Δεν είχαν τα κότσια…

478

Της Νίκης Κουλέρμου

Το υπερ-σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού και όλες οι ενέργειες που έγιναν από τον ιθύνοντα νου αυτής της κυβέρνησης, συνιστούν τεκμήριο του ισχυρισμού μας ότι αυτή η κυβέρνηση -η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ- μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν έθεσε πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα που πάντα εξυπηρετούσε. Και σ’ αυτό το σκάνδαλο συνηγόρησαν διά της ψήφου τους οι ψήφοι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, τους οποίους ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συχνά-πυκνά, ευχαριστεί. Όλοι μαζί που πασκίζουν τώρα να ξεχωρίσουν για να ξεγελάσουν τον κοσμάκη και να υφαρπάξουν την ψήφο του, για την προεδρική καρέκλα, συνηγόρησαν στο ξεπούλημα του λιμανιού και των υπηρεσιών του. Λοιπόν τι έγινε με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, δεν το λέμε εμείς. Το είπε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος:

* Ο Υπουργός Μεταφορών κατηγορήθηκε από το ΑΚΕΛ για παραπλάνηση της Βουλής αφού ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι με την ιδιωτικοποίηση το κράτος θα εισέπραττε 2 δις ευρώ σε 25 χρόνια, ενώ η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου περιόρισε τις εκτιμήσεις για την ίδια χρονική περίοδο σε €600.000 εκ., στο ιδανικότερο μάλιστα σενάριο.

* Αποκαλύφθηκε επίσης ότι το κράτος (με τον Υπουργό Μεταφορών ως αρμόδιο) ενοικιάζει από την εταιρεία DPWORLD ένα κρηπίδωμα με δύο γερανογέφυρες προς 1,75 εκ. ευρώ το χρόνο, το οποίο έπειτα παραχωρεί στην εταιρεία EUROGATE δωρεάν. Δηλαδή, στην ουσία, το κράτος και ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνουν άλλα 3,5 εκ. ευρώ (πληρώνει στη μια και προσφέρει δωρεάν στην άλλη το ίδιο ποσό!) για να καλύψει άλλα «κενά» του συμβολαίου και της όλης διαδικασίας.

Το κράτος και το δημόσιο έχουν απολέσει εκατομμύρια από έσοδα που ούτως ή άλλως θα είχαν από την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, από αύξηση του διαμετακομιστικού εμπορίου και άλλες δραστηριότητες, αφού το δημόσιο φρόντισε και επένδυσε στο λιμάνι Λεμεσού σε έργα εκατομμυρίων (νέα επιβατική αίθουσα, νέο κρηπίδωμα κ.ο.κ.).

Αυτά όμως είναι ένα μέρος του υπερ-σκανδάλου γύρω από το λιμάνι Λεμεσού. Δεν έγινε εκείνη η έρευνα που να συνοψίσει πόσες ακριβώς είναι οι ζημιές του δημοσίου. Ξέρει όμως ο κόσμος και οι ανεξάρτητοι θεσμοί ότι οι αθεόφοβοι κυβερνώντες φόρτωσαν στο δημόσιο ζημιές ασήκωτες και οι ίδιοι πραγματικά κρύφτηκαν! Κρύφτηκαν από το φως της αλήθειας. Μέχρι να ξεχαστεί κι αυτό το σκάνδαλο όπως τόσα άλλα παρέλασαν από μπροστά μας, με πρωταγωνιστή αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχαν την τσίπα, ούτε τα κότσια της ανάληψης ευθυνών. Κάποιοι τουλάχιστον έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Κι αφού δεν παραιτήθηκαν, τότε σίγουρα ο λαός θα τους στείλει στο σπίτι τους. Το φαγοπότι για συγγενείς και ημέτερους -ιδεολογικά, πολιτικά και ταξικά- τελειώνει. Τελειώνει και το «εγώ εν τζιαι…» Κυρίαρχος κριτής θα είναι τώρα ο λαός. Ο οποίος αν δεν γνωρίζει, οφείλει να γνωρίζει ποια είναι η διαφορά του ενός -του Σταύρου Μαλά- από τους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Σταύρος Μαλάς είναι απαλλαγμένος από τα βαρίδια της διαπλοκής, της εξάρτησης και του αχόρταγου θεριού που λέγεται κατεστημένο.

Ο λαός, λοιπόν, αναλαμβάνει, διά της ψήφου του, να καθαρίσει… Να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία, το κράτος για το οποίο ντρέπεται και να κτίσει το καινούργιο, το σύγχρονο. Είναι μεγάλο, όντως, το στοίχημα με την ιστορία.