Δυστυχώς κάποιοι παίζουν με το Κυπριακό

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Όταν δόθηκε το έγγραφο Έιντε, ενημερώθηκαν επίσημα για το περιεχόμενό του οι δημοσιογράφοι. Το βράδυ εκείνο βγήκαν όλοι οι σταθμοί και την επομένη οι εφημερίδες με πανομοιότυπα κείμενα με το μήνυμα ότι το έγγραφο ήταν μια αποτύπωση της γραμμής που θα ακολουθείτο στο Κρανς-Μοντάνα, δηλαδή ένας οδηγός για το πώς θα διεξάγονταν οι συνομιλίες.

Είχε τονιστεί ότι στο έγγραφο δεν υπάρχουν ιδέες ή προτάσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ούτε προτάσεις ή ιδέες οποιουδήποτε άλλου. Αναφερόταν επίσης ότι γινόταν και συγκεκριμένη αναφορά στην πρόταση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, για το σύμφωνο φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου.

Δόθηκαν επανειλημμένα διαβεβαιώσεις ότι το έγγραφο δεν επιβάλλει οτιδήποτε που να θεωρηθεί ως μη ικανοποιητικό και ότι δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει αποδεκτό.

Τονίστηκε επίσης ότι το έγγραφο θεωρείται θετικό και ότι υπάρχουν κάποιες μικρές ή επιμέρους παρατηρήσεις, ιδιαίτερα στο σημείο όπου γίνεται λόγος για την υπογραφή μιας Συνθήκης Εφαρμογής της Λύσης που θα πρέπει να υπογραφεί από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και την Ενωμένη Κύπρο.

Και αυτά αποτυπώθηκαν στις εφημερίδες (Πέμπτη 22 Ιουνίου). Την ίδια μέρα ενημερώθηκαν από τον διαπραγματευτή τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων. Όλες οι κομματικές πληροφορίες ήταν ότι το έγγραφο δεν ήταν αρνητικό ούτε απαγορευτικό για να πάμε στη συνάντηση της Ελβετίας.

Τα κόμματα κατέθεταν μόνο κάποιες επιφυλάξεις για τη Συνθήκη Εφαρμογής της Λύσης, ενώ ο ΔΗΣΥ δήλωνε ότι το έγγραφο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αίφνης, μετά από ένα δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ξεκίνησαν οι δυναμικές πλέον αντιδράσεις, ακόμα και από το Προεδρικό.

Εκεί που δεν υπήρχε σχεδόν κανένα πρόβλημα, ξαφνικά βρέθηκαν του κόσμου τα προβλήματα. Εκεί που το Προεδρικό δήλωνε ότι το έγγραφο δεν είναι απαγορευτικό, βρήκε τόσα κακά στο έγγραφο που έφτασε στο σημείο να το απορρίψει! Πραγματικά διερωτόμαστε αν όλα όσα έγιναν μέσα σε μια βδομάδα δείχνουν σοβαρότητα.

Αλήθεια, δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που ζήτησε επίσημα διά στόματος και γραφίδος του τότε Προέδρου της, Τ. Παπαδόπουλου, να υπάρξει η υπογραφή μιας Συνθήκης Εφαρμογής της Λύσης, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή της; Δεν έγινε αυτό μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και που ήταν ένας από τους λόγους απόρριψής του, ότι δηλαδή δεν περιείχε τέτοια πρόνοια; Ζητείται λοιπόν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Για να μη βρεθούμε ενώπιον ανεπιθύμητων εξελίξεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy