Δεν μπορείς να τους ξεγελάς όλους για πάντα…

210

Του Δημήτρη Στρατή

Κατά την ανακοίνωση της επισημοποίησης της συμφωνίας ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για τις προεδρικές εκλογές, πριν από πολλούς μήνες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ρωτήθηκε από κάποιους δημοσιογράφους: “Κύριε Παπαδόπουλε, πώς θα συνεργαστείτε με την ΕΔΕΚ όταν δεν υιοθετεί τη θέση του ΔΗΚΟ υπέρ της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;” Χαριτολογώντας ο Νικόλας είπε τότε πως “θα πάρουμε το πρόγραμμα που κατάρτισε ο Νίκος Αναστασιάδης το 2013 μαζί με το ΕΥΡΩΚΟ και θα κάνουμε συνεργασία”.

Έλα όμως που η μοίρα παίζει άσχημα παιχνίδια; Ο Νικόλας πληρώνει, όπως φαίνεται, τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε το 2013, με το ίδιο ακριβώς νόμισμα. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χρίστος Πατσαλίδης, παραιτήθηκε από το κομματικό αξίωμά του, εκφράζοντας κυρίως την πολιτική του διαφωνία για τη συνεργασία με κόμματα που έχουν αποκηρύξει τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Πέντε χρόνια πίσω, ο τότε αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού “συγκυβέρνησε” για πέντε σχεδόν χρόνια με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στη Βουλή, παραιτήθηκε εκφράζοντας τη διαφωνία του στη στήριξη Νίκου Αναστασιάδη για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Τελικά το σοφό γνωμικό του κυπριακού λαού ισχύει απόλυτα: “Ό,τι κάμνεις βρίσκεις”. Βεβαίως για τον Νικόλα Παπαδόπουλο δεν ισχύει το γνωμικό αυτό μόνο για την εναντίωση πρωτοκλασάτων στελεχών του ΔΗΚΟ στην υποψηφιότητά του. Ισχύει και για το εθνικό αφήγημα που έχει αναπτύξει που συνοψίζεται στο “εμείς θα διασφαλίσουμε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού”. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Νικόλα αποτελούν τη μόνη ομάδα που είχε επαφές στις Βρυξέλλες με λεγόμενους βουλευτές από το ψευδοκράτος. Ο Νικόλας που δηλώνει ότι αν εκλεγεί θα αλώσει τα διεθνή φόρα για τα δίκαια των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορεί όπως φαίνεται να πείσει ούτε την Ευρωομάδα στην οποία συμμετέχει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες όπως φαίνεται προωθούν τον κανονισμό για απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με τον έξω κόσμο. Ο πιο απλός νους διερωτάται: όλες αυτές οι στρατηγικές συνεργασίες που υπόσχεται ο Νικόλας πώς θα εφαρμοστούν όταν δεν μπορεί να πείσει ούτε για τα απλά την ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υποτίθεται ότι έχει κοινές ιδεολογικές καταβολές;

Υ.Γ.: Συστήνουμε ανεπιφύλακτα στον Νικόλα να διαβάσει ένα από τα γνωμικά του Προέδρου μιας χώρας που κορόιδεψε πολλούς λαούς διαχρονικά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, σε μια κρίση ειλικρίνειας είχε πει κάποτε: “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό”.