Ανάχωμα να αποτελέσουν οι υγιείς αντιστάσεις

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ολόχρονα θα πρέπει να απασχολεί την κοινωνία, την πολιτεία αλλά και τον καθένα ξεχωριστά το θέμα της εξάρτησης και όχι μόνο μια φορά το χρόνο όταν τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι ένα πολυδιάστατο, πολύπλευρο πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε κοινωνικής κατάστασης, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου παγκοσμίως και φυσικά ούτε η χώρα μας μένει ανεπηρέαστη. Ωστόσο το πρόβλημα αυτό δεν πρέπει να αφορά μόνο όταν βρίσκεται έξω από την πόρτα μας.

Αν και οι αριθμοί στην Κύπρο είναι σχετικά χαμηλοί σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, εντούτοις δεν μπορούμε να αγνοούμε το γεγονός πως όλο και μικρότερες ηλικίες έχουν πρόβλημα εξαρτήσεων.

Ενδεικτικό δυστυχώς του προβλήματος το πρόσφατο περιστατικό κατά το οποίο ανήλικοι συνελήφθησαν για χρήση κάνναβης εντός του σχολείου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόληψη, αλλά και το ανάχωμα που θα πρέπει να στηθεί.

Πρέπει να γίνει αντιληπτή η καθοριστική σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και των υγιών αντιστάσεων που καλλιεργούμε στους νέους μας, αλλά και στα άτομα όλων των ηλικιών, ως το βασικότερο όπλο ενάντια στις ουσιοεξαρτήσεις.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία συνολικά 8.441 θάνατοι από υπερβολική δόση εκτιμάται ότι σημειώθηκαν στην Ευρώπη κατά το 2015, σχετιζόμενοι κυρίως με τη χρήση ηρωίνης και άλλων οπιοειδών αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017.

Τα οπιοειδή που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία υποκατάστασης πρωτίστως μεθαδόνη και βουπρενορφίνη εντοπίζονται επίσης συχνά στις τοξικολογικές εκθέσεις.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση μεθαδόνης ξεπέρασε τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ηρωίνης στη Δανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Κροατία.

Στην Κύπρο κατά το 2015 σημειώθηκαν 9 άμεσοι θάνατοι (οφειλόμενοι στην υπερβολική δόση) και 21 έμμεσοι. Συνολικά για όλα τα χρόνια, τα οπιούχα και συγκεκριμένα η ηρωίνη φαίνεται να ευθύνεται για τη μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων.

Το προφίλ του θανόντος (με βάση τα διαχρονικά στοιχεία) είναι: άντρας, Ελληνοκύπριος, 32 ετών, χρήστης οπιούχων (πολλαπλών ουσιών).

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία χρήσης στον γενικό πληθυσμό (15-64 ετών), ενώ η τάση για δοκιμή κάνναβης είναι εντονότερη στις ηλικίες 18-22 ετών.

Με βάση τα ευρήματα τής πιο πρόσφατης έρευνας γενικού πληθυσμού που διεξήχθη το έτος 2016 στη χώρα μας, περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού 15-64 ετών έχει αναφέρει χρήση της κάνναβης έστω και μια φορά στη ζωή του.

Παρ’ όλα αυτά, η χρήση κάνναβης κατά τον τελευταίο χρόνο και τον τελευταίο μήνα παρουσίασε σταθερότητα. Η χρήση κοκαΐνης τουλάχιστον μια φορά σε όλη τη ζωή αναφέρθηκε από το 1,4% του γενικού πληθυσμού της Κύπρου (15-64 ετών) που αντιστοιχεί σε σχεδόν 8 χιλιάδες άτομα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy