Χρειάζεται η Παιδεία εξορθολογισμό;

Της Αργύρως Γεωργίου Θωμά

Σίγουρα από όσα ακούμε από τον δημόσιο διάλογο που γίνεται, ο εξορθολογισμός του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο χρειάζεται αλλά και επιβάλλεται.

Το ερώτημα που μπαίνει και καλούμαστε και εμείς ως πολίτες να έχουμε άποψη είναι τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτός ο εξορθολογισμός και πώς θα γίνει. Και λέω ότι μας αφορά, γιατί αφορά τα παιδιά μας και κατ’ επέκταση και την ποιότητα της εκπαίδευσης που τους παρέχεται. Πρέπει να δίνεται χρόνος για τη στήριξη παιδιών; Πρέπει να δίνεται χρόνος για θέατρο και άλλες δραστηριότητες; Έχουμε λοιπόν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να έχουμε άποψη. Για να ξεκαθαρίζουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, δεν αμφισβητούμε εδώ με κανέναν τρόπο το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συνδικαλίζονται. Αυτό το δικαίωμα είναι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας που προσπαθούν να τους το στερήσουν.

Μπροστά στα μάτια όλων οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών κλήθηκαν μια μια στο Υπουργείο Παιδείας (ανά ημίωρο ήταν τα ραντεβού) για να τους ανακοινωθεί η απόφαση ότι θα γίνει εξορθολογισμός των εξόδων του Υπουργείου Παιδείας έτσι ώστε να μην πηγαίνουν όλα τα κονδύλια στους μισθούς των εκπαιδευτικών και ότι θα ενημερώνονταν αφού πρώτα το Υπουργικό έπαιρνε τις ανάλογες αποφάσεις. Διάλογος είναι εξόφθαλμο ότι δεν έγινε. Απλά ανακοινώθηκαν στις εκπαιδευτικές οργανώσεις αποφάσεις που αφορούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των μελών τους χωρίς όμως να τους δοθεί ο λόγος να εκφράσουν έστω τις θέσεις τους. Από κει και πέρα ακολούθησαν οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να απαντήσει και να τους πείσει σε εκ των υστέρων διάλογο για αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Σχήμα οξύμωρο μπορεί να πει κάποιος, αλλά μήπως τυχαίο;

Η μεθόδευση αυτής της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι πρέπει να προκαλεί την αντίδραση όλων μας. Και δεν μπαίνω στον πειρασμό να σχολιάσω την παρέμβαση του Προκαθημενότατου! Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, όπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε ταφόπλακα στη μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ τώρα γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας να μετατραπεί το δημόσιο σχολείο σε εξετασιοκεντρικό. Δικαιούμαστε λοιπόν να λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της υγείας, των ημικρατικών οργανισμών κλπ, καταβάλλει ξεκάθαρη προσπάθεια να πλήξει και το δημόσιο σχολείο υπό το μανδύα του εξορθολογισμού των εξόδων.

Είναι μήπως τυχαίες οι αναφορές του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος στην πρόσφατη ημερίδα γονέων και κηδεμόνων των σχολείων ιδιωτικής εκπαίδευσης είπε ότι «το κράτος θα πρέπει να εξετάσει πώς θα μπορούσε να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία και να παρέχει κίνητρα προς τους γονείς να την επιλέγουν ώστε από τη μια να εξοικονομούνται διαθέσιμοι πόροι του κράτους και να ανεβάζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας από την άλλη»; Μάλιστα. Να στηρίξουμε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά κύριε Νεοφύτου όχι και να διαλύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy