Αποκαλύψεις-φωτιά για το κούρεμα

Π. Δημητριάδης: Από τις 4 Μαρτίου 2013 η πρόταση στο Γιούρογκρουπ

Νέα στοιχεία που καίνε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με το περιβόητο κούρεμα των καταθέσεων το 2013, αλλά και ποιοι γνώριζαν για την απόφαση και φυγάδευσαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό φέρνει στο φως ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, μέσα από το βιβλίο του με τίτλο: «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus – Lessons for Bank Recovery and Resolution».

Όπως αποκαλύπτει, η ιδέα για κούρεμα των καταθέσεων έπεσε επίσημα στο τραπέζι του Eurogroup στις 4 Μαρτίου 2013. Δηλαδή, 11 μέρες πριν τη συνεδρία του Eurogroup, όπου λήφθηκε η απόφαση για κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων, η οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή, και 21 μέρες πριν την τελική συμφωνία για κούρεμα των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες στον Άστρα 92,8 ο Π. Δημητριάδης, μετά τις 4 Μαρτίου 2013 που τέθηκε η ιδέα για κούρεμα υπήρξαν μεγάλες εκροές καταθέσεων. Ανέφερε, επίσης, ότι η πρόταση για κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων κατατέθηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Μάλιστα, επικαλέστηκε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν και τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι του ανέφεραν ότι «δεν ήταν δική μας ιδέα, ήταν της δικής σας κυβέρνησης». «Δεν μας ρώτησαν καν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για την απόφαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013 από τα μέσα ενημέρωσης.

 

«Ποιοι γνώριζαν;»

«Από τις 4 Μαρτίου και μετά υπήρχαν τεράστιες εκροές. Και διερωτάται κάποιος ποιοι γνώριζαν και ποιοι δεν γνώριζαν» ανέφερε ο Π. Δημητριάδης. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, τρεις μέρες πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου η εταιρεία A. Loutsios & Sons Ltd (ιδιοκτήτες της οποίας είναι εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη) μετέφερε σε λογαριασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ποσό ύψους 21 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απέρριψε ότι είχε οποιαδήποτε ενημέρωση και υποστήριξε ότι η μεταφορά των χρημάτων σχετιζόταν με αγορά και ανακαίνιση ακινήτων. Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τη διερευνητική επιτροπή που διορίστηκε στη συνέχεια να διερευνήσει κατά προτεραιότητα υποθέσεις που αφορούν τον ίδιο και συγγενικά του πρόσωπα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Το θέμα με την εκροή καταθέσεων παραμονές του Eurogroup απασχόλησε έντονα και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία ετοίμασε έκθεση, την οποία κατέθεσε στις διωκτικές αρχές.

Η αποκάλυψη του Π. Δημητριάδη ότι η κυβέρνηση γνώριζε για το κούρεμα από τις 4 Μαρτίου 2013 δημιουργεί νέα δεδομένα. Σημειώνεται ότι την υπό αναφορά περίοδο δεν υπήρχαν οποιοιδήποτε περιορισμοί, συνεπώς οι εκροές έγιναν καθόλα νομότυπα. Ωστόσο, επανέρχεται ξανά το ερώτημα: Ποιοι γνώριζαν και ποιους ενημέρωσαν;

Το δικηγορικό Αναστασιάδη

Ο Π. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραμάτισαν δικηγορικά γραφεία με πολιτικές διασυνδέσεις, λέγοντας ότι «είναι μέσω αυτών των γραφείων που ήρθε το ρωσικό χρήμα στην Κύπρο και αυτό δεν είναι τυχαίο». Μάλιστα, είπε ότι ο  κ. Αναστασιάδης ήταν ένας από τους πρώτους που πήγε στη Ρωσία και πρωτοστάτησε σε αυτό το πράγμα».

 

Ο Αναστασιάδης ήθελε   να προστατεύσει   τους Ρώσους ολιγάρχες

Ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, αναφέρει στο βιβλίο του πώς προέκυψε η ιδέα για κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων, σε ποσοστό 6,75% για ποσά κάτω των 100 χιλ. ευρώ (ασφαλισμένες καταθέσεις) και 9,9% για ποσά άνω των 100 χιλ. ευρώ (μη ασφαλισμένες καταθέσεις).

Όπως αποκαλύπτει, η κυβέρνηση αποτάθηκε σε Ρώσους της εμπιστοσύνης της, οι οποίοι είπαν ότι ήταν έτοιμοι να δεχτούν κούρεμα αλλά μόνο μέχρι 10%. Ωστόσο, όπως αναφέρει, με κούρεμα μέχρι 10% μόνο επί των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων δεν έβγαιναν τα νούμερα, έτσι η κυβέρνηση πρότεινε να κουρευτούν και οι εξασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ, σε ποσοστό 6,75%.  Ο Π. Δημητριάδης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε να προστατεύσει τους Ρώσους ολιγάρχες, σε βάρος των κυρίων καταθετών. Μάλιστα, είπε ότι μπορεί να μην κουρεύτηκαν οι μη εξασφαλισμένες καταθέσεις αλλά μάς έμεινε «η τάτσα ότι η Κύπρος έχει σχέση με τους ολιγάρχες». Σημειώνεται πως ο Διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει τότε ότι «το οριζόντιο κούρεμα όλων των καταθετών δεν ήταν έξυπνο και διορθώθηκε αμέσως, την επόμενη μέρα, με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διαμέσου τηλεδιάσκεψης». Επίσης, εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, επιβεβαιώνει ότι ούτε η ΕΕ ήταν υπέρ του κουρέματος του συνόλου των καταθέσεων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η ΕΕ πρότεινε εναλλακτικές επιλογές, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση δεν τις αποδέχτηκε. Ο Π. Δημητριάδης τόνισε ότι θα ήταν «παράνομο» το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των €100 χιλ., αφού είναι εξασφαλισμένες με βάση τη νομοθεσία.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy