40 εκατομμύρια σκλάβοι εν έτει 2017!

165

Της Έλπις Γεωργίου

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε, που είναι κρίση του καπιταλισμού, έφερε μαζί της νέες έννοιες και νέες μορφές εργασίας! Δεν θα ξαναπώ για τη γενιά των 500 ευρώ, ούτε για τους εργαζόμενους που εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα και υπαμείβονται.

Είμαι σίγουρη ότι αρκετοί από εσάς τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Όπως ξέρουμε όλοι επίσης ότι αυτή η κρίση ωφέλησε τους έχοντες και κατέχοντες! Δεν εξηγείται διαφορετικά, όταν ακούς ότι ο λαός έχει φτωχοποιηθεί αλλά οι εκατομμυριούχοι είδαν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν και μεταφέρουν αυτούς τους λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους.

Αν υπάρχει έστω και ένας που πιστεύει ότι έχει καταργηθεί η σκλαβιά, τότε κάνει λάθος. Απλώς έχουμε περάσει στη σύγχρονη σκλαβιά και αυτό καταδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2016, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σκλάβοι! Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 74% των σκλάβων, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 29 εκατομμύρια. Ένα στα τέσσερα θύματα της σύγχρονης σκλαβιάς είναι παιδί, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια.

Η έννοια της σύγχρονης σκλαβιάς περιλαμβάνει την αναγκαστική εργασία, που αφορά 25 εκατομμύρια ανθρώπους και τους αναγκαστικούς γάμους (15 εκατομμύρια).

Όμως οι αριθμοί αυτοί αναμφίβολα είναι υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η ομάδα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation που συνέταξαν την έρευνα.

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να εργαστούν σε εργοστάσια, εργοτάξια και σε αγρούς.

Μεταφέροντας πάντα στοιχεία από τη συγκεκριμένη έρευνα, τα ναρκωτικά, η σωματική κακοποίηση, ο χαμηλός μισθός ή ακόμη και το γεγονός ότι εργάζονται πολύ μακριά από το σπίτι τους είναι μερικοί από τους τρόπους που οι εργοδότες χρησιμοποιούν για να τους κρατούν δέσμιους.

Και κάτι ακόμα, εργαζόμενοι της εταιρείας Amazon στην Ιταλία και τη Γερμανία προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να καταγγείλουν τις συνθήκες εργασίας τους, με την ευκαιρία του Black Friday, της ημέρας που τα καταστήματα κάνουν «υπερπροσφορές» με αποτέλεσμα να σημειώνεται ρεκόρ παραγγελιών σε όλον τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Verdi, του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου στον τομέα των υπηρεσιών, Τόμας Φος, δήλωσε ότι είναι η καλύτερη ημέρα για να ακουστούν οι εργαζόμενοι και να ασκήσουν πιέσεις στον εργοδότη τους που τους αγνοεί εδώ και χρόνια και πρόσθεσε ότι κυρίως τα προβλήματα υγείας επανέρχονται διαρκώς στη Γερμανία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Κατήγγειλε επίσης ότι οι εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα σε ελάχιστο χρόνο. Όταν ακούτε, λοιπόν, κάποιον να λέει πως ό,τι απέκτησε, το απέκτησε με πολύ κόπο, μία πρέπει να είναι η απάντηση. Τον κόπο ποιου;