Αναγκαία η ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων πριν το ΓεΣΥ

Αφέθηκαν στο έλεος και σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση

Τα συσσωρευμένα προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια που έχουν αντίκτυπο κυρίως στους ασθενείς καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τον κίνδυνο κατάρρευσης της δημόσιας υγείας.

Η πολιτική λιτότητας και στον τομέα της Υγείας που ακολούθησε η κυβέρνηση και το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν μέτρα ταυτόχρονα με την αυτονόμηση και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σε 3 χρόνια, έχει δημιουργήσει εκρηκτικές ισορροπίες. Λίστες αναμονής αφού ραντεβού κλείνονται από τώρα για το 2020, κύμα φυγής ιατρών, με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να στελεχώνεται σήμερα από 4 γιατρούς είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, με πράξεις και παραλείψεις της και το βαθύ κούρεμα των δαπανών που επέβαλε με τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου, οδήγησε τη δημόσια υγεία στην «Εντατική», επεσήμανε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. «Δυστυχώς, την ίδια τύχη επιφύλαξε και στην ίδια την Εντατική του ΓΝΛ, με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Η κατάσταση στην οποία συνειδητά έφερε η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη τον δημόσιο τομέα Υγείας, υπονομεύει την προοπτική εφαρμογής του ΓεΣΥ, εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας και πρωτίστως, ολοένα και περισσότερο μετατρέπει σε προνόμιο μόνο για όσους έχουν λεφτά το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Καλύτερη εγγύηση για την αναβάθμιση του δημοσίου τομέα υγείας, την υλοποίηση του ΓεΣΥ και τη διασφάλιση του πολύτιμου αγαθού της υγείας για όλους, αποτελεί η εκλογή του Σταύρου Μαλά στην προεδρία της Δημοκρατίας, κατέληξε ο Γ. Λουκαΐδης.

Eυθύνες στον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και ιδιαίτερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επιρρίπτει η συντεχνία κυβερνητικών γιατρών.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μιλώντας χθες στον «Άστρα» επεσήμανε πως τα προβλήματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο και ο Υπουργός Υγείας δεν έκανε τίποτε το ουσιαστικό για επίλυση του προβλήματος.

Αντίθετα, είπε, αντί να διαβουλευθεί μαζί τους, κάνει πολιτική εντυπώσεων μέσω των ΜΜΕ και ανακοινώνει ότι θα φέρει γιατρούς από την Ελλάδα μέσω της διακρατικής συμφωνίας, τη στιγμή που, όπως επεσήμανε, δεν έχει υπογραφεί ακόμη αυτή η συμφωνία. Στο σημείο που έφτασε η Μονάδα, τόνισε, είναι δύσκολο να γίνουν εισηγήσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση, κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στη ΜΕΘ είπε πως ο υπουργός είναι σε συνεννόηση με τους υπηρεσιακούς, ώστε να μην αφεθεί η Εντατική.

«Εάν αποφασίσουμε», σημείωσε, «να λάβουμε μέτρα υπάρχει πάντα και η αγορά υπηρεσιών ή η αποστολή στον ιδιωτικό τομέα και αυτό το πράγμα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται». Εξάλλου ο Υπ. Υγείας φαίνεται να έχει ζητήσει από την ΠΑΣΥΚΙ να ανοίξει ένας διάλογος για αυτό το ζήτημα ώστε να δοθούν λύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα ένταση μεταξύ Υπουργού Υγείας και ιατρών ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, είπε ότι δεν θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να αφήνονται να προκαλούν προβλήματα στον τομέα της Υγείας. Η κυβέρνηση, σημείωσε, έχει υποχρέωση να επιλύσει αυτά τα προβλήματα συνολικά και όχι με μπαλώματα.

Καυγάς και για τον «Ιούδα» του ΓεΣΥ

Στα όρια οι σχέσεις Υπ. Υγείας και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ του Υπουργού Υγείας Γ. Παμπορίδη με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Πέτρο Αγαθαγγέλου, αφού μέσω του ραδιοφώνου του ΡΙΚ ο κ. Παμπορίδης κατονόμασε τον κ. Αγαθαγγέλου ως τον φερόμενο ως «Ιούδα» του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα ενώ ήταν σε εξέλιξη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο σε κάποιο σημείο της συζήτησης έφτασαν στο θέμα του «Ιούδα» του ΓεΣΥ, για τον οποίο είχε κάνει δηλώσεις ο κ. Παμπορίδης πριν από μερικούς μήνες.

