Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η Άγκυρα

188

Καθηλωμένο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο το γεωτρύπανο Saipem 12000

Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η Άγκυρα, ενισχύοντας την προσπάθειά της για συντήρηση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν να βρίσκονται στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στο στόχο «Σουπιά», το τουρκικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του, καλεί τις εταιρείες τρίτων χωρών «να μην στηρίζουν διά της συνεργασίας τους την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, κατά την Άγκυρα, με τη στάση της εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού.

Για αποκλιμάκωση της κρίσης και συνέχιση της πορείας του γεωτρύπανου, ώστε να αρχίσουν και οι εργασίες στο στόχο «Σουπιά», λαμβάνονται όλα τα μέτρα, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συστήνει ψυχραιμία και διαβεβαιώνει πως γίνονται όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες και λαμβάνονται όλα τα διπλωματικά μέτρα, «ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το γεωτρύπανο Saipem 12000 παραμένει καθηλωμένο ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, ενώ χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία στελεχών της εταιρείας που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, ενώ σήμερα αναμένεται να φθάσει στη Λευκωσία και στέλεχος από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Εμποδίζει τη λύση η ε/κ πλευρά

Τις εταιρείες τρίτων χωρών να μην συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα των υδρογονανθράκων καλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζουν τη στάση της ε/κ πλευράς, «η οποία αποτελεί εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού».

Στην ίδια ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει τα απαραίτητα βήματα μαζί με την τ/κ πλευρά στο πλαίσιο της στήριξής της προς τους Τ/κ.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η ε/κ διοίκηση, η οποία παραβλέπει τα πραγματικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών των Τ/κ που είναι συνέταιροι στο νησί της Κύπρου, παρά τις προειδοποιήσεις μας συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Προστίθεται ότι «σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι η ε/κ διοίκηση σκοπεύει να ξεκινήσει εργασίες στη λεγόμενη ΑΟΖ της στο οικόπεδο τρία». Η Τουρκία, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η οποία συμμερίζεται τις δίκαιες ανησυχίες του τ/κ λαού σε αυτό το θέμα, στηρίζει την ανακοίνωση του ”υπουργείου εξωτερικών” της ”τδβκ” στις 10 Φεβρουαρίου 2018.

Όπως είχαμε τονίσει αρκετές φορές και παλαιότερα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μαζί με την ”τδβκ” τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο της στήριξής μας στην τ/κ πλευρά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «ο μόνος υπεύθυνος για το αποτέλεσμα της κατάστασης που θα προκύψει από αυτό θα είναι η ε/κ πλευρά, η οποία συνεχίζει με επιμονή τις μονομερείς δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες και δεν σταματά να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, αντί να προσπαθεί για μια λύση δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική του Κυπριακού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «αυτή η στάση της ε/κ πλευράς, που δεν διστάζει με ανευθυνότητα να διακινδυνεύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί και τον βασικό λόγο που δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που συνεχίζονται εδώ και μισό αιώνα».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι «με αυτή την αφορμή, θέλουμε να τονίσουμε ότι αναμένουμε από τις εταιρείες τρίτων χωρών να μην στηρίζουν διά της συνεργασίας τους με την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου την εν λόγω στάση, η οποία αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού».

Όχι σε επιδείνωση της κατάστασης

Σε διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνει η κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου τα τελευταία 24ωρα.

«Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις ενέργειες τις τελευταίες ώρες της Τουρκίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο χαιρετισμού του στη Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία Χαρίτων στη Λευκωσία.

Όσον αφορά την κυπριακή Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο, διατηρώντας την ψυχραιμία και προς αποφυγή της όποιας κρίσης, να προβαίνουμε σε τέτοια διπλωματικά μέτρα, ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι «οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας όχι μόνο δεν βοηθούν εις την αποκατάσταση  της εμπιστοσύνης, αλλά και ποσώς συμβάλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος». Διαβεβαίωσε ότι «γίνονται οι επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση», χωρίς να θέλει να επεκταθεί.

«Οι χειρισμοί αυτές τις ώρες είναι πάντοτε στα πλαίσια της επιβαλλομένης από δικής μας πλευράς αποφυγής του οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει (την κατάσταση), χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα και τα όσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πράττει η Τουρκία», σημείωσε.