Απαιτείται πιο ολοκληρωμένος σχεδιασμός

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Δεν βγαίνουν τα νούμερα με τα δάνεια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τα οποία η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα αναλάβει την αποπληρωμή τους. Αρχικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα δάνεια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις, ανέρχονται στα 185 εκατ. ευρώ. Μετά το διόρθωσε λέγοντας ότι ανέρχονται στα 178 εκ. ευρώ. Όπως είπε «διαπιστώθηκε ότι κάπου δεν είχαμε λάβει (σ.σ.: η κυβέρνηση) υπόψη στην αφαίρεση κάποια ποσά που είχαν ήδη αναληφθεί ή εξοφληθεί». Ωστόσο τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου είναι διαφορετικά, αφού αναφέρουν ότι τα δάνεια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις ανέρχονται στα 305,3 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα υπάρχουν 103 δάνεια στους Δήμους τα οποία στις 30 Ιουνίου 2017 παρουσίαζαν υπόλοιπο 298,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν 62 δάνεια των Κοινοτικών Συμβουλίων τα οποία παρουσίαζαν υπόλοιπο 6,8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα υπάρχουν 33 δάνεια τα οποία στις 30 Ιουνίου 2017 παρουσίαζαν υπόλοιπο 13,1 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι μη εξυπηρετούμενα. Θα πρέπει λοιπόν να διευκρινιστεί ποια δάνεια θα υπαχθούν στο σχέδιο το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση και ποια θα μείνουν εκτός. Το ποσό των 178 εκ. ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε αντιστοιχεί περίπου στο 60% των συνολικών δανείων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (305,3 εκατ. ευρώ) τα οποία καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου). Τι θα γίνει με το υπόλοιπο 40%;

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα μεγαλύτερης σημασίας το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί: Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα δάνεια των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία δεν καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις; Αυτό το θέμα έχει δύο πτυχές. Εάν το σχέδιο περιλάβει μόνο τα δάνεια τα οποία καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις, υπάρχουν Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες πιθανόν να μην επωφεληθούν ή να επωφεληθούν πολύ λιγότερο από άλλες. Και αυτό επειδή υπάρχουν Αρχές οι οποίες δεν έχουν δάνεια με κυβερνητικές εγγυήσεις ή έχουν πολύ λιγότερα. Επίσης υπάρχουν Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες θα παραμείνουν υπερχρεωμένες. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κρατική χορηγία παραμένει κουτσουρεμένη, σημαίνει ότι οι υπό αναφορά Αρχές θα συνεχίσουν να δυσπραγούν και να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας.

Εν κατακλείδι το μέτρο φαίνεται ότι είναι ένα πρώτο βήμα αλλά δεν μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να γίνει ένας πιο ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε να αναπνεύσουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες και να μπορέσουν να παρέχουν με τη σειρά τους ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy