Αναζητείται σωσίβιο απέναντι στον τουρκικό στόλο

336

Διαβήματα «παντού» με χλιαρή υποστήριξη από Κομισιόν και Μ. Βρετανία

Μετά από τρεις ημέρες τουρκικών προκλήσεων αντέδρασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κατόπιν ερώτησης δημοσιογράφου), το ελληνικό ΥΠΕΞ και το ιταλικό ΥΠΕΞ, ενώ η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, παράλληλα με τις διπλωματικές ενέργειες, δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη σε ένα σημείο: Στη συνέχιση της πορείας του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, του SAIPEM 12000, και στην έναρξη της γεώτρησης.

Παρόλο που η κυβέρνηση από το περασμένο Σάββατο έχει αποδοθεί σε διπλωματικές ενέργειες, χωρίς να αποκαλύπτει ποιες ήταν αυτές, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Ν. Χριστοδουλίδης, εντούτοις δεν υπήρξαν άλλες αντιδράσεις, ούτε από μόνιμα μέλη του Συμβ. Ασφαλείας, ούτε από γειτονικές ή «φιλικές» προς την Κυπριακή Δημοκρατία χώρες. Διαβήματα έγιναν «παντού», όπως μας είπε κυβερνητική πηγή.

Ψες υπήρξε και μια δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή της Κομισιόν. Από την αρχή της κρίσης, με δηλώσεις του ΥΠΕΞ κ. Κασουλίδη, είχε διαφανεί ότι η κυβέρνηση περίμενε από την ιταλική κυβέρνηση να «μαζέψει» την Τουρκία λόγω του ότι η ENI που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, είναι ιταλικών συμφερόντων.

Χθες ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα περιμένει να λήξει η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας, στις 22 Φεβρουαρίου, για την οποία η Τουρκία εξέδωσε την παράνομη navtex (και anti-navtex η Κυπριακή Δημοκρατία). Μόνο το ΑΚΕΛ παρέπεμψε χθες στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού ως τον «πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί απρόσκοπτα το κυριαρχικό της δικαίωμα στους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την Κυριακή είπε ότι «οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας όχι μόνο δεν βοηθούν εις την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και ποσώς συμβάλλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που να δημιουργεί εντάσεις και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ ζητά από την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».

Συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους». Το Υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας παρακολουθεί την κατάσταση στο σκάφος Saipem 12000, που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου για την ιταλική εταιρεία πετρελαίων ΕΝΙ και παρενοχλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τουρκικά πολεμικά πλοία και λαμβάνει όλα τα διπλωματικά μέτρα για εξομάλυνση της κατάστασης.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ANSAmed, το ΥΠΕΞ παρακολουθεί την κατάσταση «στα πιο υψηλά επίπεδα» και είναι σε επικοινωνία με τις πρεσβείες της Ιταλίας στην Τουρκία και στην Κύπρο ενώ λαμβάνει όλα τα «δυνατά διπλωματικά μέτρα για επίλυση του θέματος».

Αργά χθες και το Λονδίνο (δήλωση εκπροσώπου του Φόρεϊν Όφις στο ΚΥΠΕ) αντέδρασε αναγνωρίζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πόρων του στην ΑΟΖ και καλώντας να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση ή να δημιουργήσουν εμπόδια στην επανέναρξη των συνομιλιών. Αργά χθες υπήρξαν πληροφορίες ότι απομακρύνθηκαν τα τουρκικά πολεμικά σκάφη από το τεμάχιο 3. Ψες αναμενόταν επίσης στην Κύπρο πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΝΙ.

Νίκη Κουλέρμου

 

Η Τουρκία αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα, λέει το ΥΠΕΞ Ελλάδας

«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την ενέργεια παρεμπόδισης του γεωτρύπανου SAIPEM 12000. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να απόσχει από παρόμοιες έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζει ότι ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Υπενθυμίζει, επίσης ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.

«Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση. Σοβαρή επίδειξη δύναμης του τουρκικού στόλου χαρακτήρισε την παρεμπόδιση από το τουρκικό ναυτικό του γεωτρύπανου που προχωρούσε στο οικόπεδο 3, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος υποστηρίζει ότι στον 21ο αιώνα, που η Τουρκία έχει ενισχύσει το ναυτικό της, δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος αναφέρει ότι «με αυτές τις κινήσεις της η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα δοκιμάζουν την υπομονή και την πιθανή αντίδραση της Τουρκίας» και ότι «στην περίπτωση που η Τουρκία υποχωρήσει εδώ, πιστεύουν ότι θα υποχωρήσει και στα άλλα πεδία».