Δεν επιτεύχθηκε η αναγκαία ενότητα στο Εθ. Συμβούλιο

Τα κόμματα του ενδιάμεσου δεν επιθυμούν αναστολή της προεκλογικής

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδρομή προς την Ελβετία, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και το περιεχόμενο της συνόδου για την Κύπρο που θα ξεκινήσει στο Κρανς Μοντάνα στις 28 Ιουνίου.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ελβετία, παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν σε ό,τι αφορά τόσο τη διαδικασία όσο και το περιεχόμενο της συνόδου.

Εντατικές επαφές ενόψει Ελβετίας Στο μεταξύ σήμερα μεταβαίνει στην Αθήνα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για να συζητήσουν τα περαιτέρω βήματα που θα πρέπει να γίνουν στην Ελβετία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται μία μέρα μετά τη συνάντηση στην Αθήνα των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εξάλλου αύριο Τετάρτη αναμένεται ότι ο κ. Έιντε θα παραδώσει στα εμπλεκόμενα μέρη το κοινό έγγραφο που θα αποτελέσει τον οδηγό για τη διάσκεψη για την Κύπρο. Το έγγραφο θα έχει τη μορφή προσχεδίου και θα επιδέχεται σχόλια των εμπλεκόμενων μερών.

Αύριο, επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.Κατά τις συναντήσεις, το κύριο θέμα θα είναι το Κυπριακό και η σύνοδος της Ελβετίας.

Δεν συμφωνούν τα κόμματα

Για άλλη μια φορά η ε/κυπριακή πλευρά μεταβαίνει στην Ελβετία χωρίς την αναγκαία ενότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου άσκησε κριτική στους αρχηγούς των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου για τη στάση που τηρούν σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη σύνοδο στο Κρανς Μοντάνα, υπενθυμίζοντάς τους ότι τα ίδια έλεγαν και για τη σύνοδο της Γενεύης και διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Την ίδια ώρα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δουν το προσχέδιο του εγγράφου που θα ετοιμάσει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για να πάρουν την απάντηση από τον Νίκο Αναστασιάδη ότι θα λάβουν γνώση του περιεχομένου του εγγράφου από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Δεν «παγώνουν» την προεκλογική

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου αρνήθηκαν να συναινέσουν στην πρόταση τόσο του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για αναστολή των δηλώσεων ενόσω διαρκεί η διάσκεψη, όσο και στην πρόταση του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών για «πάγωμα» της προεκλογικής εκστρατείας.

Με το τέλος της συνεδρίας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε ότι χωρίς πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων δε μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού και να προχωρήσουμε σε συνολική συμφωνία. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, είπε ότι το πρόγραμμα θα εκτελεστεί σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι εταιρείες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε για την ενότητα, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παραμείνει σταθερός σε κάποιες θέσεις.

Μη ικανοποιημένος από την ενημέρωση δήλωσε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γ. Περδίκης, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη υποχώρηση του ΠτΔ το ότι αν θα γίνει γεώτρηση ή όχι στις 13 Ιουλίου θα το αποφασίσουν οι εταιρείες.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος διέψευσε τον κ. Περδίκη λέγοντας ότι «το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί κανονικά, θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο ιώτα».

Μιχάλης Μιχαήλ

Μπ. Μπουρτζού: Στόχος δεν είναι η επίτευξη προόδου μόνο σε ένα κεφάλαιο, αλλά η λύση του Κυπριακού

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εργαστεί, ενόψει της διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 4ης Ιουνίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «προεδρίας», Μπαρίς Μπουρτζού.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπουρτζού είπε ότι κατά τη διάσκεψη θα συζητηθούν όλα τα κεφάλαια, αλληλοεξαρτώμενα και παράλληλα, προσθέτοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας «θα συζητηθεί κατά την πενταμερή διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν και οι εγγυήτριες δυνάμεις».

Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ των δύο μερών. Στόχος δεν είναι η επίτευξη προόδου μόνο σε ένα κεφάλαιο, αλλά να φτάσουμε στο τέρμα σε όλα τα κεφάλαια και να λύσουμε το Κυπριακό, είπε ο κ. Μπουρτζού, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας της Νέας Υόρκης θα πρέπει να ακολουθηθεί μια παράλληλη διαδικασία.

Η τ/κ πλευρά είναι πιστή στη συμφωνία της Νέας Υόρκης και θα συμμετάσχει στη διάσκεψη έχοντας κατά νου αυτό το σκεπτικό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουρτζού, δηλώσεις από την ε/κ πλευρά με διαφορετική προσέγγιση για την ατζέντα και τις αρχές που αφορούν τις εργασίες της διάσκεψης στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης.

Για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο Κρανς Μοντάνα «πρέπει όλοι να σεβαστούν τη συμφωνία» είπε.

Πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις από τους «ενδιάμεσους»

Παρουσιάζεται σήμερα από τον Νικόλα.

Δεν λέει κάτι καινούργιο, λέει το Προεδρικό Την κοινή πρόταση των τριών κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη) για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος των τριών για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από τον κ. Παπαδόπουλο στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, η πρόταση βασίζεται στις πάγιες θέσεις της ε/κυπριακής πλευράς και του Εθνικού Συμβουλίου για μηδενικές εγγυήσεις και μηδενική παρουσία τουρκικού στρατού.

Η πρόταση βασίζεται και στις εισηγήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή λύσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την κατάθεση της πρότασης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενό της.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι θέσεις θα περιλαμβάνονται κατά το μέγιστο στο έγγραφο του κ. Έιντε ή κατά το ελάχιστο, «αυτές θα είναι οι θέσεις που θα προωθηθούν από τη δική μας πλευρά».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση προνοεί μεταξύ άλλων την καταγραφή του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο καθώς και του οπλισμού τους.

