Ανέκδοτο συναγερμικής κοπής

225

Της Νίκης Κουλέρμου

Η επικοινωνιακή ωραιοποίηση της οικονομίας, ακόμα και για προεκλογικούς σκοπούς, δεν μπορεί να κρύψει τη φτωχοποίηση του κυπριακού λαού, την ένδεια των πολλών και μάλιστα προς όφελος των ολίγων, ημέτερων και προνομιούχων, όπως φρόντισε να κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ από τον Μάρτιο του 2013 και με τη στήριξη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ.

Γι’ αυτό είναι όντως ανέκδοτο -εξίσου χαρακτηριστικό με το ανέκδοτο του «δεσμεύομαι»- γι’ αυτή την κυβέρνηση να κατηγορεί προηγούμενες κυβερνήσεις για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην οικονομία και την κοινωνία.

Είναι συναγερμικής κοπής ανέκδοτο πως ό,τι και όσα καλά θεωρεί ότι έχουν γίνει επί δικής της διακυβέρνησης να είναι «επιτεύγματα» και όλα τα κακά να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Είναι όμως ανέκδοτο της προηγούμενης κυβέρνησης ή μια στυγνή πραγματικότητα ότι η τραπεζική κρίση ήταν η αφορμή και η αιτία για να στρώσουν το χαλί το δίδυμο Νικόλα και Αβέρωφ στην έλευση της τρόικας και της εποχής του μνημονίου; Και αν δεν μιλούσαν για τους καλύτερους τραπεζίτες στην ΕΕ, τότε γιατί δεν εισηγήθηκαν να φορτωθούν τις ζημιές οι τραπεζίτες και το τραπεζιτικό σύστημα και όχι η κοινωνία;

Το ανέκδοτο της παρούσας κυβέρνησης και του κ. Αναστασιάδη ως Προέδρου της Δημοκρατίας θα μείνει στην ιστορία επειδή «δεσμεύτηκε» ότι δεν θα κάνει κούρεμα και το έκανε με τη δικαιολογία ότι είχε πιστόλι στον κρόταφο! Έκανε το κούρεμα, απενεργοποίησε την οικονομία και στη συνέχεια όλα τα βάρη που προέκυψαν σαν αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοσε τα φορτώθηκαν οι πολλοί -οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες ομάδες.

Να μιλήσουμε, όμως συγκεκριμένα: * Περικόπηκαν δαπάνες από την Υγεία και τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται στο παρά ένα της κατάρρευσης. Είναι υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, χάνονται ζωές γιατί δεν υπάρχουν γιατροί για τους νεφροπαθείς στο Παραλίμνι, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα έργα εκατομμυρίων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος δυο και τρεις φορές, τα τελευταία χρόνια!

Στο μεταξύ το ΓεΣΥ πέρασε από χίλια μύρια κύματα για να ομοφωνήσουν όλοι πριν ένα χρόνο και τώρα να παλινδρομεί και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ο όλος σχεδιασμός!

* Έγιναν βήματα για την ειδική εκπαίδευση, λέει ο Υπουργός Παιδείας, αλλά οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες και ικανότητες δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν τα παιδιά τους να ενταχθούν στην ενιαία εκπαίδευση επειδή το κράτος δεν διαθέτει ένα σύμβουλο για το δικό τους παιδί! Κι αν είναι οικονομικά ασύμφορο, τότε γιατί δεν αναλαμβάνει το κράτος να «υιοθετήσει» αυτές τις ανάγκες όπως ο Πρόεδρος, καλή ώρα, υιοθέτησε χθες τον Φριντ;

* Υπάρχουν και λειτουργούν τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα συσσίτια και οι έρανοι για τις ανάγκες των άπορων μαθητών. Για στατιστικά στοιχεία ας αποταθούν οι κυβερνώντες στον Επίτροπο Εθελοντισμού, ο οποίος μόλις πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μίλησε για 10.000 άπορους μαθητές.

* Τα «ανέκδοτα» αυτής της διακυβέρνησης δεν έχουν τέλος. Θα τελειώσουμε όμως -λόγω χώρου- με το ανέκδοτο περί «βασιλικού» μισθού όπως χαρακτηρίζουν τον κατώτατο: το ανέκδοτο της δικής τους «βασιλείας» παίρνει τέλος, σε 143 μέρες.

Νίκη Κουλέρμου
Δημοσιογράφος στην "διάλογος Media Group". Τηλ: +357 22864525, Φαξ: +357 22332205 e: n.koulermou@dialogos.com.cy