Αναδιαρθρώσεις μετατρέπονται ξανά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τους τελευταίους μήνες πωλήθηκαν συνολικά 140 ακίνητα μέσω πλειστηριασμού. Για 700 ακίνητα ορίστηκε ημερομηνία πλειστηριασμού, ενώ για άλλες 700 υποθέσεις έγινε επίδοση και αναμένεται ο καθορισμός ημερομηνίας για πλειστηριασμό. Μπήκαμε λοιπόν για τα καλά σε μια διαδικασία μαζικών εκποιήσεων και πλειστηριασμού, η οποία δεν έχει επιστροφή. Αντίθετα, οι τράπεζες εισηγούνται τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί με ταχύτερους ρυθμούς.

Μιλάμε για ένα μεγάλο κατάλογο ενυπόθηκων δανείων που δεν εξυπηρετούνται, στον οποίο περιλαμβάνονται κατοικίες, εμπορικά ακίνητα, ξενοδοχεία, καταστήματα, οικόπεδα, χωράφια. Γίνεται λόγος για ακίνητα τεράστιας χρηματικής αξίας, τα οποία αλλάζουν χέρια. Ακίνητα εκατομμυρίων ευρώ αγοράζονται όχι από τον οποιονδήποτε, αλλά από εκείνους που εκμεταλλεύθηκαν την οικονομική κρίση για να αυξήσουν τα κέρδη και τα υπερκέρδη τους και να πλουτίσουν περισσότερο. Διαλύονται μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις και τα καταστήματά τους αγοράζονται από αλυσίδες καταστημάτων και μεγαλοεπιχειρηματίες. Υπάρχει μια νέα ανακατανομή των ακίνητων περιουσιών, οι οποίες συγκεντρώνονται πλέον στα χέρια των ολίγων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε προνομιακές περιοχές. Ακόμη και οι τράπεζες, ενώ προχωρούν σε πλειστηριασμούς, μπήκαν και στη διαδικασία να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα και να συμπεριφέρονται ως μεγαλοκτηματίες. Οι τράπεζες αγοράζουν ακίνητα που μένουν απούλητα στους πλειστηριασμούς, αφού τους τελευταίους 5-6 μήνες αγόρασαν ακίνητα αξίας €1,5 εκ., όπως καταστήματα, οικόπεδα, χωράφια και αγροτεμάχια.

Το 2018, όπως είναι και οι συστάσεις της Κομισιόν, θα ακολουθήσει τσουνάμι εκποιήσεων και πλειστηριασμού ενυπόθηκων ακινήτων. Αν αναλογιστούμε ότι και ένας μεγάλος αριθμός από τις αναδιαρθρώσεις δανείων δεν μπορούν να εξυπηρετούνται και επιστρέφουν ξανά στον κατάλογο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε τα δύσκολα έπονται.

Η επικείμενη σύσκεψη στο Προεδρικό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να είναι υποβοηθητική για το πώς θα στηριχθούν οι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή τη μικρή τους οικογενειακή επιχείρηση, και όχι για το πώς θα επισπευσθούν οι εκποιήσεις για να εκπληρώσουν οι τράπεζες τους στόχους τους!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy