Διαφωνούν στον τρόπο συνέχισης των συνομιλιών

315

Αναστασιάδης: Συζήτηση των σοβαρών θεμάτων. Ακιντζί: Πακετοποίηση

Σε αναζήτηση φόρμουλας που θα εξασφαλίσει όχι μόνο τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά και την αίσια κατάληξή της αναλώθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Και οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης ανέφεραν ότι έγινε κατάθεση προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μόνο ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε δημόσια στην πρότασή του.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρκέστηκε να δηλώσει ότι η ε/κ πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη, δημιουργική, εισήγηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι με την πρότασή του διαφώνησε η τ/κ πλευρά.

Οι προτάσεις των δύο πλευρών

Σημαντικό είναι ότι δημόσια και οι δύο πλευρές έχουν αναφέρει ότι δεν αποδέχονται η μια την πρόταση της άλλης. Πληροφορίες της «Χαραυγής» αναφέρουν ότι η πρόταση που κατέθεσε η ε/κ πλευρά αφορά τη συζήτηση κατά συγκεκριμένο τρόπο των πιο σοβαρών θεμάτων που σχετίζονται κυρίως με την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, το εδαφικό και το περιουσιακό και εμποδίζουν την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η ε/κ πλευρά υποστηρίζει ότι αν η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, ενδέχεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να υπάρχει τελικό αποτέλεσμα, είτε με λύση του Κυπριακού είτε με ναυάγιο των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ακιντζί απέρριψε την πρόταση του κ. Αναστασιάδη, ενώ προς το τέλος της συνάντησης άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συνεννόηση και με την Άγκυρα για τα περαιτέρω.

Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί πρότεινε να ορισθεί ημερομηνία εντός Ιουνίου για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, χωρίς προϋποθέσεις, και αναβολή της γεώτρησης για φυσικό αέριο που προγραμμάτισε η Κυπριακή Δημοκρατία για τον Ιούλιο.

Όπως ανέφερε, η πρότασή του ήταν να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφή πακέτου, «μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα αποτέλεσμα». Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει μείνει άλλη μέθοδος συζήτησης και ότι όλες οι άλλες έχουν δοκιμασθεί χωρίς αποτέλεσμα.

Η πρόταση Ακιντζί δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με το αιτιολογικό, όπως πληροφορούμαστε, ότι οι διαφορές είναι μεγάλες και δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Ενημέρωση για όλες τις διαβουλεύσεις

Στις δηλώσεις του ο ΠτΔ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές για όλες τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν και συζήτησαν εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του πως οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν. Επεσήμανε πως σήμερα είχαν μια μακρά σύνοδο, προσθέτοντας πως ”έχουμε ενημερωθεί από τους διαπραγματευτές για όλες τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί.

Έχουμε συζητήσει εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες”.

Πρόσθεσε πως ”έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη εισήγηση, δημιουργική εισήγηση, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού”. Ο Πρόεδρος απέφυγε να αναφέρει κατά πόσον από την ενημέρωση που έτυχαν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ανέφερε ακόμα πως θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει και για τις προτάσεις που έχει υποβάλει και για τις αντιπροτάσεις, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Ακιντζί καλεί τον Αναστασιάδη να επαναξιολογήσει τις θέσεις της τ/κ πλευράς

Αν γινόταν αποδεκτή η πρότασή του για καθορισμό ημερομηνίας για μια διάσκεψη στη Γενεύη, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα διεξήγαγε επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις για τον ορισμό μιας κατάλληλης ημερομηνίας και θα μπορούσαν να προετοιμαστούν μέχρι τότε, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος στην απόρριψη της πρότασής του από τον κ. Αναστασιάδη, είπε ότι εάν ο Πρόεδρος δεν αλλάξει στάση, όχι μόνο ο ίδιος, αλλά ούτε και όσοι έλθουν μετά από αυτόν θα μπορέσουν να διεξάγουν μαζί του διαπραγματεύσεις.

Αυτό που αναμένει τώρα, είπε ο Τ/κ ηγέτης, είναι μια αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα από τον κ. Έιντε.

Πρόσθεσε ότι η περίοδος μέχρι τον Ιούλιο είναι πολύ σημαντική και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναξιολογήσει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως του επεξηγήθηκαν σήμερα, και επίσης κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να είναι αντικειμενικά.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για το έργο των δύο διαπραγματευτών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η συνάντηση της Τρίτης ήταν πολύ παραγωγική, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, μικρά και μεγάλα, που πρέπει να επιλυθούν.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση των Η.Ε., σήμερα ο κ. Έιντε θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Μιχάλης Μιχαήλ