Άνθρακες… το φυσικό αέριο

161

Της Νίκης Κουλέρμου

Με τυμπανοκρουσίες αφέθηκε να διαρρεύσει χθες από το Προεδρικό, με την ευκαιρία της 6ης συνόδου της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, ότι έρχεται στην Κύπρο ο διαχειριστής του δεύτερου τερματικού της Αιγύπτου και της ΕΝΙ… Φαίνεται πως οι κυβερνώντες παίζουν με τη νοημοσύνη του κόσμου και ενσυνείδητα καλλιεργούν την απαξίωση της πολιτικής.

Φαίνεται πως δεν γνωρίζουν τη λαϊκή ρήση όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι. Αν και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης μετά τα τελευταία παθήματα με τις μη εμπορεύσιμες ποσότητες στον «Ονησίφορο-δυτικά» δήλωσε ότι ήξεραν και κρατούσαν μικρό καλάθι… Προφανώς οι ανάγκες των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, των μεγάλων λόγων και κυρίως των εντυπωσιοθηρικών επιβάλλουν τη δημιουργία ψευδών ειδήσεων… Για να παραμυθιάζεται ο κόσμος.

Ως εάν και να μην τους έχει καταλάβει ακόμα με τόσα ψευδή που του έχουν πλασάρει και τις τόσες δεσμεύσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Στα ενεργειακά και κυρίως στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου μιλούν τα έργα των κυβερνώντων. Τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και το αποτέλεσμα είναι μηδέν εις το πηλίκον… Μηδέν! Το ότι έγιναν κάποιες διερευνητικές γεωτρήσεις δεν ήταν αποτέλεσμα της στοχευμένης πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, ούτε βεβαίως των σχεδιασμών που παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, τους οποίους εγκατέλειψαν και εσχάτως τους θυμήθηκαν.

Ήταν συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών… Οι οποίες -εταιρείες- δεν κάνουν πολιτική, όσο και αν θέλει η κυβέρνηση να μας λέει πως συμβαίνει το αντίθετο και να προσπαθεί να μας πείσει ότι ο γάδαρος πετά… Απόδειξη; Το γεγονός ότι ακόμα δεν καταφέραμε να εμπορευθούμε το φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη» μιλά από μόνο του.

Και είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρουμε να το πωλήσουμε στην Αίγυπτο, όπως διατυμπανίζουν εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, αφού πρώτον οι διαπραγματεύσεις ακόμα συνεχίζονται, δεύτερον η Αίγυπτος είναι αυτάρκης σε φυσικό αέριο (σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού της Αιγύπτου το 2018 θα είναι η τελευταία χρονιά εισαγωγής, ενώ το 2020 η χώρα θα εξάγει φυσικό αέριο), τρίτον δεν υπάρχει αγωγός για να μεταφερθεί από το «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο εκτός σε υγροποιημένη μορφή, κάτι που καθιστά το προϊόν μας μη ανταγωνιστικό… Σε καιρό ανύποπτο ο διεθνής εμπειρογνώμονας Χαράλαμπος Έλληνας είχε πει ευθαρσώς (Μάρτιο 2017, συνέντευξη στη «Χαραυγή») ότι το δικό μας φυσικό αέριο δεν είναι ανταγωνιστικό αυτή τη στιγμή για να προμηθεύουμε την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία καλύπτεται κατά τα 3/4 από τη ρωσική αγορά και για τον ίδιο λόγο δεν είναι βιώσιμος ούτε ο αγωγός EastMed τον οποίο οι κυβερνώντες επίσης πολυδιαφημίζουν.

Αν είχαμε Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στους σχεδιασμούς της, που η κυβέρνηση Αναστασιάδη εγκατέλειψε, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά έχοντας υπόψιν και τη στροφή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η προοπτική να μπούμε δυναμικά στην εμπορία του φυσικού αερίου έχει χαθεί, δυστυχώς, όπως περίπου χάθηκε και η συγκυρία για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά. Από λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη–ΔΗΣΥ και στη μια και στην άλλη περίπτωση.

Οι σωτήρες, οι ηγέτες της κρίσης έμειναν από αξιοπιστία… Και τώρα θέλει ο γύφτος να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει… Τουτέστιν μόνοι ξεσκεπάζουν τις ψευδολογίες τους και τις μπαγαποντιές τους.