Επίσης προνοεί ότι οι όποιες υποχρεώσεις της Τουρκίας συμφωνηθούν, όπως η αποχώρηση του κατοχικού στρατού, να γίνουν πριν από τη λύση.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η εισήγηση Κοτζιά προνοεί παραμονή μέρους του κατοχικού στρατού μέχρι 18 μήνες μετά την εφαρμογή της λύσης. Από πλευράς Προεδρικού πάντως, θεωρείται πως δεν λέει κάτι καινούργιο η εισήγηση του «ενδιάμεσου».

Άντρος Κυπριανού: Να πάμε ενωμένοι στο Κρανς Μοντάνα

Τα συμφέροντα της Κύπρου να τεθούν πάνω από κομματικά συμφέροντα και φιλοδοξίες

Έκκληση προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να παρουσιαστούν ενωμένοι στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα για να ενισχυθεί η προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε χθες, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η νέα διάσκεψη θα είναι ίσως η πιο καθοριστική όλων των συναντήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια και είπε ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση ανέφερε ότι δεν αποτέλεσαν έκπληξη για το ΑΚΕΛ τα όσα άκουσαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού το ΑΚΕΛ είχε προβλέψει ότι τελικά τα πράγματα θα εξελίσσονταν με το συγκεκριμένο τρόπο.

Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά έχει τεράστια σημασία να πάει στην Ελβετία επαρκώς προετοιμασμένη και ταυτόχρονα έχει άλλη τόση τεράστια σημασία να είναι όσον το δυνατό πιο ενωμένη ή τουλάχιστον να επιδιώξει να παρουσιάσει ένα πρόσωπο διαφορετικό από ό,τι στις προηγούμενες περιπτώσεις.

Ερωτηθείς αν υπήρξε ανταπόκριση στην έκκλησή του, απάντησε ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί είπαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο.

Εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας ότι επιτέλους θα έπρεπε να τεθούν τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από τα όποια κομματικά ή τις όποιες πολιτικές φιλοδοξίες ενδεχομένως ο καθένας να έχει.

Είναι αφέλεια, σημείωσε, να θεωρεί ότι κάποιος μπορεί να κεφαλαιοποιήσει από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές οτιδήποτε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι τα ζητήματα ασφάλειας «για μας είναι εξαιρετικά σημαντικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε επεμβατικά ή εγγυητικά δικαιώματα από την Τουρκία».

Γιλντιρίμ: Παρέμβαση της Ε.Ε. στη λύση

Τσίπρας: Η Τουρκία να συμβάλει σε δίκαιη λύση του Κυπριακού

Η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί βιώσιμη η λύση, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η επίλυση του προβλήματος, είπε, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη και θα πρέπει να εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμβάλει και η Τουρκία σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, συνδυάζοντας αυτήν την ανάγκη και με το δεδομένο, όπως είπε, της αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια «θετική ατζέντα» μεταξύ των δύο χωρών, «χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που θα την υπονομεύσουν».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πως περιέγραψε στον Τούρκο ομόλογό του την οπτική της Αθήνας «για μία λύση του Κυπριακού που θα επιτρέπει σε μία ενωμένη Κύπρο να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες με σύγχρονους όρους, χωρίς εγγυήσεις» και πρόσθεσε πως συμφώνησαν αμφότεροι ότι ο διάλογος για την επίτευξη τελικής συμφωνίας πρέπει να διατηρηθεί.

«Να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να γίνουν θετικά βήματα προς τα εμπρός στην Ελβετία», τόνισε. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε πως η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη, ώστε να εξασφαλίζουμε – όπως είπε – το μέλλον και το παρόν της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ότι η διάσκεψη στην Ελβετία είναι το τέλος του δρόμου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε με στίχο ενός Ισπανού ποιητή λέγοντας: «Διαβάτη, δεν υπάρχει δρόμος, το δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας». Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν πιστεύει πως είναι το τέλος του δρόμου, σημειώνοντας ότι αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνουν και οι δύο Πρωθυπουργοί, Ελλάδας και Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σημείωσε πως «έχουμε την πολιτική βούληση για την επίλυση αυτού του θέματος, αλλά το Κυπριακό αφορά τους Ε/κ και τους Τ/κ, δεν είναι θέμα του ΟΗΕ».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα ΗΕ συμβάλλουν στη διαδικασία και «σε αυτό είμαστε ευγνώμονες, αλλά το θέμα είναι των δύο κοινοτήτων. Εμείς ως πρωθυπουργοί θα προχωρήσουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο».

Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι είναι σαφές και από όσα ειπώθηκαν από τους πρωθυπουργούς δύο εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, ότι Αθήνα και Άγκυρα τηρούν επιφυλακτική στάση και κρατούν η κάθε μία τις θέσεις τους.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ από έγκυρη κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο κ. Γιλντιρίμ επέμεινε πολύ στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Αλεξανδρούπολη πέρσι μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και που η ελληνική δικαιοσύνη δεν δέχτηκε το αίτημα της Άγκυρας που ζητούσε την έκδοσή τους.

Και επέμεινε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε σημείο που ο Γιλντιρίμ να συνδυάσει άμεσα τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων «σε όλα τα επίπεδα», με την αναθεώρηση, όπως είπε, εκείνης της απόφασης.

Αφού υπενθύμισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι πλησιάζει η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος (της 15ης Ιουλίου) και ότι «η Ελλάδα υπήρξε αρωγός μας», τόνισε εμφατικά ότι ελπίζει «οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων», προσθέτοντας ότι «οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επεσήμανε πως στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, τόνισε ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη, έδωσε την απάντηση ότι «τις αποφάσεις της, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, εμείς τις σεβόμαστε».

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy