Άλλη η πραγματικότητα των κυβερνώντων

170

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο επόμενος Πρόεδρος να έχει ενδιαφέρον για το σύνολο της κοινωνίας

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα για την κατάσταση στην Κύπρο, τόνισε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του, εξέφρασε την απαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα καθώς και για τις μειωμένες δαπάνες για την υγεία και τις κοινωνικές παροχές.

Εκεί που κυκλοφορούν όπως φαίνεται οι κυβερνώντες, δεν διαπιστώνουν τα προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία και τα οποία είναι πάρα πολλά και σημαντικά, υπέδειξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει επαφή με την πραγματική κατάσταση στην Κύπρο, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «εμείς που είμαστε συνέχεια με τον κόσμο, τον κόσμο τον απλό, τον κόσμο του μόχθου και της καθημερινής δουλειάς, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα». Η ανεργία, ανέφερε, εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ υψηλή. Άλλωστε, εξήγησε, έχει δημιουργηθεί και η κατηγορία των φτωχών εργαζομένων, γιατί οι μισθοί που παίρνουν δεν μπορούν καν να τους αρκέσουν για να συντηρήσουν την οικογένειά τους, ενώ και οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Η Κύπρος, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι η χώρα με τις λιγότερες δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υγεία αλλά και τις κοινωνικές παροχές και η χώρα που βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλα αυτά, υποστήριξε, αποτελούν ένα θλιβερό στατιστικό στοιχείο για την Κύπρο. Είναι για αυτό το λόγο, συνέχισε ο Α. Κυπριανού, «που θεωρούμε πως θα πρέπει να δώσουμε οι πάντες ιδιαίτερη σημασία στις επικείμενες προεδρικές εκλογές διότι έχει σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος και κατά πόσον θα εμφορείται από γνήσιο και πραγματικό ενδιαφέρον για το σύνολο της κοινωνίας και όχι για τους λίγους και τους εκλεκτούς». Ανέφερε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό ο νέος Πρόεδρος να έχει τη συναίσθηση των ευθυνών για να επαναρχίσει το διάλογο και να επιχειρήσει να δώσει επιτέλους μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Έχει σημασία, είπε, ο επόμενος Πρόεδρος να είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια πλέον στην Κύπρο. «Θεωρούμε ότι αυτός ο υποψήφιος είναι ο Σταύρος Μαλάς», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, που μιλούσε στην πλατεία της Φανερωμένης στη Λευκωσία, όπου η ΕΔΟΝ, ενόψει των εορτών, διοργάνωσε εκδήλωση για συλλογή χρημάτων για τα άπορα παιδιά στην Κούβα.

Με άλλα γυαλιά βλέπει ο Αβέρωφ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε ότι η Κύπρος βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από τον μονοψήφιο αριθμό στην ανεργία. Ωστόσο, πρόσθεσε, ”δεν πανηγυρίζουμε” . Πρέπει, είπε, να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα, με σύνεση, σωφροσύνη και με πειθαρχία για να πετύχουμε μια Κύπρο με πλήρη απασχόληση.

Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος…

Εκτεθειμένος παραμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης κατά την επίμαχη περίοδο του κουρέματος καταθέσεων. Τα πρακτικά της απόφασης του Eurogroup στις 18 Μαρτίου του 2013, τα οποία έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα, επιβεβαιώνουν ότι, στην κρίσιμη συνεδρία του κυπριακού κοινοβουλίου στις 19/3/2013, στάλθηκε στη Βουλή μια ανύπαρκτη πρόταση που προνοούσε κούρεμα κάτω των 100.000 ευρώ.

Για το θέμα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου τόνισε χθες με δήλωσή της ότι ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από την ευθύνη για το κούρεμα των καταθέσεων του 2013 φορτώνοντάς την σε οποιονδήποτε άλλο. Τα πρακτικά της απόφασης του Eurogroup στις 18 Μαρτίου του 2013 αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά, σημειώνει, ότι ο κ. Αναστασιάδης γνώριζε πολύ καλά πριν πάει στο Eurogroup για το επικείμενο κούρεμα, έστω και αν προεκλογικά δεσμευόταν διαφορετικά και παρά την προσπάθεια, μαζί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, συγκάλυψης του τραπεζικού εγκλήματος.

Κανένα πιστόλι δεν του έβαλαν στο κρόταφο, σημειώνει, και είναι ο ίδιος που επέβαλε την πρότασή του για καθολικό κούρεμα, την ώρα που το Eurogroup επαναλάμβανε ότι οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων έπρεπε να προστατευθούν, προφανώς για να προστατεύσει τους μεγαλοκαταθέτες.

Εξάλλου χθες το επιτελείο του Σταύρου Μαλά τόνισε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η Πινδάρου συνειδητά παραπλανούν το λαό. Ο τρόπος που ενήργησε ο Νίκος Αναστασιάδης και οι αποφάσεις που πήρε τις κρίσιμες μέρες του Eurogroup κατάφεραν μοιραίο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο, αναφέρει.