Χουντικές πρακτικές στο κυπριακό Κολοκοτρωνίτσι

Του Δημήτρη Στρατή

Τελικά δεν ζούμε στην Κύπρο… ζούμε στο Κολοκοτρωνίτσι. Όσοι θυμούνται τη γνωστή τηλεοπτική σειρά, ο δήμαρχος κ. Πώποτας θεωρούσε ότι όλοι οι χωριανοί θα έπρεπε να ακολουθούν πιστά τις δικές του συντηρητικές αντιλήψεις.

Εδώ βέβαια δεν έχουμε τον Πώποτα, έχουμε τον Αρχιεπίσκοπο. Αν ήμασταν σε ένα εξευγενισμένο, φυσιολογικό κράτος, κανένα υπουργείο δεν θα επέτρεπε τη λειτουργία νηπιαγωγείων ή δημοτικών σχολείων της Εκκλησίας. Πολύ απλά γιατί σ’ όλα τα φυσιολογικά κράτη υπάρχει σαφής διάκριση του ρόλου του κράτους και της Εκκλησίας.

Μόνο σε απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό της Χούντας, για παράδειγμα, καταβλήθηκε προσπάθεια για κατάργηση της ελευθερίας της σκέψης, μπολιάζοντας τους νέους με τα γνωστά “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια” -ένα από τα σημερινά συνθήματα της Χρυσής Αυγής.

Να θυμίσουμε ότι ακριβώς για τον ίδιο λόγο οι Τουρκοκύπριοι κατεβαίνουν σε ογκωδέστατες πορείες διαμαρτυρίας. Θυμάστε; Η “απολυταρχική” Τουρκία ήθελε να καθορίζει μέσω του ”Γραφείου Συντονισμού για θέματα Αθλητισμού και Νεολαίας” την παιδεία των νέων. Κυρίως θέλει να κάνει τους Τ/κ πιστούς μουσουλμάνους, ώστε να πάψουν να αντιστέκονται και να θέλουν λύση στο Κυπριακό.

Από δω βεβαίως έχουμε τους δικούς μας ταγούς. Ορμώμενοι από τον δικό τους ελληνικό εθνικισμό θέλουν “μια υποδειγματική εκπαίδευση με ορθές κατευθύνσεις”. Αλήθεια; Πόσοι θυμάστε τι έγινε την τελευταία φορά που ο Μητροπολίτης Λεμεσού έκανε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου; Όταν γιος πίστεψε ότι η μάνα του θέλει να τον απομακρύνει από τα θεία και τη μοναστική ζωή γιατί “έχει τον διάβολο μέσα της”.

Πρόκειται λοιπόν για τη ”σωστή” παιδεία από τα παλιά που κάποτε επέβαλλε το καμουτσίκι σε όσους μαθητές αμφισβητούσαν τον δάσκαλο. Είναι η παιδεία των αρχιεπισκοπικών κηρυγμάτων για τους “ξετσίπωτους ομοφυλόφιλους”, τα “καλά παιδιά του ΕΛΑΜ”, του “πρέπει να μη μας ενοχλεί η μη λύση”. Όλων αυτών των αφηγημάτων από τη δεκαετία του 1920.

Ακόμα κι αν σε κάποιους αυτό το θέμα δεν έχει προκαλέσει αίσθηση, καλό είναι έστω και την υστάτη οι νουνεχείς του τόπου τούτου να αντιδράσουν. Τουλάχιστον ας αποδείξουμε ότι δεν έχουμε ακόμα παλαβώσει και ότι δεν αποδεχόμαστε ό,τι υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

Σε αυτό το μεγάλο κυπριακό χωριό ας αποδείξουμε ότι διαφέρουμε από τα θεοκρατικά καθεστώτα. Ότι ζούμε σε κράτος και όχι στο χωριό του Πώποτα που έκανε ό,τι ήθελε. Ότι ζούμε στο 2017 και όχι πολλές δεκαετίες πριν…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy