για παράδειγμα τον Ιούλιο τα δάνεια μειώθηκαν κατά 360 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά μόλις 58 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από μήνες παρατηρείται αύξηση στα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, αφού ανήλθαν στα 17,19 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 17,14 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό δείχνει ότι δάνεια, τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης το προηγούμενο διάστημα, έχουν πέσει ξανά στα μη εξυπηρετούμενα.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι παρατηρείται μείωση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων. Τον Ιούλιο τα δάνεια υπό αναδιάρθρωση ανήλθαν στα 12,69 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 12,82 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 13,67 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016. Δηλαδή η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι οι τράπεζες αυξάνουν συνεχώς τις προβλέψεις τους. Τον Ιούλιο οι προβλέψεις ανήλθαν στα 10,47 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 10,46 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 9,32 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016.

Από την ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνεται ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις -που συνθέτουν την πραγματική οικονομία- παραμένουν σε βαθιά κρίση.

Μάλιστα η κατάσταση στα νοικοκυριά φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο 55,6%.

Επίσης επιβεβαιώνεται ότι οι τράπεζες έχουν τοποθετήσει στο περιθώριο τις αναδιαρθρώσεις και αναζητούν πλέον άλλες λύσεις, όπως οι εκποιήσεις και η πώληση δανείων σε επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού.

Τα πιο πάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και τις μεγάλες μειώσεις που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια στους μισθούς και τα ωφελήματα των εργαζομένων, δείχνουν ότι το παρόν είναι ζοφερό ενώ και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Το προηγούμενο διάστημα επανήλθε η συζήτηση για τη δημιουργία κακής τράπεζας.

Προσωπικά δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα. Το βέβαιο είναι ότι απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον η ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και δεύτερον η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία το πρώτο εξάμηνο οι τράπεζες έθεσαν σε διαδικασία εκποίησης 95 κύριες κατοικίες, οι οποίες -αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα -σύντομα θα βγουν στο σφυρί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy