Αντιφατικός ο Αναστασιάδης από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ

Από τη μια άμεση επανέναρξη συνομιλιών και από την άλλη ΜΟΕ

Ως… υπόσκαψη θεωρεί ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Β. Παπαδόπουλος την αυστηρή κριτική που άσκησε το ΑΚΕΛ απέναντι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να εξυπηρετήσει προεκλογικές του σκοπιμότητες!

«Δεν άντεξε ο κ. Αναστασιάδης και ενέταξε την ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ στους γενικότερους προεκλογικούς σχεδιασμούς του. Ανατρέποντας την προσέγγιση που ο ίδιος ακολούθησε στις ομιλίες του σε όλες τις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις -την οποία προσέγγιση υπερασπίστηκε όταν κάθε φορά επικρινόταν- αυτή τη φορά επιχείρησε να «χαϊδέψει» αυτιά ενόψει εκλογών στρεψοδικώντας ακόμα και από δικές του θέσεις.

Οι κυβερνώντες προσαρμόζουν τα πάντα στις προεκλογικές σκοπιμότητές τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι, επί της ουσίας, ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάστηκε αντιφατικός: Από τη μια ζήτησε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και από την άλλη ζήτησε εφαρμογή ΜΟΕ.

Όπως σημείωσε το ΑΚΕΛ, η συζήτηση ΜΟΕ για δημιουργία του απαραίτητου κλίματος με την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων δεν συνδυάζονται. Υπογραμμίζει επίσης ότι «με τέτοιες θέσεις ο κ. Αναστασιάδης, όπως και όλοι όσοι μιλούν για απόσυρση προτάσεων ή για αόριστες «νέες στρατηγικές», στο κρίσιμο σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, θα προκαλέσουν ναυάγιο και οριστικό τέλος στη διαδικασία.

Είναι αυτό που επιθυμεί η Τουρκία κι είναι αυτό που θα οδηγήσει σε οριστική διχοτόμηση, εξέλιξη άκρως επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας», υποδεικνύει.

Οι δηλώσεις Ερντογάν μπορούσαν να απαντηθούν πρακτικά και όχι ρητορικά…

Παράλληλα το επιτελείο του υποψήφιου Σταύρου Μαλά σημειώνει ότι ο Πρόεδρος υιοθέτησε προεκλογικού τύπου ρητορική. «Οι θέσεις οι οποίες προέβαλε, εμπεριέχουν αντίφαση. Από τη μια καλεί τον ΓΓ να συνεχίσει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αξιοποιώντας το πλαίσιο του Γκουτέρες και από την άλλη προτείνει ΜΟΕ, τα οποία στέλνουν τη διαδικασία σε βάθος χρόνου», σημειώνεται.

Το επιτελείο Μαλά καλεί τον Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες διαχείρισης του Κυπριακού κατά παρόμοιο τρόπο που έπραξε ο Ν. Κοτζιάς. «Επαναλαμβάνουμε στον ΠτΔ, η λειτουργικότητα του κράτους, στην οποία αναφέρεται, σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζεται από την ιδιότητα μέλους της ΕΕ.

Επιπλέον, οι θρασύτατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ότι δηλαδή οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι ακατανόητες, θα μπορούσαν σήμερα να απαντηθούν αποτελεσματικά και όχι ρητορικά αν αξιοποιούσαμε την ευκαιρία που μας έδωσε ο ΓΓ στην Ελβετία για να αναδείξουμε εμπράκτως την τουρκική αδιαλλαξία.

Αντ’ αυτού επιλέξαμε την υποβάθμιση εκείνης της πρωτοβουλίας επικαλούμενοι το ‘τεταμένο κλίμα’», σημειώνει για να καταλήξει ότι «κάθε ενέργεια της ε/κ πλευράς θα πρέπει να στέλνει το μήνυμα, εμπράκτως, ότι η άμεση επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση αρχών, αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα».