Όταν ο Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε ποιος ήταν ο «Ιούδας» και άφησε να στοχοποιούνται τόσο ο ίδιος, όσο και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο κ. Παμπορίδης κατονόμασε δημόσια, για πρώτη φορά, τον δρ. Αγαθαγγέλου ως τον φερόμενο «Ιούδα».

Όπως είπε ο κ. Παμπορίδης, ο δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου είχε συνάντηση με στελέχη του ΑΚΕΛ, παραμονές της ψήφισης του ΓεΣΥ, όπου τους είπε πως «κομίζει στήριξη από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους για να μην προχωρήσουν τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ», εννοώντας την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ.

Τόνισε μάλιστα πως «ο πολιτικός κόσμος στάθηκε στο ύψος του. Για να μην αφήνουμε σκιές».

Ο κ. Αγαθαγγέλου ανέφερε αργότερα πως πρόκειται για χυδαίους χαρακτηρισμούς ώστε να αποπροσανατολίσει ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως οι γιατροί δεν κινούνται παρασκηνιακά όπως έπραξε ο ίδιος με το διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αυτονόμησης, ενώ σκοπίμως αφήνει απομονωμένο τον ΠΙΣ. Ο ΠΙΣ, είπε ο κ. Αγαθαγγέλου, είναι υπέρ του ΓεΣΥ.

Στ. Μαλάς: Η απερχόμενη κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την Υγεία

Να αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας κάλεσε χθες την απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς.

Όπως τόνισε ο Στ. Μαλάς η εικόνα κατάρρευσης και αποσύνθεσης που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια διαψεύδει πλήρως τις δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εργασίας για γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς η οποία θα διασφάλιζε την άριστη παροχή υπηρεσιών.

Αυτό που απαιτείται, πρόσθεσε ο Στ. Μαλάς, είναι πολιτική βούληση για να γίνουν οι εξαγγελίες πραγματικότητα με την άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Απαιτείται η στήριξη τόσο με υποδομή όσο και με ανθρώπινο δυναμικό των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ο εκσυγχρονισμός της Υγείας μέσα από τη συνεργασία με τις Ιατρικές σχολές. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος των ασθενών.

Σήμερα αναμένονται εξελίξεις για τη ΜΕΘ  

Διάλογος Υπουργείου Υγείας-ΠΑΣΥΚΙ με τη θέση ότι προέχουν οι ασθενείς

Συνάντηση είχαν χθες ΠΑΣΥΚΙ και γενική διευθύντρια του Υπ. Υγείας ως συνέχεια της πρόσκλησης του αρμόδιου Υπουργού να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ» αναμένεται θετική κατάληξη της συνάντησης, αφού φαίνεται ότι για όλους προέχουν οι ασθενείς.

Όπως πληροφορούμαστε, οι πλευρές μελετούν τρία σενάρια: α) Να πεισθούν οι τρεις γιατροί να καλύψουν προσωρινά τις ανάγκες.

β) Να μετατραπεί προσωρινά σε ανοικτή μονάδα η ΜΕΘ.

γ) Να αγοράσουν υπηρεσίες από ιδιώτες εντατικολόγους για κάλυψη των εφημεριών. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν αναλόγως και θα εφαρμοστούν είτε όλα, είτε μερικώς.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι θα παραχωρηθούν και τα ανάλογα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς. Νωρίτερα χθες, η ΠΑΣΥΚΙ, άσκησε κριτική για παραπλάνηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από πλευράς Υπ. Υγείας σε σχέση με τα υπάρχοντα τεράστια προβλήματα που αιωρούνται σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τη δημόσια υγεία.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρεται στους τρεις γιατρούς που είχε επικαλεστεί ο κ. Παμπορίδης διευκρινίζοντας πως «εξειδικεύτηκαν στην Εντατικολογία μετά από διετή εκπαίδευση στη ΜΕΘ, εργάστηκαν χιλιάδες ώρες και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο Τομέα Υγείας και όχι το ανάποδο.

Δεν έχουν υποχρέωση απέναντι στην Υπηρεσία να συνεχίσουν να εργάζονται ως εντατικολόγοι, καθώς καμία τέτοια δέσμευση δεν θα αναληφθεί από πλευράς τους.

Πουθενά στον κόσμο», αναφέρει, «ιατροί που εξειδικεύονται εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, δεν είχαν καμία δεσμευτική υποχρέωση να συνεχίσουν να εργάζονται στις κλινικές που ασκήθηκαν».

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy