Δεν έπεισε ο Αναστασιάδης να επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία

348

Του Νεόφυτου Νεοφύτου 

Εκ του αποτελέσματος κρίνονται οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κρανς-Μοντάνα και όσο και αν προσπάθησε να τους δικαιολογήσει στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας, δεν τα κατάφερε και δεν έπεισε.

Το επαναλαμβάνουμε γι’ ακόμη μια φορά ότι την πρώτη και κύρια ευθύνη για το αδιέξοδο τη φέρει η Τουρκία και η αδιαλλαξία της.

Θα ήταν, όμως, λάθος να κρύψουμε δικές μας αδυναμίες και λανθασμένους χειρισμούς, προτάσσοντας μόνο τις ευθύνες της Τουρκίας.

Είναι πολιτικά ψεύτες και λωποδύτες όσοι θεωρούν την κριτική που γίνεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως υπεράσπιση τάχατες των θέσεων της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι μειοδότες και προδότες των εθνικών μας συμφερόντων!

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι χειρισμοί του δεν είναι στο απυρόβλητο, πολύ περισσότερο όταν αυτοί αποδεικνύονται στην πράξη αναποτελεσματικοί. Οι θέσεις της Τουρκίας εξυπηρετούνται όταν οι δικοί μας χειρισμοί βρίσκονται σε λανθασμένο δρόμο και δεν τολμούμε να τους παραδεχθούμε και να τους διορθώσουμε.

Η τουρκική αδιαλλαξία είναι εκεί, την επικρίνουμε και την καταγγέλλουμε. Δεν αρκεί, όμως. Χρειάζονται προτάσεις και ειλικρινείς ενέργειες για να εκτεθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να υπάρξουν πιέσεις προς την Αγκυρα.

Οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κρανς-Μοντάνα ούτε έχουν κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία ούτε και την έχουν εκθέσει στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Πέρα από την ελληνική πλευρά δεν ακούσαμε κανένα άλλο να επικρίνει την Τουρκία για το αδιέξοδο στο Κρανς-Μοντάνα.

Είναι εδώ που ελέγχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ελέγχεται για την κωλυσιεργία του να ενεργήσει έγκαιρα και προληπτικά.

Ελέγχεται για την έλλειψη σωστής προετοιμασίας. Ελέγχεται για την έλλειψη συλλογικότητας και για χειρισμούς που δεν έχουν πιέσει την Τουρκία, η οποία έφυγε από τη διάσκεψη χωρίς να τις καταλογιστούν ευθύνες. Αντίθετα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, μιλά για «πολύ ισχυρή δέσμευση και εμπλοκή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Δεν μπόρεσε ο Πρόεδρος με τους χειρισμούς του να δαχτυλοδείξει και να εκθέσει τις ευθύνες της Τουρκίας.

Ερωτηθείς ο κ. Αναστασιάδης αν έδωσε τη συγκατάθεσή του για να κηρυχθεί αδιέξοδο, είπε ότι «δεν ρωτήθηκε» και εύλογα εγείρεται το ερώτημα εφόσον δεν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε παρέμβει δημιουργικά για να παραμείνει ανοικτό το παράθυρο συνέχισης της διαδικασίας;