Το ΔΗΚΟ διαπιστώνει ότι «με την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε -ενώπιον μάλιστα διεθνούς ακροατηρίου- ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τον εμπιστευόμαστε». Η ΕΔΕΚ μιλά για «σωστές επισημάνσεις του ΠτΔ αλλά έρχονται σε αντίφαση και αντίθεση με τα όσα αποδέχθηκε».

Αναπαράγοντας την ομιλία του Προέδρου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης «ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, με την Τουρκία να έχει πραγματική διάθεση για λύση χωρίς να εκμεταλλεύεται τη διαπραγμάτευση για να παρατείνει την κηδεμονία και τον έλεγχό της στην Κύπρο».

Ακιντζί: «Χάθηκε η ευκαιρία στο Κυπριακό εξαιτίας ης ε/κ πλευράς»

Η ευκαιρία για μια επιτυχή κατάληξη στο Κυπριακό, η οποία προέκυψε μετά από πολλά χρόνια, χάθηκε εξαιτίας της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μίλησε σε συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Νέα Υόρκη, όπου είπε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε κατάληξη σε μια συνολική συμφωνία, παρά τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε, ήταν διότι η «ε/κ διοίκηση» δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε διαμοιρασμό της εξουσίας και σε ισότητα. Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πάντοτε συνεισέφερε θετικά, με ειλικρίνεια και πολιτική βούληση για μια λύση, κάτι που δεν ανταπέδωσε η ε/κ πλευρά.

Δεν πρέπει να χαθούν άλλα 50 χρόνια χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, συνέχισε ο κ. Ακιντζί και είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια νέα συνεννόηση και μέθοδος, η οποία θα είναι προσανατολισμένη σε αποτελέσματα. Ωστόσο, οι επερχόμενες εκλογές στον «Νότο» -είπε- αποτρέπουν τη δημιουργία μιας τέτοιας ατμόσφαιρας.

Ο Τ/κ ηγέτης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο συμφώνησαν να είναι σε επαφή. Ο κ. Ακιντζί συναντάται σήμερα στις 13:15 (τοπική ώρα) στο κτίριο των ΗΕ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) αναμενόταν συνάντηση του κ. Ακιντζί με τον κ. Τσαβούσογλου για αξιολόγηση των επόμενων βημάτων στο Κυπριακό. Ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, συναντήθηκε με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά.

Κανένα βήμα για επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Αναστασιάδης είδε τον ΓΓ του ΟΗΕ, απευθυνόμενος στην… ψήφο της ακροδεξιάς

Την ευκαιρία να βγει μπροστά ζητώντας από τον ΓΓ του ΟΗΕ άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από κει που έμειναν στο Κρανς-Μοντάνα έχασε για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αντίθετα, χρησιμοποίησε τη συνάντηση για προεκλογικούς λόγους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου του Προέδρου, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, εξέφρασε την «ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για συνέχιση της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου που ο κ. Γκουτέρες παρουσίασε στο Κρανς-Μοντάνα, χωρίς να παραγνωρίζονται τα σχετικά Ψηφίσματα των Ην. Εθνών, οι αρχές και αξίες της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου, λειτουργικού και φυσιολογικού κράτους».

Διαβίβασε την άποψη για την ανάγκη «κατάλληλης προετοιμασίας προ της όποιας νέας πρωτοβουλίας, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος» και πως «στην προεργασία αυτή καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ή/και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε «καθίσταται αναγκαίο η τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια εάν πρώτον υιοθετεί σαν βάση λύσης τα όσα καταγράφονται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, το εξίσου σημαντικό, το κατά πόσο αποδέχεται τις θέσεις αρχών όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα».

Ταυτόχρονα με την κατάλληλη προετοιμασία μετέφερε ως «ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη βελτίωση του κλίματος μετά την αποτυχία στο Κρανς-Μοντάνα» τη λήψη μιας σειράς ΜΟΕ. Την ερχόμενη βδομάδα συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο και θα παραδώσει, όπως είπε, στα μέλη του Σώματος όλα τα σχετικά έγγραφα.

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy