Ανοιξε ο δρόμος για τη διάσκεψη για ασφάλεια-εγγυήσεις

279

Γεγονός οι χάρτες, αλλά δεν ικανοποιούν τα κριτήρια εκτός από το 28,2%-29,2%

Ανοιξε ψες ο δρόμος για τη διεθνή διάσκεψη, καθώς ο όρος που είχε βάλει η ε/κ πλευρά για την εδαφική αναπροσαρμογή -να κυμαίνεται στο πλαίσιο του 28,2% – 29,2%- έχει ικανοποιηθεί. Αυτό το περιθώριο είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα γραπτώς».

Οι χάρτες ανταλλάχθηκαν στην παρουσία και τριών χαρτογράφων, ενός από την ε/κ πλευρά, ενός από την τ/κ πλευρά και ενός από τα Ηνωμένα Εθνη.

Ερωτηθείς για “την περίπτωση της Μόρφου”, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες ούτε και για το περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη που υποβλήθηκε.

Σε ερώτηση εάν αποτελεί βάση για τη συνέχεια, ο εκπρόσωπος εστίασε στο ότι “είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το 1976 έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν.

Από κει και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού”.

Οπως ανέφερε, γενικά η συζήτηση επί των χαρτών και των άλλων κριτηρίων που αφορούν τον αριθμό των προσφύγων, το ποσοστό ακτογραμμών κ.ο.κ. θα συνεχιστεί όπως θα συνεχιστεί η συζήτηση και των άλλων θεμάτων της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, όταν και εφόσον οι δύο ηγέτες αποφασίσουν την επανέναρξή τους.

Οι χάρτες, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στο μεταξύ θα «κρατηθούν» από τα Ηνωμένα Εθνη.

Σήμερα ξεκινά η διεθνής διάσκεψη

Σήμερα η διάσκεψη για την Κύπρο, όπως αναφέρεται στη γλώσσα των Ηνωμένων Εθνών, θα ξεκινήσει στις 11, ώρα Γενεύης, με παρέμβαση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μισή ώρα νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες και η πρώτη σύνοδος θα ολοκληρωθεί στη μία το μεσημέρι (τοπική ώρα). Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ θα δεχθεί τους προσκεκλημένους της διάσκεψης στους οποίους και θα παραθέσει γεύμα εργασίας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ στην παρουσία των δύο ηγετών θα προβεί σε δήλωση στις 14.45, μετά το γεύμα. Η δεύτερη σύνοδος της διάσκεψης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα).

Στο πλαίσιο της διάσκεψης το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει παρέμβαση από τον επικεφαλής της ΕΕ, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα είναι ενεργός στη συζήτηση. Η ενεργός συμμετοχή της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας (άρθρο 42, παράγραφος 7) που αφορά την ασφάλεια των κρατών-μελών.

Για τη συμμετοχή τους στη διάσκεψη έχουν φθάσει στη Γενεύη οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ελλάδας και σήμερα θα είναι εδώ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, κ. Ντάνκαν.

Στη βρετανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν 38 εμπειρογνώμονες του Κυπριακού, από τους καλύτερους, όπως μας αναφέρθηκε, που διαθέτει το Φόρεϊν Οφις.

Στη Γενεύη έφθασε ψες από την Αθήνα μαζί με πολυμελές κλιμάκιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την ομάδα του. Αργότερα θα είχε συναντήσεις και επαφές με τους αρχηγούς-μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

 Μια συν τρεις… συγκλίσεις στη Διακυβέρνηση. Για σημαντική πρόοδο μιλά ο Εϊντε

Σύγκλιση στο θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος ανακοίνωσε χθες λίγο μετά το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο έγιναν προτάσεις και δυνατόν να καταλήξουν σε συγκλίσεις σε άλλα τρία ζητήματα: Της αποτελεσματικής συμμετοχής και της λήψης αποφάσεων στα ομοσπονδιακά όργανα, των ομοσπονδιακών αρμοδιοτήτων (π.χ. διαχείριση των κονδυλίων από την ΕΕ), της διαχείρισης Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση (ιθαγένεια, άδειες παραμονής), του Μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών στη δικαστική εξουσία.

Για το τελευταίο η ε/κ πλευρά έδωσε πρόταση, την οποία επεξεργάζονται -όπως και στα άλλα ζητήματα- οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών.

Δυστυχώς αργότερα το απόγευμα πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπήρξε κατάληξη στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής και ο διάλογος επ’ αυτού του θέματος συνεχίστηκε και αργότερα μεταξύ των διαπραγματευτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε φορτικά ότι η συζήτηση στα πέντε κεφάλαια-εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ολοκληρώνεται στη Γενεύη και δεν μεταφέρεται στη σημερινή πολυμερή διάσκεψη.

Πάντως ο κ. Εϊντε χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόοδο που επιτεύχθηκε το τελευταίο 24ωρο ως σημαντική τονίζοντας ότι δεν θα φύγουμε από τη Γενεύη με τη συνολική λύση, αλλά με το πλαίσιο λύσης…

Γενεύη – Νίκη Κουλέρμου