Δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να σώσουν τη ΣΚΤ;

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Ραιφφάιζεν, λοιπόν, ο οποίος ήταν Γερμανός και έζησε την περίοδο 1818-1888, στο μανιφέστο του έθεσε ως σκοπό του Συνεργατισμού την εξυπηρέτηση των μικρών γεωργών, την αλληλοβοήθεια, την αρχή ότι κάθε μέλος έχει μία ψήφο και όλα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα, η περιοχή της κάθε εταιρείας να είναι περιορισμένη για να καθίσταται δυνατή η αλληλογνωριμία των μελών αλλά και για να ασκείται ευχερέστερα κοινωνικός έλεγχος, τα δάνεια να παραχωρούνται με προθεσμία τέτοια που να επιτρέπει την αποπληρωμή τους από το προϊόν της καλλιέργειας για την οποία χρησιμοποιήθηκαν, να καταβάλλεται προσπάθεια για καλλιέργεια αποταμιευτικού πνεύματος, το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ. να είναι τιμητικό και χωρίς αντιμισθία κ.τ.λ..

Αυτές ήταν οι αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία του Συνεργατισμού στην Κύπρο. Μία ιδέα η οποία πέρασε από τα δεινά της βρετανικής αποικιοκρατίας και του κατεστημένου των τοκογλύφων, πέρασε δύο παγκόσμιους πολέμους, ξεπέρασε τις δικοινοτικές ταραχές του 1963, επιβίωσε από την τουρκική εισβολή και τον πόλεμο του 1974. Αλλά της κρέμασαν ταμπέλα πωλείται εν έτει 2018 με την οικονομία να κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης 4%.

Είναι αλήθεια ότι η Συνεργατική αντιμετώπιζε προβλήματα από προηγουμένως, όπως και όλο το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Αλλά εδώ και έξι χρόνια η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πλήρη διαχείρισή της με σκοπό τη διάσωσή της (τουλάχιστον αυτό δήλωνε μέχρι τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές). Αντί αυτού η κυβέρνηση περίμενε να περάσουν οι εκλογές και κρέμασε στον Συνεργατισμό ταμπέλα «πωλείται». Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα πληρώσουμε και από πάνω.

Η κυβέρνηση επικαλείται τα προβλήματα του παρελθόντος για να κρύψει τις ευθύνες της. Δεν εξηγεί όμως, πώς από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών το 2013 ότι το 1,5 δισ. ευρώ ήταν υπεραρκετό φτάσαμε στα 4 δισ. ευρώ και τώρα θα πληρώσουμε και από πάνω; Επίσης η κυβέρνηση δεν εξηγεί πώς από τις δεσμεύσεις ότι ο Συνεργατισμός θα επιστραφεί στα μέλη του φτάσαμε στο χαρίζεται όπως είναι επιπλωμένος και με προίκα φορτωμένος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και έξι χρόνια είναι ο μεγαλομέτοχος της Συνεργατικής με 99%.

Επίσης η διαχείριση της συμμετοχής του κράτους στη ΣΚΤ γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση είχε έξι χρόνια να διορθώσει τα προβλήματα αλλά δεν το έπραξε, είτε από ανικανότητα είτε επειδή δεν ήθελε.

Πάντως όποιο από τα δύο σενάρια και να ισχύει, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy