Αντί θέσεις, έχουμε εξαγορές, μεταγραφές, ανταλλάγματα!

192

Του

Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας κάλεσε δημόσια τον υποψήφιο για την Προεδρία Γ. Λιλλήκα να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία για τις δημόσιες καταγγελίες του για εξαγορά, δηλαδή ότι τον πλησίασε άτομο του εκλογικού επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, κάνοντάς του πρόταση να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να στηρίξει τον Νικόλα με αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσό και πολιτειακό αξίωμα. Ο κ. Παπαδόπουλος αρνείται ότι έγινε τέτοια πρόταση από το επιτελείο του. Ο κ. Λιλλήκας υποστηρίζει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τεκμήρια και ότι το θέμα είναι πολιτικό. Επικρίνει ακόμη το επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου ότι πρόσφερε υψηλότερους μισθούς και έκανε «μεταγραφές» έμμισθων στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών. Βέβαια, και ο κ. Λιλλήκας ξεχνά ότι έχει συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο. Πλησίασε και εργοδότησε στο επιτελείο του πολιτικά πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους. Αν προσθέσουμε σε αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές και τις ενέργειες του επιτελείου Ν. Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, που έδωσαν πολιτειακά αξιώματα σε στελέχη του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης με αντάλλαγμα τη στήριξη στις προεδρικές, τότε μιλάμε για κατάπτωση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι στην προσπάθεια διεκδίκησης της εξουσίας και στο διαμοιρασμό των λαφύρων, κυριαρχεί το χρήμα και το βόλεμα αντί η πολιτική αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Και εκείνοι που αποδέχονται και συμμετέχουν σε τέτοιες συναλλαγές πέφτουν τόσο χαμηλά, εξευτελίζοντας πρώτα και κύρια τους εαυτούς τους. Είναι αναχρονιστικές συμπεριφορές που ντροπιάζουν.

Αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε βήματα εκσυγχρονισμού και να υπάρξει αλλαγή νοοτροπιών, όπως αυτές συντηρούνται από τα πολιτικο-οικονομικά κατεστημένα του τόπου, τότε στις προσεχείς προεδρικές εκλογές εκλέγουμε νέο Πρόεδρο τον Σταύρο Μαλά. Υποψηφιότητα, η οποία στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι ένα κόμμα που εκ της ιδεολογίας του δεν ανέχεται στις τάξεις του αναχρονιστικές πρακτικές και συμπεριφορές. Επίσης, ο Σταύρος Μαλάς έχει καταθέσει ενώπιον του λαού ολοκληρωμένες προγραμματικές θέσεις, επιδιώκοντας διάλογο και επιχειρηματολογία. Δυστυχώς, είμαστε δυο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές και υπάρχουν μονόλογοι αντί ουσιαστικός διάλογος με θέσεις και απόψεις μεταξύ των βασικών υποψηφίων. Έστω και τώρα, ας βρουν τρόπο οι υποψήφιοι να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες να τους ακούσουν για τις θέσεις τους και να τους κρίνουν.