«Αλληλεγγύη» απέναντι στο φασισμό

182

Της Νίκης Κουλέρμου

Με την επωνυμία «Κλάδος ελαίας» η Τουρκία επιχειρεί από το περασμένο Σάββατο να εισβάλει στα βορειοδυτικά της Συρίας με στόχο κατά τον κ. Ερντογάν να μη μείνει ούτε ένας Κούρδος! Ο φασισμός του Ταγίπ-εφέντη εξάγεται διά πυρός και σιδήρου στις γειτονικές χώρες εφαρμόζοντας κατά τραγική ειρωνεία και συγκυρία την περίφημη πολιτική «καλής γειτονίας» καθιστώντας εαυτόν πότε ειρηνοποιό και πότε χωροφύλακα της περιοχής.

Η Άγκυρα έχει ονομάσει αυτή την επιχείρηση- εισβολή στην περιοχή Αφρίν της Συρίας ως να είναι ειρηνευτική… Κλάδος ελαίας! Όπως ακριβώς αποκάλεσε (ο Μπουλέντ Ετζεβίτ) την εισβολή στην Κύπρο – Ειρηνευτική! Η εφημερίδα «Αφρίκα» έκανε το καθήκον της και τα συνέδεσε.

Είπε τα πράγματα με το όνομά τους αλλά ο Ερντογάν-εφέντης, ενοχλήθηκε! Και διέταξε το φασισμό να δείξει τη δύναμή του! Στα κατεχόμενα! Για να υπενθυμίσει στους Τ/κ ότι είναι τρόφιμοι της Τουρκίας! Να βγει στους δρόμους για να υπενθυμίσει την παρουσία του και τη δύναμή του να μοιράζει λαούς, χώρες, να φέρνει την καταστροφή για να επικρατούν οι δικτατορίες του ενός!

Η αναφορά και μόνο στην επανάληψη της εισβολής σε μια άλλη ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, όπως έγινε με την Κύπρο το 1974, εξόργισε τον κ. Ερντογάν. Χάλασε την εικόνα του ειρηνοποιού που θέλει να πλασάρει πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας και σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, την Ασία…

Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε; Απαθώς παρακολουθούμε; Βολευόμαστε στο μισό μας βασίλειο και ό,τι αρπάξουμε από τα λάφυρα της εξουσίας; Ή αρπάζουμε τους Τ/κύπριους συμπατριώτες μας από το μπράτσο και αντιστεκόμαστε στο φασισμό, στην καταστροφή και στη διαίρεση του λαού, όπως ακριβώς απάντησαν ψες οι Τ/κύπριοι προοδευτικοί πολίτες;

Είναι καιρός να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας απέναντι στο φασισμό όπως ακριβώς το ζήτησε η Τ/κ πολιτικός Ντογούς Ντεριά. Αρπάζοντας την ευκαιρία που μας δόθηκε για να μπει η Τουρκία προ των ευθυνών της.

Να μαζέψει τα μπογαλάκια της η Αϊσέ και να πάει σπίτι της. Να πούμε όλοι μαζί με τους δημοκρατικούς συμπατριώτες μας στην Αϊσέ ότι «τέλειωσαν οι διακοπές σας»! Να πούμε σε αυτούς που νομίζουν ότι το Κυπριακό τώρα ξεκινά, με την κορύφωση ή με τη δύση της δικής τους πολιτικής καριέρας, ότι λανθάνονται οικτρά και επικίνδυνα. Οι Τ/κ συμπατριώτες μας υψώνουν κραυγή αγωνίας για την αφομοίωσή τους. Κάντε γρήγορα, φωνάζουν, γιατί χανόμαστε. Αυτό το μήνυμα έδωσαν οι Τ/κύπριοι νέοι και εκπαιδευτικοί που δύο φορές συναντήθηκαν με τον υποψήφιο Σταύρο Μαλά.

Αν δεν αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, τότε ούτε η διεθνής κοινότητα θα μπορεί να βοηθήσει ή να στηρίξει τον αγώνα μας. Ο κόσμος χάνει την πίστη του στους πολιτικούς που άλλα υπόσχονται ή δεσμεύονται και άλλα πράττουν μετεκλογικά. Ο κ. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία και την έχασε. Ο κ. Παπαδόπουλος ρέπει προς επικίνδυνες επιλογές. Ο κ. Μαλάς θέλει και μπορεί να φέρει την επανένωση με διασφαλισμένα τα δικαιώματα των Τ/κ και Ε/κ ως ισότιμων πολιτών του ομοσπονδιακού κράτους, μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ιδού η πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στο φασισμό.